Tetování v businessu: zakrývat, či ukazovat?

09. Červenec 2017

Doba pokročila a ve spoustě zaměstnání už dnes tetování nevadí. V administrativě, IT nebo třeba ve službách, tam všude vám tetování povolí, pokud nebude obsahovat rasistické prvky. Od kreativců se dokonce očekává trochu extravagantní styl. Jak je to ale v obchodní sféře? Zjišťovali jsme přímo od obchodníků!

Tetování jako trend, nebo rebelství?

Tetování bere mladá generace jako trend, vyjádření osobnosti a vlastního stylu. Těchto lidí přibývá. Zaměstnavatelé si na ně postupně zvykají. Stále se ale najdou tací zejména ze starší generace, kteří jej vnímají jako rebelství. Kdo má tetování je automaticky ve škatulce „problémových“. Zakrývat v salesu tetování, nebo ne? S tím souvisí i tolik zmiňovaný dress code.

Oblékání v businessu má svoje pravidla. Záleží, jestli pracujete na sebe nebo ve společnosti, v jaké firemní kultuře se pohybujete, nebo zda vás čeká formální či neformální obchodní jednání. Cíl je ale vždy stejný, udělat na klienta dobrý dojem.

„Pracuji v bankovní sféře a tetování raději skrývám,“ říká Michaela

Bankovní sféra má striktně předepsaný dress code

Například v bance je důležité oblékat se podle daných pravidel. Zeptali jsme se na tetování Michaely Cmarové, která pracovala v ČSOB. „V bance je na oblékání přímo brožura, ale o tetování se v ní nic nepíše. Beru to jako nepsané pravidlo, že musí být zakryté. Navíc, pokud chcete získat klienta, musíte vypadat důvěryhodně, seriózně a to se s tetováním moc neslučuje. Takže to automaticky zakrývám,“ říká Míša.

Zajímala nás také reakce okolí na tetování, protože Míša v ČSOB pracovala ve věkově smíšeném kolektivu. „Jelikož dress code nařizuje dlouhé rukávy, o tetování na předloktí dlouho nikdo nevěděl. Odkryla jsem ho teprve po pár letech na teambuildingu. Nakonec to věděli všichni včetně šéfové, ale protože jsem dál chodila se zakrytým tetováním, nikdo to neřešil. Vím, ale o případu, kdy to byl velký problém,“ dodává Míša.

„Hodně záleží na toleranci nadřízených, zda mají pro tetování pochopení,“ říká Martin

Mluvit by za vás měly výsledky, ne tetování

O tom, že záleží především na nadřízeném, jestli tetování znamená v kariéře překážku, nás přesvědčil Martin Hříbal, senior podnikatelský poradce z jedné z největších bank. „Oficiálně se u nás dress code týká oblečení, doplňků, barev apod. Každopádně si myslím, že pokud je viditelné, v kariéře to moc nepomůže. Já osobně to zakrývám automaticky a další tetování plánuju tak, abych nemusel řešit, zda je vidět či ne. Na druhou stranu to oficiálně zakázané není. Vzpomínám si na kolegyni s vytetovaným štírem ve výstřihu a nebyl to problém. To pak záleží na jednotlivém nadřízeném, jaké pro to má pochopení. Doba se mění a myslím, že se to celé zmírňuje,“ vysvětluje Martin.

hledáme obchodníka

Tetování většinou v pracovním řádě není nijak řešené. Záleží tak přímo na vedoucím, jak se k tomu postaví. Jak říká Martin: „Podle mě když dodržujete ostatní standardy, tak by nemělo vadit. Ale je to pobočka od pobočky, jinde může šéfovi vadit maskáčová kravata nebo puntíkatá košile. Ale důkazem, toho, že se to zmírňuje, je třeba už i nabídka oblečení – extravagantní barvy košil, obleků, boty „naboso“, kalhoty se střihem pro odhalené kotníky atd.,“ dodává Martin s úsměvem.

Vedoucí by však neměli zapomínat na to, že tetování vyjadřuje vaši osobnost, ne schopnost plnit výsledky. Jak je to u vás? Máte negativní zkušenost? Kdy je kérka ice-breakerem?

Přečtěte si také: Business casual vs. business formal. Jak se obléci podle etikety? 

 

 

© 2024 imper.cz