Staňte se králem small talku, ať z každé akce vytěžíte maximum

23. Září 2018

Jedna z disciplín, kterou by měl obchodník ovládat bez mrknutí oka, je small talk. Je to takový pokec o ničem a vlastně o všem, protože i tak byste měli partnera v hovoru zaujmout. Jakmile toto umění ovládnete, dokážete zapříst hovor s kýmkoliv a kdekoliv. A my vám poradíme, jak na to….

Co je small talk?

Je to malý (krátký) rozhovor, který slouží k navazování nebo rozvíjení vztahů mezi lidmi. Neprobírají se žádná těžká témata, jde o obecné prolomení ledů a vzájemné představení. Probíhá často bezděčně na společenských akcích, v dopravních prostředcích,  během networkingu apod.

hledáme obchodníka

Jak na small talk:

Nejdříve pozorujte

Najděte si strategické místo a pozorujte cvrkot. Kdo se s kým baví, zda je někdo hlučnější než ostatní, jak kdo reaguje na vyrušení, apod. Možná vás i něco zarazí, zjistíte, že člověk, který vypadal komunikativní, stojí nakonec nesměle v rohu…apod.

Začněte rozhovor o něčem, co druhý může znát

Obvykle se začíná narážkou na počasí, ale lepší je využít místo, kde dotyčný právě stojí… (Máte skvělý výhled, máte skvělý zrak, odtud bych prezentaci neviděl …apod). Pokud jste na společné akci, můžete zmínit program, který jste oba viděli, vypíchnout zajímavé body nebo naopak něco, co vás překvapilo. Můžete také vyprávět zážitek o cestě na akci. Třeba měl dotyčný podobný a rád se přidá. Snažte se být pozitivní a optimističtí. (Je ale pravda, že občas lidi  naopak spojí společný negativní zážitek).

Připojte se k větší skupince lidí

Tento krok vyžaduje odvahu, ale pokud si to natrénujete na jednotlivcích, můžete přejít na další level. Nejdříve si vyberte takový hlouček, ve kterém podle vás stojí nejvíce sympatických lidí pohromadě. Přitočte se k nim a začněte aktivně poslouchat. Neznamená to, že musíte ihned přispět do rozhovoru. Zjistěte, zda tématu rozumíte a můžete konverzaci nějak obohatit. Neskákejte ale do řeči. Pokud budou členové hloučku stát těsně vedle sebe a nebude místo, netlačte se a raději najděte nějakou jinou skupinku.

Klaďte otázky

Aby hovor po prvním výkopu neustal, musíte pokládat otázky. Zajímejte se o to, co vám říká protějšek. Aktivně naslouchejte a reagujte. Snažte se, aby nenastalo trapné ticho. Pokud se to přesto stane, aktivně čas vyplňte dotazem podle příležitosti (zjistěte, zda se nepřesunete blíže k baru, neobjednáte si jídlo, komentujte okolí (pozitivně)…

Požádejte o pomoc či radu

Samozřejmě ale za předpokladu, že je to vhodné a dotyčný vypadá, že by mohl kladně zareagovat na váš dotaz. Pokud jste na akci, zeptejte se, zda bude program pokračovat, zda byste si nemohli půjčit tužku, kdy bude volný program, networking apod. Dotaz ale nesmí být hloupý, protože pak si dotyčný můžete myslet, že si z něho děláte legraci, nebo že by s vámi ani neměl ztrácet čas .-)

Small talk témata:

  1. Místo, kde se právě nacházíte (popište, co se vám líbí, přidejte zajímavost, zeptejte se, co se zde líbí vašemu protějšku a zda zná okolí…)
  2. Kino, divadlo, knihy, muzikály, podcasty, audioknihy… (zjistěte, jaké má protějšek zájmy, zmiňte, co čtete, sledujete, posloucháte a nechte si něco doporučit)
  3. Umění (pokud o něm nic nevíte, ani nechodíte na výstavy, tak raději pryč, anebo to na férovku přiznejte a nechte se poučit, možná to váš protějšek naopak potěší)
  4. Jídlo, restaurace, kavárny, či vaření (jídlo baví 99 % lidí, takže se nemůžete zmýlit, nechte si doporučit zajímavá kulinářská místa a naopak nabídněte ta, která máte prověřena…)
  5. Koníčky (ptejte se, zjišťujte, vyprávějte o těch svých…)
  6. Profesionální zájmy (ptejte se pracovní motivaci, inspiraci, vzory….nabídněte své, zeptejte se na rady)
  7. Počasí (i když nejsme jako Britové, kteří mají desítky názvů pro typy deště, přesto můžete mluvit o počasí a jak moc vám zkřížilo plány, ovlivnilo pracovní výsledky apod., nebo naopak pomohlo… jak bude …)
  8. Sport (velice oblíbené téma, ale musíte mu trochu rozumět .-)

Čemu se naopak vyhnout?

  1. politika
  2. sex
  3. problémy
  4. nemoci a zdravotní problémy
  5. smrt
  6. drby
  7. pomluvy zaměstnavatele
  8. sarkastické poznámky o okolí
  9. stěžování si na nedostatek financí
  10. rozvod, soudy a apod.

 Jaké máte vy zkušenosti se small talkem?  Podělte se s námi o ně v komentářích….

© 2024 imper.cz