Sales ve startupech #7: Chceš dělat sales ve startupu? Měl bys mít těchto 11 vlastností

10. Květen 2016

Lidí, kteří tvrdí, jak chtějí do startupu, je hodně. Často však zůstane jen u slov a skutek utek. Když přijdou do startupu, ukáže se, že potřebují pevný řád, drží se struktur a tabulek, každá změna je vykolejí a každé rozhodnutí si potřebují minimálně 10krát promyslet. Jasně, pracovat pro startup je cool a trendy. Na druhou stranu taky chaos a rozhodně to není pro každého. Startup neposkytuje jistoty, nezná od 9 do 17 a víkendy, prachy jsou často mizerné, to-do list nečeká ráno na stole. Ve startupu se nedá svézt s úspěchy kolegů, flákač se neschová. Tady musí makat opravdu každý. Přesto to chceš zkusit? Následujících 11 vlastností by ti mělo být blízkých.

Creative businessman writing on paper in office

Vyzkoušejte leady

1. Není drive jako drive

Nabité CV a 3 roky praxe nikoho nezajímají. Když  jsme se ptali lidí ze startupů, co by měl mít jejich nový obchodník, na prvním místě padal drive. Nadšení se zdají být všichni. Hlavně v úvodu, když o daný job usilují. Pak to vydrží maximálně měsíc a ideálně od 9 do 17. Drive, o kterém mluvíme, nemá limity. Pohltí tě a ty přestaneš rozlišovat práci a volný čas. Makáš tak, že padáš na hubu a vůbec ti to nevadí. Není to o tom, že se nestíhají deadliny, ale o tom, že sám chceš ten business posouvat dál. Naposled nás dostal Jiří Cícha z Anywhere, který je blázen do mobilních aplikací a ve volném čase zvládne více schůzek než těch oficiálně domluvených.

2. Změny, chléb náš každodenní

Změnu vnímáš jako synonymum nadávky? V tom případě hoď zpátečku. Startup je živel rychlý, turbulentní a opravdu dynamický. Změny a pády jsou každodenní chléb. Tvrdohlavost, zastání svých názorů a klapky na očích musí jít bokem. Holt, někdy bude potřeba se smířit s tím, že práce, na které si tvrdě makal několik týdnů, padne do zapomenutí. Na tabulkování, dlouhé porady a schvalování není prostor. Všechno probíhá rychle, z hodiny na hodinu, a často i radikálně. Odvaha v krvi, chuť riskovat a ohromná odolnost vůči stresu jsou proto povinnou výbavou.

3. Úspěch je běh na dlouhou trať

Čekáš, že smlouvy budou padat hned, jak se zjevíš ve dveřích? Radši běž pracovat do zaběhnuté firmy, kde prodává jméno samotné. Služby, technologické novinky, produkty, které nikdo nezná, těžko prodat napoprvé. Většina obchodníků, se kterými jsme mluvili, se s tím naprosto smířila. „Když jsme začínali, jako obchodníci jsme dostali obrovskou výzvu – kdo uzavře deal na první schůzce, vyhrává večeři v nejluxusnější restauraci v Praze. Nedali jsme to nikdo. Teď se o to více méně ani nesnažíme,“ řekl nám David Janeček. Jasně, uzavřít obchod je důležité. Tvým úspěchem bude hlavně oslovit co nejvíc klientů, ukázat jim nové trendy. Oni se často ozvou sami, ačkoliv někdy až po dvou letech.

4. Nepracovat podle Job Description

Pokud čekáš, až ti někdo zadá úkol, ten splníš a jde se domů, startup nebude to pravé ořechové. Přesně definované pozice ve startupu často neexistují, všichni dělají všechno v rámci toho, čemu rozumí, a navzájem si pomáhají. Od tebe se bude očekávat to samé. Dělat víc než jen to, co máš v popisu práce. Řekli ti, ať sháníš klienty v konkrétní oblasti? Myslíš si, že by bylo lepší zajít dál a zkusit jiné metody? Skvělé! Vyrukuj s nimi ven, zaveď do praxe a kolegové tě budou milovat.

5. Nečekat na 100% zaškolení

Školení, metriky, předání know-how. Ano, měl by to být základ. Počítej však s tím, že první den v nové práci nic takového neuvidíš ani neuslyšíš. Startupy jsou většinou malé týmy nadšenců pro svou věc. Vysvětlí ti, jak funguje produkt, a to ostatní bude na tobě. Pokud jsi úplný začátečník, buď budeš borec, budeš se učit svépomocně, sledovat zajímavé lidi a média. Jestli se na to necítíš, neboj se říct si o kouče, který ti v začátcích pomůže sales nastartovat. Podobně se chytl Jakub Sechter z Cleevio, který z obchodem neměl téměř žádné zkušenosti, učil se za pomoci online kurzů a webinářů.

Vyzkoušejte leady

Přečti si celý rozhovor s Jakubem Sechterem z Clevio zde.

6. Nebrat práci jen kvůli prachům

Vybíráš si místo podle toho, kdo ti nabídne vyšší plat? Těšíš se na navýšení po zkušebce a pak další a další? Za pár let se vidíš jako manažer? Startupy vyškrtni ze svého seznamu. Nepočítej s tím, že za rok našetříš na nové auto. Jasně, může se stát, když se bude mega dařit. Ale také se může stát, že půl roku budeš mega dřít za minimální odměnu. Celková existence startupu je často závislá na získané investici a rozšiřování businessu. Pokud žádný deal nepřineseš, nejenže nemáš na výplatu ty, ale ohrožuješ fungování celku.

7. Benefity nejsou všechno

Služební auto, stravenky, pravidelné bonusy, lekce cizího jazyka, příspěvky na sport a další. Jasně, zní to lákavě. Velké společnosti někdy nemají nic jiného, na co lákat, tak to zkouší aspoň přes benefity. Ve startupu lekce angličtiny nepotřebuješ, kolegy i klienty máš z celého světa, a to je ta nejlepší škola. Office není žádný skleník, kde se nedají otevřít okna. Místo toho pracuješ v cool prostorech. Kafe a někdy i obědy si vaříte svépomocně, tak funguje třeba parta v Expando. Nemluvě o nespočtu společných akcí, grilovaček, posezení u piva. Celé je to jeden velký teambuilding, na který nepotřebujete utratit milióny a kde se baví opravdu všichni.

8. Sezení na různých židlích

Potrpíš si na hezkou kancelář, vlastní stůl a hrnek? Ve startupu tě čeká spíše kočovný život. Pracovní židli budeš střídat častěji než ponožky. Stěhování by ti také nemělo dělat velké obtíže. Startupy někdy expandují raketovou rychlostí, takže za pár měsíců už není prostor pro další nové kolegy. Ať tě proto nepřekvapí, že po tom, co tě nahajrujou, budeš střídat každý den jiné místo podle toho, kdo zrovna dělá z domu nebo kavárny. Skvělou zprávou je, že občas si z kavárny můžeš popracovat taky.

9. Mít otevřenou hlavu

Dnes se zdá, že kreativní jsme úplně všichni. Pokud si chceme najít dobré místo, tak musíme, jinak není šance. Ve startupu jsou kreativita a otevřená mysl opravdu vítané. Někdy čím šílenější nápad, tím lepší. Startup není nic pro konzervativní povahy, které neradi opouštějí svou komfortní zónu. Tvým cílem bude společně se startupem expandovat a způsobit převrat. Pod mlhou všednosti se vám to nepovede. Podívejte se třeba na Zonky – pustili se do odvážného počinu půjček od obyčejných lidí obyčejným lidem. Za maskota si vzali zebru Zonkyho a nebojí se tak vyjít i do ulic. A zdá se, že jim to funguje.

10. Umět převzít odpovědnost za své činy

Prahneš po odpovědnosti za vlastní projekt, chceš rozhodovat a dělat velké věci? Super, ve startupu dostaneš příležitost. Když se něco pokazí, bude na tobě z toho vyplavat. Že ti to na začátku nikdo nevysvětlil? Tyto trapné výmluvy nikoho nezajímají. Vinu většinou není na koho shodit. Je potřeba chybu přiznat co nejdřív a místo utápění se v slzách hledat způsoby, jak z toho ven. Hlavní je se z chyb poučit a nebát se udělat další. Bude jich ještě spousta.

11. Změní ti to život 

Ať chceme, či nechceme, práce a lidé, se kterými děláme, nám mění život. To samé se může stát, pokud zasvětíš svůj život startupu. Se svými přáteli, kteří pracují v zaběhnutých firmách, budeš mít jiný pohled na věc a také jiný životní styl a finanční možnosti. Tvá rodina tě nepochopí a nepodpoří, protože nerozumí tomu, co děláš. Zatímco se kamarádi baví a obcházejí party, ty budeš makat a pak vyrazíš na drink s kolegy, kde se bude řešit další business. Místo luxusní dovolené našetříš tak maximálně na víkendový low cost pobyt. Všechno má své pro a proti. Ve startupu získáš hodně do života, ale musíš být připraven hodně obětovat.

Makáš v práci, která tě nebaví, nebo jsi student přemýšlející o tom, kde začít svou kariéru. Našel ses v našem popisu? Gratuluji, běž do toho. Nadšených startupů, které hledají posily do týmu, je spousta – třeba v Cleevio, Srovnáme nebo Shoptetu. Schopné obchodníky a redaktory rádi přijmeme i v BusinessAnimals.cz!

© 2024 imper.cz