Skvělé polévkárny v Praze, ve kterých se na podzim pořádně zahřejete

29. Září 2018

Podzim zaklepal na dveře rychlostí blesku a nám nezbývá, než se s tím teplotním šokem smířit. Dost nám to ale zpříjemňuje Starbucks se svým Pumpkin Spice Latte, Kočičí kavárna v Karlíně, kde dělají snad to nejlepší chai tea, no a pak místa, kde vám uvaří pořádnou domácí polévku, jak od babičky. A kam na ni v Praze chodíme?

Jakmile podzim zaklepe na dveře, je to neklamné znamení, že začíná období horkých nápojů a polévek. V Praze za poslední rok přibylo mnoho polévkáren a bister, kde s láskou denně vaří litry chutných polévek. Místa, která máme nejraději, vám dnes představíme. Tentokrát to bude bez vietnamské polévky Pho, protože připravujeme samostatný článek, který se bude věnovat jen této dobrotě.

Vyzkoušejte leady

Polévkárna paní Mančo

Kde: Bělehradská 643/77
FB: Polévkárna

Dali byste si netradiční polévku výrazných chutí? Tu nabízí gruzínská kuchyně, kterou tady v maličké restauraci vaří. Mezi strávníky jsou kromě polévek oblíbené chačapuri, chlebové placky se sýrem. Až se tady zastavíte, nenechte si ujít boršč, kuřecí čichirtmu s vejci, charčo-kuřecí gulášovku s ořechy nebo adzapsandal, což je lilková gulášovka.  My se těšíme na dýňový krém.

Polévkárna

Kde: Sokolovská 97
FB: Polévkárna

Domluvte si konzultaci

Polévka je grunt a na ten si můžete skočit i do Karlína, což ostatně doporučují i známí kuchaři. Během oběda si sice moc nesednete a navíc si i počkáte, ale to je v této části Prahy celkem častý jev.  Domácká restaurace nabízí denně 4 různé polévky, a ty zeleninové jsou bezlepkové a veganské. Kromě sýrového chleba si k polévkám můžete zakousnout i slaný muffin.

 

Bistro Leon

Kde: Sokolovská 21
FB: Leon

Bistro Leon není sice klasická polévkárna, ale i přesto je tady dělají opravdu vymazlené. Denně pro vás připravují minimálně 3 – 4 domácí polévky na výběr a k nim si můžete dát křupavé bagely s mnoha různými náplněmi nebo čerstvý salátek. Zabalí vám je i s sebou, nebo si je můžete objednat přes Dámejídlo.cz pro celou kancelář.

Polévku.cz

Kde: Krymská 39 nebo Flora
FB: polévku

Tuto polévkárnu najdete na dvou místech v Praze a vychutnáte si zde tekuté dary české a slovenské kuchyně. Zelenina v nich je buď z farmářských trhů nebo výsledek vlastního pěstování. Vše je připravováno s láskou a podle klasických receptur. Vyzkoušejte třeba zeleninovou polévku s pohankou nebo zelňačku s klobáskou….Pro polévku si můžete zajít s vlastní nádobou nebo vám s sebou dají termobox.

Plavecká polévka

Kde: Plavecká 4
FB: polévka

Strávníci na Facebooku varují: „Na jejich polévkách se můžete stát závislými.“  Každý den si můžete vybrat minimálně ze čtyř a z dvou hlavních jídel. Jedinou nevýhodou tohoto bistra je, že si tady sedne asi 20 lidí. Ale ty dobroty si můžete vzít i s sebou. Velmi oblíbený je vegetariánský boršč, kulajda a gazpacho.

 

 

Foto: facebookové profily zmíněných polévkáren

© 2024 imper.cz