Jak na sebedisciplínu a dilemata? Zeptali jsme se Petera Urbance!

21. Květen 2018

Znáte ten pocit, kdy přesně víte, co máte udělat, ale přesto to neuděláte? V hlavě jako by se vám usadil špatný skřítek, ten hrozný našeptávač, co vás jen odrazuje od akce. Jak to zařídit, aby nakonec vyhrál ten dobrý skřítek? Tak na to jsme se zeptali Petera Urbance, známého konzultanta a stratéga obchodu.

Často víme přesně, co bychom měli udělat, ale neuděláme to. I když nám ráno zvoní budík o půl hodinu dřív, běhat nejdeme. I když víme, že bychom měli tomu klientovi zavolat, nezavoláme mu. Pokračovat dál asi nemusíme. Proč tomu tak je? „Většině lidí chybí sebedisciplína, a když přijdou na řadu dilemata, jak se vlastně rozhodnout, vyhraje špatný skřítek,“ dodává Peter. Ale dobrá zpráva je, že aktuální výzkumy ukazují, že naše vůle funguje podobně jako svaly. Dá se tréninkem posilovat.

Domluvte si konzultaci

Neseďte se sklopenou hlavou, hýbejte se

„Netlačte se do produktivity, ale tlačte se do akce,“ radí Peter. Jestli se vám někdy stalo, že jste poslechli svůj vnitřní hlas, toho špatného skřítka, vraťte se do momentu, kdy se tak stalo. A zavzpomínejte, co se dělo před tím. Seděli jste? Leželi jste? Nebo jste měli hlavu opřenou o dlaně? A běžte ještě dál, jaké otázky/myšlenky vám tehdy běžely hlavou? Nemysleli jste náhodou na toto: „To je nepříjemný klient, tomu nemá cenu volat?“
„A teď zkuste druhou věc, vzpomínáte si naopak, kdy vyhrál dobrý skřítek? Kdy jste vážně vstali o tu půl hodinu dřív a šli jste si zaběhat, nebo kdy jste zavolali tomu „nepříjemnému“ klientovi? Pokud ano, vraťte se opět do té situace, a zavzpomínejte, co se dělo před tím, než jste se rozhodli jít do akce. A co vám běželo hlavou? Zcela jistě jste neseděli, ale hýbali se. A proto, když se vám zas někdy něco nebude chtít, před tím, než se rozhodnete, co dál, jednoduše se zvedněte a začněte se hýbat. Nedělejte rozhodnutí vleže, vsedě a už vůbec ne s hlavou opřenou o dlaně!“ apeluje Peter.

Než začnete nastavovat cíle, určete si hodnoty

„Lidé si musí nastavit nejen cíl, ale i motiv, proč by to měli udělat a tohle všechno musí jít ruku v ruce s jejich hodnotami,“ říká Peter a dodává: „Je to stejné, jako když se mladý člověk rozhodne dělat právníka. S vidinou peněz, velké moci a vlivu. Po dvaceti letech praxe se najednou zamyslí a zjistí, že už od dětství bylo jeho největší hodnotou dobrodružství a být svobodný. A najednou zjistí, že mu přesně tohle všechno jeho práce bere. A najednou má sice ty peníze, moc a vliv, ale není šťastný.“ A skutečně, podívejte se na své cíle. Nehodnoťte je jen tím, zda jsou reálné či ambiciózní, nebo zda vypadají dobře pro vaše okolí, ale jestli skutečně jdou ruku v ruce s vašimi hodnotami. A zda je váš motiv, tedy to, proč to děláte, natolik silný, že vás dokáže vytáhnout z postele.

Zamyslete se, po čem skutečně toužíte

„Po čem skutečně toužíte? Po rodině, po svobodě, nebo třeba po klidu? Jakmile to budete mít, hledejte cestu, jak tuto hodnotu ve svém životě naplnit. A možná zjistíte, že obor, ve kterém pracujete zrovna teď, vás od těchto hodnot akorát vzdaluje a třeba profese obchodníka je ta nejlepší, která by vás k ní mohla přiblížit.  Nejšťastnější lidé jsou ti, kteří mají jasno ve svých hodnotách a jdou v jejich šlépějích. A světe div se, pak se i ty peníze vydělávají mnohem, ale mnohem snadněji,“ vysvětluje Peter.

Když máte jasno ve svých hodnotách, nic vás nerozhází

Pak najednou sedíte u zákazníka a on vám řekne: „Je to moc drahé.“ A vy jste v pohodě. Nebo: „Ne, já s vámi nechci spolupracovat“, a vy jste v pohodě. Protože ten vyšší princip vždycky zafunguje. Jste uvolněnější, nic vás nerozhází, ta práce vás jednoduše baví a naplňuje, protože jde ruku v ruce s vašimi hodnotami.

Napište si 3-5 hodnot

Doporučujeme na chvíli si sednout, zamyslet se a napsat si 3 až 5 hodnot a těch se pevně držet a podle nich se i rozhodovat. Jenže, teď už vás úplně slyšíme, jak to bude těžké, a že nevíte, kdy si k tomu sednete, a že to chce hodně přemýšlení, a… tady vás zarazíme, Peter to vystihl jasně: „Když si řeknete, že to není jednoduché, tak nikdy nebude. Vždyť co je na tom, sednout si a skutečně se zamyslet nad svým životem?!“

Vyzkoušejte leady

Zatočte s dilematy

Už to máte? Super. Ale, co když si přece jen určíte hodnoty a ten našeptávač nepřestane a sem tam vám zasadí brouka do hlavy? Zvlášť, když přijde na řadu udělat rozhodnutí. Mám to udělat takhle nebo jinak….bude to takto správně, a co když by to jinak přece jen lepší? Vítejte ve světě dilemat. Ale i tady má Peter jasnou odpověď: „Když už se jednou rozhodneš, tak už to víc neřeš.“ No a jestli se vám to zdá moc jednoduché, zkuste vpustit do svého života trochu toho indiánského moudra na vyřešení dilemat: Máš-li malé dilema, rozhodni se do třech úderů srdce. Máš-li velké dilema, rozhodni se do pěti nádechů a výdechů. A máš-li skutečně velké dilema, rozhodni se do tří východů slunce. „Život je jednoduchý, složitým si ho děláme akorát my“, dodává Peter a my jednoznačně souhlasíme.

Hledáte další informace z moderního salesu? Vyberte si z našich dalších článků:

 

Foto: Facebook Petera Urbance

© 2024 imper.cz