Módní inspirace: Šviháci z Konga vědí, jak zaujmout!

10. Prosinec 2014

Máme tady týden reklamy a médií – a reklamou musíte být především sami sobě! O tom, že šaty dělají člověka, a zejména obchodníka, by nás mohli učit muži z afrického Konga.

Místní komunita Le Saupers se začala oblékat v obrovském kontrastu s chudobou země, čímž poutala celosvětovou pozornost. Dnes už je tak trochu fenoménem a hraje i ve videoklipu sestry Beyoncé. Jaký paradox je v místních slumech k vidění?

kongo3

Domluvte si konzultaci

„Byznysmeni“ ze slumu inspirují celý svět

Tomu se říká opravdové nasazení pro módu a styl! Mnozí z těchto mužů nevlastní jiný majetek než dobře padnoucí oblek. Ovšem tento fenomén neodráží jen dobrou vizáž, jde o životní styl – muži z komunity Le Sapeurs jsou díky svému vytříbenému chování a etiketě považováni za gentlemany v pravém slova smyslu.

sapuers2

Kontrast mezi chudobou a gentlemany z Le Sapeurs 

kongo7

Mabios de M'Paka dressed in "Dakar"

Sami posuďte, jaké elegány lze potkat v ulicích Konga

kongo4

Vyzkoušejte leady

kongo5

Čistý oblek, vyleštěné boty, sladěné doplňky a mnohdy nechybí ani dýmka nebo doutník…

sapuers3

sapuers4

sapuers5

Možná se ptáte proč?

Jedná se o pouhou výstřednost? Asi vás překvapí, že historie skupiny těchto elegánů je vcelku dávná. Vzorem pro tento styl je francouzská móda a hlavním tahounem Andre Matsou – konžský intelektuál, jenž žil v Paříži, byl považován za národního hrdinu a velkou inspiraci sapérů.

kongo8

Byl to právě on, kdo se ve 30. letech minulého století zasadil o „revoluci“ v oblékání. Tradiční africká róba byla částečně zatracena a do popředí se dostalo oblečení západoevropského stylu.

kongo6

Sapéři ve videoklipu sestry Beyoncé

O tom, že se sapéři těší ve své komunitě i jinde po světě velkému zájmu a autoritě, svědčí i jejich účast videu Solange, sestry zpěvačky Beyoncé.

Inspirováno článkem Michaela Baláže.

Text: Jana Kaplanová

Foto: Flickr.com, Featureshoot.com, Finalfashion.ca, Mon-tohu-bohu.fr, Francesco Giusti

© 2024 imper.cz