Udržujte oční kontakt a dozvíte se mnohem více

03. Únor 2019

Díky dodržování pravidel očního kontaktu může vaše obchodní jednání probíhat a dopadnout úplně jinak. Jak udržovat oční kontakt mezi mužem a ženou a mezi stejnými pohlavími? Jak dlouho by měl oční kontakt trvat a na co dalšího si dát během konverzace pozor?  

Oční kontakt jako nonverbální komunikace
Oční kontakt v salesu

Oční kontakt doprovázen úspěchem

Správně udržovaný oční kontakt vám může zajistit mnohé úspěchy. Na obchodním jednání budete působit díky odhodlané mimice sebejistě. Oční kontakt je jedním z nejdůležitějších aspektů vaší řeči těla. A nebudeme si nic nalhávat: právě první dojem mnohdy rozhoduje o velkých věcech. Působit na okolí jistě a sebevědomě vám může dokonce dopomoci k získání obchodní zakázky nebo můžete přesvědčit partnera, že právě vaše nabídka patří mezi ty nejlepší.

Obchodní záležitosti jsou jedna věc. A to jsme se ještě ani nezmínili o očním kontaktu mezi mužem ženou. Víte, kam tím míříme? Podělíme se s vámi o několik pravidel.

Vyzkoušejte leady

Jak zlepšit oční kontakt

Jste nesmělí a je právě ostýchavost vaší slabou stránkou? Existuje několik jednoduchých pravidel, jak zlepšit oční kontakt. My se s vámi podělíme o následujících 6 tipů:

  1. Oční kontakt mezi mužem a ženou, ale i mezi stejnými pohlavími, by neměl trvat déle než 5 sekund. Pokud muž ale uvidí ženu na druhé straně poprvé v životě, stačí 1-2 sekundy. Protějšek by si v případě nedodržování těchto pravidel mohl o vašem setkání myslet mnohé. A za devianta ani osobu s útočným pohledem být rozhodně nechcete, ovšem za charismatický protějšek ano.
  2. Oční kontakt ve skupině lidí udržujte s každým jedincem. I přesto, že znáte jen pár osob, věnujte všem stejně dlouhý oční kontakt.
  3. Pokud chcete udělat na protějšek silný první dojem, pak začněte s očním kontaktem, až poté pokračujte ve vedení rozhovoru.
  4. Usmívejte se i vašima očima. Lidé na druhé straně poznají rozdíl, jestli se usmíváte jen z povinnosti.
  5. Odložte telefon a druhé straně věnujte zvýšenou pozornost. Opravdu naslouchejte a reagujte na potřebné, druhé osobě ale neskákejte do řeči.
  6. Studie Michiganské státní univerzity dokonce zjistila, že je ideální (minimálně v Americe a Kanadě) se řídit pravidlem 50/70. Pokud s někým mluvíte, udržujte s ním oční kontakt v 50 % konverzace, pokud ho posloucháte, pak dokonce v 70 %.

Plus 2 tipy, jak zlepšit oční kontakt

Tip 1: Než se vydáte do cizí země, dávejte si pozor na místní kulturu a naučte se, co se v dané zemi sluší. Pokud byste uzavírali obchod a nezjistili si to předem, můžete přijít o hodně peněz. V mnoha asijských zemích, jako je Čína, Indie či Pákistán, neplatí pravidlo 50/70 a vyhnutí se očnímu kontaktu s nadřízeným je spíše známkou respektu. Stejně tak si musíte dávat pozor na oční kontakt mezi mužem a ženou u některých náboženství.

Tip 2: Nemusíme snad ani zmiňovat, že dobrý dojem rozhodně neuděláte, pokud budete věnovat nadměrnou pozornost ženskému hrudníku.

Donuťte lidi říkat pravdu

Lidé z americké Turts University ve svém průzkumu zjistili, že pokud s člověkem udržujete oční kontakt, má tendenci mluvit více pravdu. Pokud tedy jdete na jednání a nevíte, co si o protějšku či o celé zakázce máte myslet nebo poptáváte nějaké služby, pak se člověku na protější straně dívejte do očí.

hledáme obchodníka

Pro obchodní účely se vám bude hodit další zjištění. Dle studií vědců z univerzit Radboud a Rutgers vás oční kontakt, doplněn o kývnutí hlavy nebo potřesení ruky, udělá nezapomenutelné. Lidé si vás budou nejen dobře pamatovat, ale dokáží si vás zařadit i v budoucnu. Snažte se během očního kontaktu příliš nemrkat, i přesto, že jste pod stresem. Mohli byste totiž působit nevěrohodně.

Na šéfa pozor!

Pokud s vámi váš nadřízený častěji navazuje oční kontakt, můžete se radovat! Vidí vás totiž jako vysoce výkonného pracovníka. V opačném případě by tomu mohlo být naopak.. Nic ale není jednoduché a už vůbec ne psychologie očního kontaktu, nicméně studium psychologie očního kontaktu vám může zajistit mnohé úspěchy. Je dobré se naučit zásady, protože znalostmi psychologie v oblasti očního kontaktu můžete předejít mnohým potížím.

Proč o tom mluvíme? Dle studie sdružení amerických rozhlasových stanic z roku 2013 byste si totiž měli dát pozor na to, když navážete dlouhý oční kontakt s nadřízeným. Šéf se může domnívat, že používáte dominantní gesto a v konečném důsledku vás může čekat dokonce výpověď.

Jak poznám, že se jí líbím

Uvědomte si to, že s očním kontaktem se automaticky neváže skutečnost, že se druhé osobě líbíte. Určitá gesta vás mohou zmást. Například pokud se na vás protějšek dívá, ale odvrací zrak okamžitě, když se vaše oči setkají, nebo pokud udržuje oční kontakt po několik sekund. A kladete-li si  otázku “jak poznám, že se jí líbím?”, tak pokud se na vás usmívá, máte skoro vyhráno. I přesto nevyvozujte žádné závěry předem. Mohlo by to mít dalekosáhlé následky.

Stejně tak se vyhněte mylným závěrům, že vás protějšek nesnáší jen proto, že se na vás nedívá. Může být mnoho důvodů, proč s vámi on či ona nenavázal oční kontakt a rozhodně ji k tomu nenuťte. Nikdy nelámejte nic přes koleno. Pamatujte ale, že oční kontakt zmůže mnohé a byla by škoda, především pro obchodní účely, jeho umění neovládat!

© 2024 imper.cz