Smart casual – nedbalá elegance

03. Květen 2019

Ať už přemýšlíte o tom, jak oživit svůj šatník, abyste vypadali elegantně ale netlačili na pilu, nebo jste dostali pozvánku na akci, která doporučuje jako dresscode smart casual, v našem článku se dozvíte vše potřebné.

Nedbala elegance

Co je SMART CASUAL?

Styl oblékání, který vyniká nedbalou elegancí a samozřejmě i kvalitou. Vznikl spojením dvou slov – SMART znamená chytrý, elegantní a CASUAL – ležérní, neformální. I přesto, že se jedná o pohodlnou a neformální módní styl, neměl by být problém, nosit ho na obchodní jednání, odpolední versnisáže a výstavy,  neformální večeře a obědy  apod.

Kalhoty

Tou nejlepší volbou jsou chino kalhoty, který bývají vyráběny ze 100% bavlny. Jsou skvělou alternativou k běžným plátěným kalhotám nebo jeanům. Jeany se ke smart casual dresscodu hodí také, nicméně nedoporučují se ultra upnuté. Raději volte tmavé se skinny siluetou. Chinos naopak nabízejí více barevných variant, velmi oblíbené jsou odstíny šedé.

Košile ano nebo ne?

Košile rozhodně ano, preferuje se vypasovanější styl a s propínacími knoflíčky na límečku, proto je nejlepší si ji nechat ušít namíru. Zde ale platí, že v jednoduchosti je krása, proto volte umírněnější vzory (proužky, kostky) a podobně pracujte si s barvami (tmavě modrá, khaky, bílá, stříbřitá šedá…) . Chcete vypadat pohodově a elegantně, nejdete na beach party.

smart casual

Boty

Nedbalá elegance neznamená žabky! Ač půjdete na odpolední párty, pořád mějte na paměti, že chcete vypadat profesionálně. Zapomeňte také na výrazné kecky a okopané boty. Můžete vybírat z mokasín,  polobotek (nízké a kotníčkové), oxfordek, nebo jednobarevných značkových tenisek.

Sako

Saka dělají vždy hezčí siluetu těla, proto jsou vítaným doplňkem smart casual stylu.  Doma ale nechte všechna, která máte k oblekům. Vybírejte stylová, lehce vyštíhlená, která se dají nosit samostatně (plátěná, bavlněná, s originální texturou látky, výrazné knoflíky, ozdobné zipy). Říká se jim také blejzry. Mohou mít uvnitř třeba výrazný proužek, který zdůrazníte ohrnutím rukávů. Zvolit ale můžete i cardigany (propínací svetry), ty vypadají lépe na štíhlých mužích.

Vyhněte se

Kravaty sice nejsou zakázány, ale mnoho z nich udělá z vašeho oblečení formální záležitost, proto se jim raději vyhněte. Pokud ale po ní přeci jen toužíte, vyberte pletenou, se zajímavou texturou, netradiční.

Šortky možná splňují tento dresscode, ale nehodí se na všechny příležitosti. Doporučují se s délkou nad kolena, ale málokdo si je může dovolit a jen hrstka k nim opravdu umí zvolit vhodnou obuv. Proto, pokud se nejedná o meeting v tropech, na šortky raději zapomeňte.

Co navíc:

  • stylové a značkové sluneční brýle
  • barevnější ponožky (vtipné a zajímavé motivy)
  • kontrastní pásky
  • tašky (cross bag) nebo menší tašky do ruky
  • jednoduché (popřípadě kontrastní – podle barvy outfitu) šátky na krk

 

© 2024 imper.cz