Jak poznáte, že je potřeba zvolnit?

02. Květen 2018

Stres a přepracování se může podepsat jak na vašem výkonu, tak i na zdraví. Na co si dát pozor a jakým varovným signálům naslouchat? 

Stres v našem těle aktivuje reakce, které jsou velmi užitečné v době akutního ohrožení. V pravěku nám pomáhaly napřít všechnu sílu do útěku nebo obrany. Život v dlouhodobém stresu se ale nemile podepisuje na naší obranyschopnosti a odolnosti. V krajních případech může být chronický stres zodpovědný za vyhoření nebo závažná onemocnění.

Možná si myslíte, že snadno poznáte, až bude potřeba zpomalit. Možná jste přesvědčeni, že se vás vyhoření netýká a že máte vše pod kontrolou. Moje zkušenost je ale úplně jiná. Sama jsem před několika lety prošla vyhořením a moc dobře vím, že jsem byla slepá a hluchá k signálům, které mé tělo vysílalo.

Na co si tedy dát pozor?

1. Už nejste tak příjemní a milí, jako jste byli dřív

A co víc, jste cyničtí. Ztrácíte empatii. Rozčilují vás lidé okolo – jsou buď pomalí, hloupí nebo trapní. Nejraději byste byli sami, dělali všechno sami a nemuseli vůbec komunikovat. Pokud se pokusíte o vtip, je to na něčí úkor, štiplavé a v podstatě zlé. Poznáváte se? Sami víte, že to není tím, že byste byli takto zlí. Jen vaše horší já vítězí nad tím dobrým. To dobré totiž nemá sílu. Je unavené. Potřebuje dobít baterky.

➢ Vyrazte do přírody, zaběhejte si, vrtejte se v hlíně nebo si sedněte na hodinku k řece a poslouchejte ptáky, vodu a vítr. Dejte průchod vašim emocím. Poplačte si nebo zaboxujte. Buďte sami se sebou a chvalte se, mějte se rádi a podporujte se.

2. Nejste schopni vypnout svůj věčně pracující mozek

I když jste si řekli, že dnes odpoledne nebudete pracovat, váš mozek vás nepustí. Pořád se vám v hlavě točí vír myšlenek, nápadů, restů, úkolů… Večer si lehnete do postele a ani tam nemáte klid. A sex? Když už se k němu dostanete, tak jste duchem nepřítomní.

➢ Začněte s pomalým a hlubokým dýcháním. Zpomalte tempo vaší řeči. Začněte si všímat toho, co se okolo vás děje. Buďte více v přítomném okamžiku a svou pozornost přeneste z hlavy do těla. Jak se cítíte? Pokud se necítíte dobře, přemýšlejte, co pro sebe můžete udělat, abyste se cítili alespoň o trochu lépe.

Domluvte si konzultaci

3. Je vám sebe líto

Nikdo si nevšímá toho, co všechno děláte. Nikdo neocení vaši snahu. Jste na všechno sami. Děláte pro firmu všechno a váš šéf to nevidí. Partner/ka a rodina je věčně nespokojená, vůbec nedocení, co pro ně obětujete. Zkrátka si někdy připadáte jako ten největší chudáček na světě. V tuto chvíli si ale můžete být jisti, že jím nejste.

➢ Rozhlédněte se kolem sebe a uvědomte si, co všechno máte. Udělejte si cvičení vděčnosti. Napište si, za co jste vděční. Jsem vděčná/ý, že mám…, že dělám…, že jsem… Cítíte ten rozdíl? ☺ Pocit vděčnosti je jeden z nejsladších pocitů a zároveň první pomoc před depresí a pocitem marnosti. A je vám dostupný okamžitě.

4. Nic vás nebaví

Vytratila se radost ze všeho, co jste dřív dělali rádi? Nemáte čas na koníčky a když už ho máte, tak se vám nikam nechce? To, co vám na vaší práci přišlo dříve vzrušující, vás začíná obtěžovat? I to je známka přepracování. Schopnost užívat si přítomný okamžik, prožívat radost a bavit se,  je důležitá pro naši regeneraci.

➢ Věci nás baví a těší, pokud nám dávají smysl. Přemýšlejte nad tím, jaký smysl má to, čím se teď zabýváte. Jaký to má přesah? Žádný? Určitě se ve vašem životě i vaší práci najde řada činností, kterými děláte svět lepší. Uvědomte si, které to jsou. Popřípadě se zamyslete, jakými smysluplnými činnostmi byste měli nahradit ty, které vám připadají marné.

5. Chodíte pozdě

Nic nestíháte, přebíháte z meetingu do meetingu, bojujete s časem? A to všechno proto, že nemáte ani čas svůj kalendář zkrotit? Pokud to není váš typický rys, ale aktuální stav, tak i to je známka toho, že jste přepracovaní.

➢ Začněte prioritizovat. Každý nový projekt a novou schůzku nechte projít testem důležitosti: Je to důležité nebo ne? Je třeba, abych tam byl já nebo není? Naučte se říkat ne a vysvětlete proč.

6. Zapomínáte

Ptáte se dvakrát na stejnou věc. Nemůžete si vzpomenout na obyčejné slovní obraty. Jména se vám pletou nebo si je nemůžete vybavit. Jste ve stresu, že si o vás lidé budou myslet, že jste se zbláznili. Nebojte se, není to předčasná demence. To vás jen váš mozek chrání před přemírou informací. Prostě maže váš disk za vás.

➢ Přestaňte na sebe být tak nároční a sebekritičtí. Pomozte si tím, že si budete psát poznámky, ke kterým se budete moci vracet. A hlavně zvolněte. Naučte se soustředit se na jednu věc, věnovat plnou pozornost tomu, co se právě děje, dokončujte.

7. Jste často nemocní

Jak už jsme zmínili na začátku, pokud je naše tělo dlouhodobě vystaveno stresu, snižuje se jeho obranyschopnost. Jste mnohem méně odolní vůči všem virům a nachlazením. Jste unavení, všechno vás bolí. Máte problém s krční nebo bederní páteří, bolí vás často hlava nebo nohy. Bývá vám na zvracení, máte střevní problémy, dámy nepravidelnou menstruaci. To všechno mohou být projevy chronického stresu.

➢ Věnujte se svému zdraví. Dobře jezte a hodně pijte. Věnujte se sportovním nebo pohybovým aktivitám. Naordinujte si detoxikační kůru a pokud jsou vaše zdravotní problémy dlouhodobější, určitě se objednejte k lékaři. Ale hlavně přemýšlejte o tom, proč jste se ocitli tam, kde jste…

8. Špatně spíte

Večer nemůžete usnout i přes to, že jste byli celý den unavení. V noci se budíte a dvě hodiny bloumáte po bytě. Ráno se probudíte a jste úplně vyčerpaní. Tak se projevují  poruchy spánku. Spánek je nezbytný pro regeneraci těla i ducha.

➢ Vyzkoušejte některé osvědčené rady pro usnutí – bylinkové čaje, vlažné koupele, meditace. Zaveďte si usínací rituály – například s knížkou nebo relaxační hudbou. Nepracujte minimálně dvě hodiny před usnutím = žádné maily (ani na mobilu), žádné prezentace ani motivační videa. Věnujte večer klidovým aktivitám, omezte modré obrazovky. Pokud nespavost trvá příliš dlouho, poraďte se s lékařem.

A teď krátké promluvení do duše:

Nic – opravdu nic – na světě není důležitější než zdraví a smysluplně prožitý život. Začněte svůj život tvořit. Buďte více efektivní, více času věnujte věcem, které vám dávají smysl, organizujte si vše tak, abyste měli dostatek času na podstatné věci. Úspěch přichází k těm, kdo jej tvoří ☺.

Hodně úspěchů vám přeje

Simona Bodláková
kouč úspěšných lídrů

 

Simona Bodláková

Téměř 10 let pracovala jako manažerka projektových a marketingových týmů ve velké korporaci. Byly to týmy s nejrůznější povahou, některé jí byly formálně podřízené, některé se sešly jen na projekt a některé byly čistě dobrovolné. Zažila spoustu úspěchů, ale i zábavných a krizových situací, které brala jako cennou lekci. V současné době se Simona věnuje konzultacím, koučování a školení manažerů.
Vede rozvojový program pro manažery „Z manažera leaderem“, kde se dělí o nasbírané zkušenosti a sebekoučovací techniky. Píše blog s praktickými tipy, jak vést a rozvíjet týmy. V podnikatelském akcelerátoru 100-Day Challange podporuje jako mentorka mladé projekty. Věnuje se změnám firemní kultury malých a středně velkých firem.

www.sevenin.cz
www.simonabodlakova.cz

 

© 2024 imper.cz