Nečekejte na září, hledejte práci hned teď!

29. Červenec 2014

Uvažujete o změně? Pak zapomeňte na letní odpočinek a prázdniny a pusťte se do hledání nového zaměstnání okamžitě. Přelom července a srpna je totiž ideální dobou, kdy si práci začít shánět.

sky5

Na podzim firmy nabírají

  •  „Ohavné řemeslo = nemít žádnou práci.“ – Nicolas Boileau-Despréaux

Září a říjen jsou aktivními měsíci, kdy firmy nabírají nové zaměstnance. Chcete-li se zařadit mezi podzimní adepty, pak se ale poohlédněte po práci už nyní. I když je léto obdobím dovolených a pozvání na přijímací pohovor většinou přijde o něco později, strategie se vyplatí.

Domluvte si konzultaci

Většina konkurence totiž raději zasedne pod slunečník nebo smočí tělo v koupališti. Do září tak máte pořádný náskok a větší šanci například získat skvělou práci key account manažera.

 

Dream job vs. realita

  • „Kdo si zamiluje svou práci, vyhraje půl života.“ – autor neznámý

Ruku na srdce. Pokud potřebujete práci, vezmete jakoukoli, nebo budete čekat na vysněný job? Patříte-li do druhé skupiny, pak vás asi trochu zklameme – šance najít hned novou práci, která by zcela odpovídala všem představám, je poměrně nízká. Ale neházejte flintu do žita. Aktivně hledejte a choďte na pohovory. Třeba se právě z vaší nové práce stane skutečný dream job. Zkusit to můžete například v moderní gastronomii.

 

Obory a trendy: Máte šanci uspět? 

  • „Svět je plný ochotných lidí. Jedni jsou ochotni pracovat, druzí jsou ochotni nechat je pracovat.“ – Robert Frost

I když je nabídka pracovních míst poměrně rozmanitá, přední příčku si drží technické obory (IT, progrování, vývojářství). Díky celé řadě automobilových a farmaceutických firem, stejně jako bank či mezinárodních korporací je poptávka také po prodejcích. Volná místa naleznete též v call centrech, v oblasti logistiky a na pozicích obchodních zástupců.

 

Bez sebevzdělávání to nejde

  • „Minulá práce nám může pomoci, avšak musíme žít z práce přítomné.“ – George Bernard Shaw

Můžete mít vysokou školu, léta praxe a těch nejlepších zkušeností, ale musíte počítat s tím, že každá práce s sebou nese jiné požadavky, jinou firemní mentalitu, a tak se neobejdete bez dalšího vzdělávání. A stejně tak už v dnešní době moc nefrčí zůstat celý život u jednoho oboru. Takže chcete-li se pohnout z místa a nemáte šanci uchytit se ve vašem oboru, pusťte se do dalších studií či rekvalifikace.  Čím více nabídnete, tím větší šanci uspět máte.

 

Text: Lucie Formanová

Zdroj fotografie: E-ternity.ca

© 2024 imper.cz