Potraviny pro váš mozek – když i odpoledne potřebujete být aktivní

04. Září 2018

Kvalitu jídla a jeho přínos často řešíme až momentě, kdy se ručička váhy přehoupne tam, kde se nám to už nelíbí. Jídlo ale dokáže ovlivňovat i naše soustředění a funkce mozku. Potřebujete se před meetingem naboostovat a maximálně se na svůj mozek spolehnout? Nezapomeňte do svého jídelníčku zařadit následující potraviny.

Mozek je výkonný orgán, který řídí naše tělo. I přesto, že vědci zatím neodhalili všechna jeho tajemství, dávno se ví, že skladba potravy ovlivňuje jeho funkce i náchylnost k nejrůznějším poruchám a nemocem, a také jeho aktivitu. Pokud tedy víte, že vás čeká prezentace, schůzka nebo seminář, kde musíte být stroprocentně myslí přítomni, pak vyzkoušejte zařadit tyto potraviny, jak nejčastěji můžete.

Vyzkoušejte leady

Borůvky

Jsou bohaté na antioxidanty, včetně vitamínu C a K a vlákniny. Ať je jíte sušené, mražené nebo konzervované, pomohou vám při léčbě chřipky, angíny a dalších infekčních onemocnění sliznic. Odborné výzkumy prokázaly i jejich schopnost zlepšovat zrak. Za druhé světové války je z tohoto důvodu denně dostávali britští letci. Konzumace borůvek zvyšuje průtok krve do mozku a tím i jeho okysličení.

Tmavá čokoláda

Odborníci také zkoumali vliv konzumace čokolády a kakaa na funkci mozku a přišli se zajímavými výsledky. Škoda, že nás nikdo k výzkumu nepozval 🙁 Nicméně flavonoidy, které kakao obsahuje, napomáhají lepšímu přísunu krve do mozku. Dva či tři čtverečky před poradou nebo schůzkou vám také pomohou s lepší koncentrací.

Losos

Mořské ryby nám díky Omega 3 mastným kyselinám prospívají, ale losos je z nich nejvýznamnější zdroj. Lékaři ve světě nabádají rodiče dětí s ADHD, aby ho zařadili minimálně 3 x týdně do jejich jídelníčků. Zlepšuje totiž celkovou koncentraci. I vy si ho můžete před důležitým jednáním dát k obědu. Budete mít totiž i lepší paměť.

Kurkuma

Je součástí koření, které se hojně využívá v orientálních jídlech, hlavně indických. Blahodárná látka kurkumin má podle vědců velkou šanci stát se jednou hlavním bojovníkem s Alzheimerem a Parkinsonovou chorobou. Už teď se přidává do některých léků. Pomáhá proti stavům úzkosti, depresím a zpomaluje stárnutí mozku. Konzumovat kurkumu můžete v jídle, nebo si zkuste připravit tzv. zlaté mléko. Nejlepší recept na něj najdete na Kitchenette.cz

Banány

Tropické ovoce, které má nejen u nás, ale i ve světě spousty fanoušků. Řadí se mezi ně i lékaři, terapeuti a nutriční specialisté. Banán obsahuje veliké množství draslíku, a také aminokyselinu tryptophan, která se pak v těle promění na serotonin tzv. hormon štěstí. Pomáhá s depresemi a úzkostmi.

Ořechy

Nejlépe z nich si vedou vlašské ořechy, které jsou dalším zdrojem mastných kyselin. Ta napomáhá soustředění a podporuje kreativní myšlení. Podobně jako výše zmíněné banány i vlašáky obsahují tryptophan. Můžete je zaměnit i za mandle nebo kešu.

Avokádo

Určitě si říkáte, že je to jen módní hit. Avokádových sendvičů a avolatte je plný Instagram. Avokádo je ale opravdu prospěšné. Jako zásobárna draslíku a hořčíku pomůže vašemu mozku zvládnout celodenní zápřah a navíc zlepší i prokrvení celého těla.

Tip: Konzumujte lehká jídla a nezatěžujte zbytečně své tělo, zajistíte si tak více energite. Ideální stravu může představovat například bezezbytková dieta.

Doporučujeme:

My jsme zastánci killer kombinace, na kterou nedáme dopustit. Káva, tmavá čokoláda a oříšky. Co  nejlépe funguje vám?

© 2024 imper.cz