Lifehacky: 7 možností, kde se najíst rychle a zdravě

04. Červen 2016

Kávička, bageta, kávička, sušenka, kávička, kávička. Připomíná vám to něco?  Výživové specialisty by z toho asi trefil šlak, my obchodníci jsme ale tímto stylem životosprávy pověstní. Obchodník potřebuje rychlý a zdravý oběd. V lepším případě se podaří někde lunch-schůzka, ale s hlavou plnou argumentů a obchodní strategie to stejně není úplně ono. A protože my to taky pořád řešíme, sepsali jsme pro vás osvědčená místa a tipy v Praze, kde se najíst rychle, ale přitom zdravě. Začněte tím, že se rozhlédnete po místě, kde se pohybujete kolem poledne. Spousta bister a kaváren nabízí lehké jídlo, které se dá zhltnout za pár minut.

food-salad-restaurant-person

Vyzkoušejte leady

1. Kde se najíst? Supermarket..

Řešit oběd v Bille teda není moc sexy, uznávám. Ale lepší než nic. A když už jsme si nenachystali den dopředu krabičku a jiná možnost prostě není, vezmeme za vděk i touhle možností. Třeba Albert nabízí saláty s vloženou vidličkou, Billa má i těstovinové saláty nebo kuskus. Saláty mají taky v potravinovém oddělení obchodů Marks&Spencer. A třeba na Václaváku tady místní jídlo i ohřejí. Není to zrovna jako v Alcronu, ale lepší než nic. Navíc je u většiny supermarketů parkoviště, takže odpadá zdržení s odkládáním auta. Supermarkety příliš nesplňují podmínku rychle a zdravě, ale spíše podmínku levně. Tak pojďme dál.

Supermarkety mohou také posloužit k nákupu před celým dnem, avšak je mnoho lepších míst, kde si dát snídani v Praze či pozdní brunch.

2. Farmářské trhy

Pokud po cestě narazíte na tyhle barevné stánky, jásejte. Na Jiřáku jsou od středy do pátku od 8.00 až do 18.00, v sobotu alespoň do 14.00. A určitě se stavte u stánku Podolka (to je skvělá restaurace v Podolí a tady mají rychlé a dobré menu). Na Náplavce a na Kulaťáku jsou farmáři v sobotu. Do ruky tady dostanete leccos od plátku masa po syrové veganské placičky. Ideální varianta je to třeba i pro ranní schůzku s kávičkou a dortíkem na lavičce. Skvělým začátkem dne může začít skvělý business.

3. Polévkárny

Polévky jsou super trend posledních let – hustá teplá polévka vás zasytí alespoň na chvíli. Narazíte na ně po celé Praze. Skvělá je třeba Polévkárna Paní Mančo v Bělehradské ulici, kde si dáte i moje oblíbené gruzínské chlebíčky s lilkem. Další polévkárny jsou třeba na Pankráci (ta je trochu zastrčená, ale dávají si tu záležet, aby každý den byla jedna polévka bez lepku), v Plavecké ulici na nábřeží a taky v Karlíně.

4. Rychlý a zdravý oběd a salátové fastfoody

Zelenina není jídlo. A k vydatnému obědu jsou potřeba i bílkoviny. Takže ideálně vybírejte salát se sýrem nebo masem (a pokud plánujete hubnout, pozor na dresinky). Pochutnáte si třeba v Ugových salateriích. Do stovky se vám povede dát si i polévku a obložený zdravý chleba. Za pozornost stojí i Green Factory pod heslem Salad your life. Poslední dobou se snaží i tradiční prodejci rychlého občerstvení. Třeba Bageterie Boulevard má i fit calories menu.

hledáme obchodníka

5. Kde se najíst? Asijská bistra poslouží vždy dobře

A tím nemyslím smažené kuře polité glutamátovou omáčkou. Rýžové nudle nebo závitky s masem a zeleninou můžou být skvělá volba. Třeba v Pho Vietnam Tuan & Lan na náměstí Jiřího z Poděbrad. Přímo lahůdky (krůtí se skořicí!!!) mají v Máchově ulici na hranici Vršovic a Vinohrad v bistru Jávanka. Nově přestěhované do budovy číslo 5 je i legendární vietnamské bistro v Holešovické tržnici, kam se chodí hlavně na polévku s nudlemi a masem. A pokud se zrovna pohybujete po Karlíně, zkuste hodně doporučované bistro Red Hot Chilli. Pokud si však hlídáte linii, nedávejte si smažené taštičky 🙂 . A když už jsme v té Asii, zdravě a rychle si pochutnáte i na sushi. Poměr cena/výkon má skvělý třeba bistro Tamda v Perunově ulici, frčí třeba i Sušírna v Holešovicích.

6. Veganské samoobsluhy

Nemusíte být zapřísáhlý odpůrce jedení všeho živého a i tak si tady čas od času pochutnáte. Pobočku do indické kuchyně laděných restaurací Beas najdete třeba u metra Národní třída. Jen pozor, kari z vás bude vonět ještě hodinu po obědě, tak to chce před schůzkou alespoň žvýkačku. Neutrálnější Loving Hut je v ulici Dukelských hrdinů na Zborovské i jinde.

7. Trocha luxusu

Rychle se ale dá najíst i v luxusních bistrech a italská kuchyně je k tomu jako stvořená. Pochutnáte si třeba ve Wine Food Marketu mimo jiné na Smíchově nebo v centru v Platnéřské v La Bottega di Finestra. A když už tady budete, zkuste si pro jednou odpustit ten stres a najíst se v klidu. Ono vám to možná jinak ani nedá 🙂 A když sem pozvete klienta, nabídnete mu víc, než jen obvyklé kafe (i to tu ale mají skvělé). Nebo zkuste Etnosvět, kde mají dvě menu s sebou.

A ještě jedna varianta. Smoothie. Tohle je vážně nouzovka, jídlo to není, to je jasné. Ale lepší než hranolky z Meca a dá se stihnout za běhu ze schůzky na schůzku. Je potřeba vybrat hustější konzistenci – třeba banánový základ nebo něco s jogurtem. Mají je už skoro v každém nákupním centru. Naše šéfredaktorka přísahá třeba na Kare na Jungmannově náměstí nebo Herbivore na Náplavce. Spokojení budete i ve Freshlandu ve Václavské pasáži na Karlově náměstí v Revoluční v O’papa.

Kde doplňujete energii vy? Dejte nám tipy, kam jít ve vašem městě a co vás zachraňuje v busy dnech?

© 2024 imper.cz