Proměňte pády v úspěch jako těchto 6 mocných žen!

10. Leden 2016

Smíření se se svými neúspěchy je stejně důležité jako oslava svého úspěchu. Zotavení se z nepovedených obchodů, odchozích klientů, pracovních pozic, které vám unikly, rozchodů nebo celkově nevydařeného minulého roku, můžete využít jako zásadní faktor k nastartování v roce novém. A jelikož jsme se zavázali, že do nového roku budeme přinášet víc ženských vzorů, podívejte se na šestici žen, které paradoxně uspěly díky některému z velkých failů na počátku své kariéry.

1. Nejmladší miliardářka Sara Blakely

sara blakelyup
Zdroj: www.londonstrategyunit.com

Z neúspěšné přihlášky na práva nejmladší miliardářkou a podle časopisu Forbes 93. nejvlivnější ženou světa– tak lze v jedné větě charakterizovat příběh zakladatelky firmy na výrobu stahovacího prádla Spanx. Sara Blakely (44) odmala snila o právní kariéře, ale po dvou neúspěšných přihláškách se plánů vzdala a přehodila výhybku. V prodejně elektroniky, kam po škole nastoupila a kde i v létě musela nosit jako součást dresscodu sukně a punčocháče, se přesvědčila,že nevyjde-li jedna příležitost, vyjde jiná. Nelíbilo se jí, že v otevřených botách byly vidět punčocháče (nemluvě o pocení v parných dnech), ale zároveň na nich oceňovala, že stahovaly a tvarovaly postavu. Z vlastní potřeby tak několik kusů menší velikosti ustřihla a začala nosit jako „stahovací prádlo.“ Když se o vylepšovák začaly hlásit i kamarádky, došlo jí, že právě objevila díru na trhu. Podnikatelský nápad se uchytil, zanedlouho začala prodávat vlastní řadu stahovacího prádla značky Spanx a dnes je její majetek odhadován na 1,1, miliardu amerických dolarů.

2. Královna médií Arianna Huffington

Zdroj: www.cleveland.com
Zdroj: www.cleveland.com

Zakladatelka Huffington Post a dnes jedna ze 100 nejvlivnějších žen světa čelila řadě neúspěchů. Její druhá kniha byla 36× odmítnuta a také byla v roce 2003 nucena stáhnout svou kandidaturu v kalifornských guvernérských volbách (kvůli mizivému počtu hlasů). To vše pod nepříjemným hledáčkem médií, které škodolibě sledovaly každý její krok. „Moje matka mě učila, že neúspěch není něco, čeho bych se měla bát, že to není jen opak úspěchu,“ řekla ve svém interview pro Forbes, „je to základní kámen pro úspěch. A proto jsem se nebála neúspěchu. Vytrvalost je klíčová. Nevzdávejte se. Každý má neúspěchy, úspěšní lidé jdou ale dál.“

Vyzkoušejte leady

3. Nejbohatší spisovatelka  J. K. Rowling

Zdroj: www.telegraph.co.uk
Zdroj: www.telegraph.co.uk

Příběh autorky Harryho Pottera je prakticky příběh plný legend. Rowling napsala knihu Harry Potter a Kámen mudrců jako nezaměstnaná svobodná matka na podpoře a čelila dvanácti odmítnutím od vydavatelství. Nakonec prodala knihu za 2 tisíce liber. Kouzelnická série nakonec trhala rekordy prodejů a byla i zfilmována. Není to tak dávno, kdy byla očima naší společnosti vnímána jako looser – dnes čítá jmění J.K. Rowling zhruba 1 miliardu dolarů.

4. CEO produkční platformy Meridith Valiando Rojas

Zdroj: recode.net
Zdroj: recode.net

„Neúspěchem váš business nekončí – pokud máte kolem sebe kruh konstruktivních kritiků a odvahu podívat se situaci, kterou popisují, do očí, posune vás jeden neúspěch možná dál než měsíce prosperity,“ říká spoluzakladatelka a CEO platformy DigiTour Media. Sama si za svou kariéru v hudebním průmyslu několikrát myslela, že si může sbalit fidlátka a o její služby už nikdo nezavadí, např. když uzavřela smlouvu s umělcem či zpěvákem a ti se nakonec neukázali jako velký hit, postupně se ale naučila otřepat, mít oči (a sociální média) otevřené a brzy na sebe upozornil nový talent, který nezklamal.

5. Televizní producentka Shonda Rhimes

Zdroj: www.womenshealthmag.com
Zdroj: www.womenshealthmag.com

Režisérka a spisovatelka, známá díky seriálu Chirurgové a několikanásobné nominaci na cenu Emmy, má trochu odlišnou message, která se týká osobního života –připomíná, že je v pořádku být jiný a nemít rodinu neznamená neúspěch. „Cítila jsem, že jsem selhala, že něco se mnou bylo špatně, protože jsem se nechtěla vdávat. Musela jsem přestat žít představu života,který po mně chtěl někdo jiný, a nakonec jsem ze sebe všechny trable vypsala.“ Vznikla kniha Year of Yes, která se stala mezinárodním bestsellerem.

6. Herečka a aspirující businesswoman Blake Lively

blake-livelyup
Zdroj: www.dallasmorningpost.com

Rok poté, co hvězda seriálu Gossip Girl spustila svojí lifestylovou stránku Preserve, si uvědomila, že produkt moc uspěchala a že nebyl připraven pro veřejnost. Stránka byla stáhnuta z internetu minulý rok a doprovázena velkou mediální smrští, která fail mladé herečky rozmazávala na předních stranách. Rozdýchat se ale dá kdeco: „Byla to obrovská lekce. Konečně jsem získala sílu přijmout cokoliv, co kdo říká, a nedělat si z toho hlavu. Dneska vím, že jsem udělala dobře – vrátím se s něčím mnohem silnějším. Jsem na to hrdá a dokážu to přijmout,“ uzavírá Lively.

Úspěšné české ženy

Nejen ve světě najdete úspěšné a inspirativní ženy, i Česká republika má v tomto ohledu co nabídnout. Ačkoliv se žebříček nejbohatších Čechů stále skládá převážně z mužského osazenstva, české podnikatelky za nimi příliš nezaostávají. Z těch nejúspěšnějších můžeme jmenovat například Jitku Cechlovou Komárkovou, spolumajitelku společnosti Bonatrans nebo Hanku Písaříkovou, která vlastní podíl ve firmě Bohemia Energy.

Vyzkoušejte leady

© 2024 imper.cz