Pruda, ale nutná! Nejdůležitější fakta, která musíte vědět o daňovém přiznání

03. Březen 2014

Začal březen a my se můžeme radovat, že konečně přichází jaro. Pro některé z nás však tento měsíc znamená i málo oblíbenou povinnost – podání daňového přiznání za uplynulý rok. Podnikáte, nebo máte vyšší příjmy? Pokračujte ve čtení a zjistěte, zda se to týká také Vás. Přiznejme si, že třísetstránkové znění zákona si prostuduje málokdo. Připravili jsme pro Vás proto souhrn toho nejdůležitějšího, co potřebujete o daňovém přiznání vědět.

hledáme obchodníka

dane

1) Musím daňové přiznání vůbec podávat?

Zásadní otázka, kterou si musí každý z nás položit. Může se totiž stát, že právě letos to bude poprvé, kdy se návštěvě finančního úřadu nevyhnete. Zejména pro lidi s vyššími příjmy se totiž od loňska změnily podmínky. Pokud jste zaměstnanec s jedním zaměstnavatelem bez dalšího příjmu, můžete si oddechnout, o odvedení daně z Vašeho příjmu se postará právě Váš zaměstnavatel. Jediná výjimka zde platí pro ty, jejichž měsíční příjem loni alespoň jednou překročil čtyřnásobek průměrného platu (103 536 korun) nebo dosáhli ročního hrubého příjmu nad 48násobek průměrného platu (1 242 432 korun). Zjednodušeně lze říci, že daňovému přiznání z příjmu fyzických osob za rok 2013 se nevyhnete, pokud:

  •   Váš roční příjem z podnikání překročil patnáct tisíc korun
  • Vám kromě příjmu ze zaměstnání plynou další příjmy například z podnikání vyšší než šest tisíc korun ročně
  •  jste měli zároveň více zaměstnavatelů a některý z příjmu jste nezdanili srážkovou daní
  • jste ve Vašem podnikání byli ve ztrátě
  • jste neměli příjem ze zaměstnání, ale jako například student nebo důchodce dosáhli přivýdělkem (například pronájmem nebo podnikáním) na více než patnáct tisíc za rok

2) Kdy odevzdat?

Nejjednodušším způsobem, jak se s růžovým formulářem vypořádat, je obrátit se na daňového poradce. V takovém případě si můžete dokonce dopřát luxus odevzdat přiznání o dani z příjmu až o tři měsíce později, tedy 1. července. Nezapomeňte ale na finanční úřad ještě v březnu doručit plnou moc daňového poradce. Pokud se rozhodnete absolvovat tento boj sami, udělejte si v kalendáři velký červený vykřičník k 1. dubnu. To je totiž poslední možnost daňové přiznání odevzdat.

hledáme obchodníka

3) Kde odevzdat?

Při podávání daňového přiznání máte tři možnosti. Vyplněný růžový formulář doručit osobně na finanční úřad, zaslat jej poštou nebo přes internet s elektronickým podpisem. Rozhodně však nečekejte do posledního dne, jinak strávíte dlouhé hodiny čekáním ve frontě na úřadě.

4) Co když neodevzdám?

Pokud se Vám přece jen stane, že do 1. dubna nestihnete daňové přiznání podat, nic není ztraceno. Když to napravíte do pěti pracovních dnů po termínu, pokuta Vám nehrozí. V opačném případě se vystavujete riziku sankce od 500 do 300 tisíc korun. „Kdo začal, půl díla vykonal,“ řekl kdysi Horatius. Proto se přiznejte raději hned, ať máte tuto starost co nejdříve z krku.

Autor: Jiří Zach

© 2024 imper.cz