Ulov domov pomocí agregátoru bytů UlovDomov.cz. Změna realitního trhu?

30. Březen 2015

K portálům o pronájmech a spolubydlení přibyl začátkem března 2015 nový ambiciózní projekt UlovDomov.cz. Inzertní portál zaměřující se na pronájmy bytů si klade za cíl změnit realitní trh v Česku – to nás zaujalo, a tak jsme jednoho ze čtyř zakladatelů, Martina Březinu, pořádně vyzpovídali.

ulovdomov_tym

hledáme obchodníka

Business točící se okolo realit, pronájmů a bydlení dostal s příchodem internetu úplně nový impuls. Mění se také role realitních makléřů. Budou lidé realitní makléře do budoucna potřebovat nebo si všechno přehledně domluví na pár kliknutí na „Ulov domov“ či podobných realitních serverech? Nebo reality business ovládne velký hráč v novém hávu jako jsou M&M reality.

Martine, co vám na dosavadní podobě realitního trhu vadilo, že jste Ulov Domov vytvořili?

Realitní trh je obecně jedním z nejkritizovanějších. Z našeho pohledu navíc oproti prodejům nemovitostí dostatečně neřeší otázku pronájmů. Na českém internetu působí hned několik desítek inzertních serverů, ale téměř všude jsou pronájmy pouhým přílepkem, druhou kolejí. Přitom se jedná o velice zajímavý trh, na kterém proběhne více jak milion transakcí za rok. Chybějí ty správné filtry, responzivní mapa, mobilní verze, dostatečně velká nabídka nebo jednoduché použití. A my si prostě myslíme, že to jde udělat lépe, rychleji a jednodušeji. A proto tvoříme UlovDomov.cz. Něco, co si trh pronájmů bydlení zasluhuje již dlouho.

„Práce realitního makléře rozhodně nevymře“

V čem konkrétně ten trh měníte? Jaký je očekávaný dopad?

Zaměřujeme se na největší problém, a to je svár mezi pronajímateli a nájemníky. Nájem je vztah dvou subjektů a dobře fungovat může, pouze pokud jsou obě strany slušné, poctivé a jednají fér. Jako první krůček mají nájemníci na UlovDomov.cz například možnost vyplnit krátký formulář, který oběma stranám ušetří čas, a pronajímatel vidí kromě dodatečných informací i vážný zájem nájemníka. Razíme heslo „dobrému pronajímateli dobrého nájemníka“.

Jaký vidíš v téhle oblasti trend do budoucna? Myslíš, že lidi už nebudou makléře potřebovat?

Problematika realitních makléřů není zdaleka tak černobílá, jak by se mohlo zdát. Na jedné straně tu máme fakt, že procentní provize za prodej 5milionového domu je řádově úplně jinde než provize ve výši jednoho pronájmu garsonky na okraji města. Tato skutečnost pak nahrává situaci, kdy pronájmy často dostávají na starost méně zkušení makléři, což se projevuje na jejich práci, potažmo spokojenosti klientů.

hledáme obchodníka

„Nájemník, který je ochoten zaplatit provizi realitce, ukáže vážný zájem i schopnost platit nájmy“

Na druhé straně je tu velké množství profesionálů, kteří dělají svou práci výtečně, mají přehled o trhu, o právních aspektech a dokážou klientovi ušetřit spoustu času a zařizování. Máme zkušenost i s pronajímateli, kteří pronajímají pouze přes realitní kancelář, protože nájemník, který je ochoten zaplatit provizi, je zpravidla movitý natolik, aby neměl potíže s pravidelným placením nájmu. V poslední době je čím dál patrnější rozdílnost cílových skupiny. Studenti mají málo peněz, hodně času a nezáleží jim tolik na kvalitě bydlení. Pomoc makléře tak často odmítají. Na druhé straně již pracující lidé znají cenu svého času a kvalitní makléř jim dokáže hodně ušetřit.

Inzerát jde u vás vložit zdarma, zajímá nás proto, na čem vlastně vyděláváte?

Momentálně fungujeme na free modelu. Do budoucna plánujeme zpoplatnit vložení inzerátů v rámci nižších stokorun.

Projekt UlovDomov.cz v číslech

Na projektu pracuje tým z Chlapské Zásilky doplněný o dvojici investorů Jiřího Hlavenku a Olivera Dlouhého, mezi jejichž nejvýznamnější aktivity patři zejména Skypicker.com (inovativní globální společnost v oblasti prodeje letenek), již rok. Za měsíc ostrého hlásí 63 528 lidí na stránkách, 8345 poslaných zpráv, přes 2800 registrací.

Co myslíte vy? Jak to s těmi realitami bude?

Text: Pavla Lokajová

© 2024 imper.cz