Brian Tracy o produktivitě: Jak v co nejkratším čase udělat co nejvíce? (2/2)

14. Únor 2016

Život obchodníka je neustálý běh za co největší produktivitou a efektivitou práce. Jelikož všichni máme omezený čas, je potřeba, abychom se s ním naučili hospodařit co nejlépe. Brian Tracy ve své knize Snězte tu žábu! udává 21 pravidel, jak v co nejkratším čase udělat co nejvíce. Minulý týden jsme si ukázali prvních 11 pravidel, jaká jsou ta zbývající?

businessmanup

12. Investujte do svého nadání

Identifikujte věci, které umíte dělat nebo se je můžete naučit dělat, a začněte se na ně soustředit, abyste se v nich stali nenahraditelnými. Tyto dovednosti z vás tak udělají cenného člověka nejen pro firmu, ale pro sebe samého. Především byste měli zlepšit svou schopnost vydělávat – o majetek můžete přijít, ale o tuto schopnost nikoliv.

13. Identifikujte svá nejslabší místa

„Mezi tím, kde jste dnes, a cílem, kterého chcete dosáhnout, leží jedna velká překážka, kterou musíte nejprve překonat,“ říká Brian Tracy v knize. Existuje důvod, proč se ke svému cíli nepřibližujete takovou rychlostí, jakou byste chtěli. Jakmile si jej identifikujete, věnujte veškerou svou energii tomu, abyste se jej zbavili. Pravidlo 80/20 lze aplikovat i na boj s překážkami. 80 % limitů se nachází uvnitř vás samých, pouze 20 % je způsobena vnějšími vlivy jako je firma, trh či vláda.

14. Vyvíjejte na sebe tlak

Existuje spousta lidí, kteří čekají, až někdo přijde a dám jim motiv k tomu, aby se stali takovými, jakými si přejí být. Pouze 2 % lidí mohou pracovat bez dohledu – to jsou vůdci. Abyste plně využili svého potenciáuů, musíte se stát jedním z nich. Klaďte na sebe nároky a nečekejte, než je někdo udělá za vás. Zvyšte si svou laťku, představujte si, že jste vzor pro ostatní. „Vždy hledejte způsob, jak ujít nějakou vzdálenost navíc, jak udělat o něco více, než za co jste placeni.“

 

HOT NEWS: Věděli jste, že Brian Tracy míří do Prahy? Ve dnech 23. a 24.4. proběhne v TOP hotelu Praha konference, na které vás budou vedle Briana Tracyho motivovat mimo jiné i Jan Mühlfeit a Andy Harrington. Pokud chcete znovu nastartovat svoji kariéru nebo dát svému podnikání zcela nový a mnohem úspěšnější smysl, kupte si vstupenky zde. 

15. Využijte maximálně své schopnosti

Esence k tomu, abyste se stali produktivnějšími, tkví ve vaší fyzické, duševní a emocionální energii. „Důležitým předpokladem toho, abyste byli šťastní a produktivní, je neustále tuto energii chránit a živit.“ Mnohdy se do úkolu nepustíte, jelikož se cítíte unavení a chybí vám energie a entuziasmus. „Kdykoliv jste příliš unaveni, zaplaveni mnoha povinnostmi a máte málo času, zastavte se a řekněte si: „Stačím, na co stačím.““ Mnohdy uděláte více práce, když si pořádně odpočinete, naspíte třeba 10 hodin a druhý den se plně vrhnete do práce.

Domluvte si konzultaci

16. Motivujte se k činu

Abyste podávali ty nejlepší výkony, musíte se sami umět namotivovat a donutit se k činnosti. „Abyste byli neustále motivováni, musíte se stát totálními optimisty,“ uvádí Brian Tracy. Udržujte si svou emoční hladinu a nenechte se rozházet nepříjemnými rozhovory či situacemi, které nastanou. Optimisté mají především 4 vlastnosti, pro které jsou velmi oceňováni: 1. hledají v každé situaci něco dobrého, 2. ze všeho se dokážou poučit, 3. snaží se nalézt pro každý problém řešení, 4. neustále přemýšlejí a hovoří o svých cílech.

17. Vymaňte se z vlivu moderní techniky

Neustálé nutkání komunikovat se svým okolím prostřednictvím online nástrojů a telefonů lidi psychicky vysiluje. „Abyste zůstali klidní, měli jasnou mysl a byli schopni pracovat co nejlépe, musíte se pravidelně odpojit od technických vymožeností a prostředků komunikace, které by vás mohly pohltit, pokud si nebudete dávat pozor.“ Určitě ve svém okolí máte lidi, jejichž zrak se nezvedne od telefonů a jsou schopni si psát s lidmi, kteří jsou s nimi v jedné místnosti. Nestaňte se otroky moderní technologie a sami si určujte, kdy budete online a kdy offline. Ty důležité informace vám neutečou, vždy vám je někdo řekne.

18. Úkol rozdělte na menší části

To, co jsme si řekli v bodě 10 o kouskování větších cílů, platí i pro samotné činnosti. Pokud daná práce působí obrovsky a strašidelně, bude vás stát více energie a přemáhání se do ní vůbec přinutit. Důležité je si také uvědomit, že hluboko v sobě máte touhu po dokončování věcí a skutečně se cítíte šťastněji a silněji, když činnost začnete a úspěšně dokončíte. Další vhodnou metodou je metoda ementálu – tedy uvedete činnost do chodu tak, že do ní uděláte díru jako do ementálu. Rozhodněte se, že se činnosti budete věnovat jen určitý čas, a pak se věnujte něčemu jinému. Touto vytrvalostí dojdete k cíli.

19. Vytvořte velké časové úseky

Většinou pro tu skutečně důležitou práci potřebujete větší časové úseky, které není lehké si v pracovním prostředí urvat. Například jako obchodník si vyhradíte dopoledne hodinu času jen pro navolávání schůzek. Klíčem k úspěchu je si plánovat den dopředu a skutečně si vyhradit časové úseky na důležité činnosti.

20. Vypěstujte si smysl pro naléhavost

„Velmi produktivní lidé si najdou čas na to, aby se zamysleli, plánovali a stanovili si priority. Pak rychle a nesmlouvavě vykročí vstříc svým cílům,“ uvádí Brian Tracy v knize. Když se plně ponoříte do aktivity, dostanete se do flow, kdy se vám věci zdají jednoduché a díváte se na ně s jasnou myslí. V tomto stavu jste také bystřejší a tvořivější. Jednou z věcí, jak se dá tento stav navodit, je vypěstovat si smysl pro naléhavost, tedy vnitřní touhu dát se rychle do práce a rychle ji dokončit, je to takové závodění se sebou samým.

21. Řešte každý úkol zvlášť

„Vaše schopnost zvolit ten nejdůležitější úkol, začít na něm pracovat a soustředit se na něj, dokud není dokončen, je klíčem k dosažení velké výkonnosti a vaší osobní produktivity.“ Jakmile se do něčeho pustíte, soustřeďte se pouze na tu danou činnost, nenechte se vyrušovat a neodvádějte od něj svou pozornost. Pokud se na ten nejdůležitější úkol stoprocentně soustředíte, ušetříte si nejméně polovinu času potřebného na jeho zvládnutí. Jakmile se pro daný úkol rozhodnete, je jakákoliv jiná činnost plýtvání času. Pro takový single tasking ale potřebujete skutečnou sebekázeň.

Spolkněte žábu! si můžete spolu s dalšími více než 3000 knihami v češtině a navíc na 7 dní zdarma přečíst na MyBooxClub.

Víte, jak uvázat kravatu a jaký uzel zvolit?

Foto: www.gettyimages.com

© 2024 imper.cz