10 potravin pro váš mozek. Které nesmí chybět v jídelníčku obchodníka?

17. Srpen 2017

Vzpomeňte si na svůj nejproduktivnější den z minulého týdne. Nyní se sami sebe zeptejte, co jste v ten den měli k obědu? Výživa je důležitá pro celé tělo, mozek nevyjímaje. Když přemýšlíme o faktorech, které přispívají k lepšímu výkonu na pracovišti, zřídka kdy přisuzujeme alespoň malý podíl na úspěchu právě potravinám.

Naše mozky jsou silné organické stroje. Kontrolují všechny myšlenky, pohyby a pocity při vyhodnocování každodenních situací. Pro nás všechny, kteří se denně snažíme mít v práci plně vše pod kontrolou, je jídlo jako palivo podporující myšlení.

Jídlo má přímý dopad na naše kognitivní výkonnosti, což je důvod, proč nás špatná rozhodnutí ve výběru oběda mohou vykolejit po zbytek celého pracovního dne. To, co jíte, přímo ovlivňuje strukturu a funkci mozku a nakonec i náladu.

Vyzkoušejte leady

Co můžete udělat pro svůj lepší pracovní výkon? Konzumujte „brainfood“ – jídlo pro mozek, které napomáhá k lepší koncentraci, zapamatování, zvyšuje IQ, snižuje únavu a současně obsahuje látky, jež chrání a vyživují mozek.

Jaké jídlo je dobré pro váš mozek? Sepsali jsme pro vás potraviny podporující myšlení:

1. Avokádo – superpotravina k supermotivaci

avocado-829092_1280

Avokádo je superpotravina (marketingový termín používaný k označení potravin s předpokládanými pozitivními přínosy pro naše zdraví). Mnoho odborníků na výživu tvrdí, že obsahuje všechny důležité látky k přežití (poskytuje téměř 20 základních živin) a jako bonus hraje klíčovou roli při zvědavosti, motivaci a angažovanosti. Přestože se v článcích často objevuje zmínka o jeho vysokém obsahu tuku, jedná se o zdravý tuk udržující mozek neustále v dobré kondici. To dokazuje mnoho zdravých receptů s avokádem.

2. Zelený čaj podporuje myšlení

green-tea-692339_1280

hledáme obchodníka

Zelený čaj je považován za jeden z nejzdravějších nápojů světa. Obsahuje antioxidanty a živiny, díky kterým má pozitivní vliv na mozkovou funkci. Klíčovou účinnou složkou je zde kofein, který je známý stimulant a vede ke zlepšení nálady, bdělosti a paměti. Zelený čaj je mnohem lepším „startérem“ než káva, která rozproudí krev jen na chvíli a následně nás dostane do útlumu.

3. Ke svačině borůvky? Váš mozek vám poděkuje

blueberry-1245702_1280

Borůvky jsou sladké, výživné a mohou zlepšit naši paměť. Vědci zjistili, že sloučeniny s názvem flavonoidy obsažené v borůvkách zvyšují regeneraci mozkových buněk a zlepšují tak dlouhodobou a krátkodobou paměť. Studie také dokazují, že konzumace borůvek má pozitivní vliv na schopnost učení a motorických dovedností.

4. Nechte se okouzlit přednostmi brokolice

foodiesfeed.com_broccoli-with-red-cabbage

Brokolice je zdrojem dvou důležitých živin, které pomáhají zlepšit funkci mozku. Vitamin K přispívá k posílení kognitivních schopností, zatímco cholin ke zlepšení paměti. Lidé, kteří jedí hodně brokolice, dosahují lepších výsledků v paměťových testech. Brokolice obsahuje i značnou porci kyseliny listové, což může pomoci odvrátit Alzheimerovu chorobu. Nedostatek kyseliny listové může vést k depresi, takže jíst spoustu brokolice by nás mělo udržovat šťastné.

5. Hrst vlašských ořechů pro lepší paměť

walnut

Ořechy jsou výborným zdrojem vitamínu E. Vlašské ořechy podporují průtok krve cévami a tím umožňují efektivní dodávku kyslíku do mozku. Výsledkem je lepší paměť a schopnost učení. Strava bohatá na ořechy pozitivně ovlivňuje i duševní výkonnost.

Přečtěte si také: 8 gurmánských bister v Praze, kam chcete letošní podzim zvát klienty

6. All you need is love a lahodný kousek hořké čokolády

dark chocolate

Zdravotní výhody tmavé čokolády odhalují nové a vzrušující výhody zejména v oblasti kognitivních funkcí, nálady a srdce. Při pravidelné konzumaci nejoblíbenější sladkosti na světě dochází ke zlepšování funkce kardiovaskulárního systému. Její zásluhou je vyvolán pocit štěstí. Čokoláda navíc obsahuje stimulanty jako je kofein, theobromin a fenyletylamin. Zmíněné podporující látky zvyšují aktivitu neurotransmiterů v částech mozku, které ovládají naši schopnost soustředění a schopnosti zůstat ve střehu.

7. Rajskou cestou ke správné výživě mozku? Pochutina z Peru je ta správná volba

tomatoes

Rajče je další „super food“ s pozitivními vlivy na náš mozek. Rajčata představují skvělou variantu, jak získat silné antioxidanty nazývané lykopeny, které bojují s volnými radikály poškozujícími mozek. Bylo prokázáno, že jedinci, jejichž strava obsahuje větší množství rajčat, se mohou pyšnit lepší pamětí. Rajčata navíc stejně jako čokoláda nebo banány podporují tvorbu serotoninu, takže zlepšují také náladu.

8. Špenát: Není jen pro Pepka námořníka

spinach

Špenát byl dlouhodobě propagovaný jako potravina, které obsahuje velké množství železa a dodává především sílu svérázné postavičce Pepka námořníka. Výzkumníci však zjistili, že se v něm skrývá mnohem více. Strava obsahující špenát napomáhá k zlepšení paměti a učení. Špenát je bohatý na antioxidanty, které chrání mozkové buňky před téměř jakýmkoliv poškozením. Obsahuje esenciální živiny, jako je vitamin E, kyselinu listovou, hořčík a vitamin K, který pomáhá snižovat riziko vzniku demence.

9. Losos na pomoc při léčbě deprese? První důkazy již existují

preparing-grilled-salmon-steak-picjumbo-com small

Velká část mozku je tvořena omega-3 mastnými kyselinami, které jsou důležité pro zdravou funkci mozku. Ve skutečnosti 60 % z tuků v mozku jsou typu omega-3 tuků nacházející se právě v rybách. Mořské produkty jsou plné živin a losos není výjimkou. Je výborným zdrojem vysoce kvalitních bílkovin, vitaminů a minerálních látek (včetně draslíku, selenu a vitamínu B12). V současné době existuje stále více důkazů o tom, že omega-3 mastné kyseliny nalezené v rybím oleji mohou být užitečné při léčbě deprese.

10. Zázvor – kouzelný kořen k přičarování podpůrných účinků pro váš mozek

ginger

Od léčivého čaje počínaje po jeho umístění na talíři vedle lahodného sushi (a obvykle zde zcela nedotčeného) konče. Řeč je o zázvoru, nejstarší léčivé bylině, která dodává tělu esenciální stopové prvky a aminokyseliny, které jsou nutné pro správnou funkci mozku a nervového systému.  V našem náročném světě jsou kognitivní schopnosti zásadní. Naštěstí, zázvor je vynikajícím spojencem ve snaze o lepší paměť. Kromě toho hraje významnou roli v ochraně před oxidativním stresem mozku a neurologickým onemocněním.

© 2024 imper.cz