Jak se dá obchodem živit dlouhodobě?

10. Duben 2018

Obchodního ředitele většinou poznáte na první pohled – perfektně upravený muž v na míru šitém obleku a se sebevědomým vzezřením. Dalibor Dražan, obchodní ředitel Modré pyramidy, to sice všechno splňuje, přesto byste jeho pozici na první pohled netipovali. Kromě profesionálního vystupování si spíš hned všimnete sympatického úsměvu a vyzařující srdečnosti. Svou práci dělá s pokorou a radostí, stejně jako jeho kolegové napříč společností. Přečtěte si, v čem se za 20 let změnila Modrá pyramida i finanční trh a proč má obchodní ředitel otevřené dveře pro všechny.

V Modré pyramidě působíte už 20 let. Na jaké pozici jste začínal?

Před těmi lety jsem pracoval v realitách. Moje žena nastoupila do Modré pyramidy jako finanční poradce. Brzy měla tolik práce, že klienty vůbec nestíhala. Tak jsem se připojil, abych jí mohl pomoci. Z poradce jsem roku 2001 postoupil na pozici manažera pro oblast Praha centrum. Od té doby jsem měl možnost vystřídat pět různých pozic a v každé mě práce hodně moc bavila.

Vyzkoušejte leady

Dvacet let je opravdu dlouhá doba. Co vás tu nejvíce “drží”?

Lidé. Za posledních sedm let se Modrá pyramida hodně změnila. Před sedmi lety to byla produktově orientovaná stavební spořitelna s poradci, kteří umí dobře poradit jenom se stavebním spořením a penzijkem. Dnes je to firma plná lidí, kteří mají chuť se učit a pomáhat klientům s komplexním finančním poradenstvím, rozumí dobře pojištění, investicím, úvěrům… Dokáží vysvětlit klientům základy finanční gramotnosti a vždy vychází z dlouholetých zkušeností. Díky nastavené rodinné atmosféře u nás dobří poradci zůstávají více než 10 let, a to je na trhu ojedinělé.

Vypracoval jste se na pozici obchodního ředitele. Co je náplní vaší práce dnes?

Jsem zodpovědný za obchodní výsledky a kvalitu služeb, které poskytujeme našim klientům. To předpokládá dobrou volbu manažerů, kteří vybírají naše poradce a klíčové zaměstnance. Musím se postarat o motivaci těch dobrých, aby zůstali a podávali maximální výkon. A také mít vůli se rozejít s těmi, kteří nás neposouvají správným směrem.

Jak se za těch 20 let změnil finanční trh?

Změnil se velmi, zejména u klientů. Dříve se klient moc nezajímal a neporovnával. Zpravidla byl ochoten podepsat téměř cokoli. Dnes si klient zjistí informace předem a přichází na schůzku dobře připraven. Porovnává nabídky a s poradcem často tvrdě vyjednává. Klient je dnes informovaný a velmi náročný. Za tuhle změnu jsem moc rád. Další změna je na straně regulace. Před patnácti lety práci finančního poradce mohl dělat doslova kdokoli. A trh podle toho vypadal. Dnes má regulátor přísné požadavky na vzdělání poradců a velmi náročné certifikace na jednotlivé produkty. Nová regulace například stanovuje i počet hodin odborných školení, která musí poradce každý rok absolvovat. A certifikaci na prodej úvěrů například nemůže dostat osoba, která sama prošla insolvencí. Z regulací obecně samozřejmě radost nemáme, ale tato konkrétně v posledních letech trh finančního poradenství hodně vyčistila.

Jaký styl leadershipu vyznáváte?

Není jeden správný styl leadershipu. Cílem manažera je dlouhodobý výkon a stabilita systému, a proto je v různých situacích a etapách vývoje potřeba přístup měnit. Pokud bychom se drželi formální terminologie, mohli byste v obchodní síti Modré pyramidy najít to, čemu se říká „demokratický“ a „laissez-faire“ leadership styl. V těch má tým velký prostor si sám systém ovlivňovat a tvořit. Našli byste ale i stopy „transakčního“ leadershipu, kdy stimulujeme chování a výkon k potřebným výkonům motivací ve všech podobách.

Vyzkoušejte leady

Kdo za vámi může přijít pro radu?

Přijít může opravdu kdokoli. Ideálně ale s nápadem, jak dělat něco lépe. To vždy rád podpořím. V Distribuci Modré pyramidy pracuje více než tisícovka velmi šikovných lidí. Většina z nich svoji práci dělá lépe, než bych ji dělal já, takže ani nemám ambice všem radit. Zkrátka nejsem Děd Vševěd, ale rád vyslechnu a podpořím kohokoli, kdo nás chce posunout dál, abychom byli úspěšnější a poskytovali lepší služby našim klientům.

Proč by měl zájemce o práci ve financích nastoupit v Modré pyramidě?

Hodně se u nás naučí. Garantujeme fér prostředí a příležitosti. Poskytujeme zázemí silné skupiny Komerční banky. Zajímavé kariérní možnosti v rámci skupiny KB. A v neposlední řadě velmi slušný výdělek.

Foto: Marek Rebroš

© 2024 imper.cz