Podniky po Česku, které dělají byznys srdcem – a jde to poznat

15. Září 2017

Podnik, do kterého dali majitelé duši, a tvrdě pracovali na tom, aby se zhmotnil jejich sen, poznáte na první pohled. Z původní vize neuhnuli ani o píď, což se projevuje ve způsobu, jak podnik vypadá, co vyzařuje, jaké je menu, jaký je přístup a koneckonců – jaký je zážitek. Které podniky křížem krážem po republice dělají pro své zákazníky pověstné little extra

1. Restaurace Tusculum, Karlovy Vary

Šéfkuchař Pavel Provázek. Zdroj: Facebook Tusculum

Uprostřed vší okázalosti a turistického konzumu Karlových Varů, hned ulici za hlavní promenádou a Hadím pramenem, se nachází oáza klidu a výtečné vůně. I kdybyste do Varů měli zajet jen kvůli tomuhle podniku – neváhejte. Rodinný koncept manželů Zítkových má neuvěřitelnou atmosféru.

Zdroj: Facebook Tusculum

Začínali jako čajovna, postupně ale chtěli zajímavější koncept. „Přáli jsme si tvořit to, co sami milujeme na cestách. Vydali jsme se tedy cestou sezónních potravin,  nepoužíváme žádné průmyslové polotovary. Klademe důraz na masa z volného chovu od místních farmářů, stejně jako vejce a zeleninu. Všechna jídla i dezerty, opouštějící naši kuchyni, jsou výhradně domácí výroby a odrážejí naši filozofii.“

Zdroj: Facebook Tusculum

Dvě dekády zkušeností v gastronomii je naučily nedělat kompromisy. „Měli jsme obrovské štěstí na šéfkuchaře Pavla Provázka, který neustále přichází s novými nápady,“ doplňuje Soňa. Letmý pohled na jídelní lístek její slova dokazuje – terinka z kachní foie gras s vanilkou, koňakem, čokoládou a chutney z pomeranče a zázvoru. Sezónní menu, večerní degustace, retro kávovar, domácí dorty a interiér je provoněný kachnou na jablcích.

2. Laura Coffee-Sladovna, Ostrava

  • Hornopolní 933/36, Ostrava-centrum
  • Kavárna sídlí v areálu Sladovna, z obou stran má parkoviště
  • Otevřeno Po–Pá 7.15–19.00
  • Facebook

„Tvořit i v Ostravě nové věci a nebýt jen odrazem berlínských a jiných světových kaváren,“ to je vize Renaty Ptáčníkové, podnikatelky, která má za sebou úspěšné projekty jako coworking Viva Ostrava a Laura Coffee. Novou kavárnu však  tentokrát vytvořila pro klienta – svého manžela Iva. „Měl k dispozici dvě místnosti, omezený rozpočet a 14 dní na otevření,“ prozrazuje Renata proces making-of.

Zdroj: Facebook Laura Coffee Sladovna

„Mezi pokoji vybourali dělníci veliké okno, chtěli jsme zákazníkům ukázat víc z procesu, kterým káva prochází. Do barvení jsme se pustily samy s kolegyní Kristinou.“ Malíře nechtěly, potřebovaly nacítit prostor. Jeden z domluvených barevných odstínů nakonec vyměnily, kavárna je totiž na severní straně studenější. „A kavárna nemůže být studená, u kávy probíhá přátelství, rande, láska, kreativita,“ je přesvědčená autorka vize.

Zdroj: Facebook Laura Coffee Sladovna

Zdi chtěly nejprve pomalovat tuží, omezený čas to však nedovolil. „Shodou okolností mi kamarádka u kávy připomněla celosvětový Insideout project, kdy anonymní čtvrtě s vysokou kriminalitou vylepují na své domy a chodníky obrovské plakáty, fotky lidí, kteří tam žijí. Přišlo mi to jako úplně nejlepší nápad – vyzdobit zdi velkými fotkami baristů.“ Přes počáteční obavy se tým Laura Coffee, který bude působit i zde, nechal nafotit s radostí, stěny zdobí i majitel kavárny Ivo a dcery Laura a Valentina.

Zdroj: Facebook Laura Coffee Sladovna

Srdcovkou pro samotnou Renatu je dvoumetrové zrcadlo nad barem, které odráží jednu celou prosklenou stěnu s výhledem na Ostravu. „Z nabídky bych vypíchla zdravé a velmi chutné dezerty, na kterých je kuchyně Laura Coffee částečně postavena. Laura Coffee má několik káv, vždy je to stoprocentní Arabica. A protože jsme rodinná kavárna, praží většinou děda Pepa a kávy se jmenují po našich dvou dcerách.“

hledáme obchodníka
Zdroj: Facebook Laura Coffee Sladovna

3. MG Restaurace u Mladé Boleslavi

Foto: Marek Rebroš
  • Bezděčín 136, 293 01 Bezděčín
  • Restaurace se nachází přímo u letiště Mladá Boleslav
  • Otevřeno Út–So 12.00–22.00, Neděle 12.00-16.30, Pondělí zavřeno
  • Web: mg-restaurace.com

Hlavou a srdcem podniku je šéfkuchař Miroslav Grusz. Neuvěřitelně pokorný a milý člověk, který přitom patří mezi české TOP 10 hostí zejména businessmany, kteří oceňují ubytování, skvělou českou a středomořskou gastronomii a dokonce i místní letiště na odlet do evropských destinací. „Je to sice dražší, ale mnohým to ušetří čas a je to pohodlné,“ prozradil nám Miroslav. Sám dělá od všeho něco – vaří, stará se o chod restaurace, funguje jako barman a zahradník.

Foto: Marek Rebroš

Přál si koncept, kde hosté vidí do kuchyně a mohou sledovat kuchaře přímo v akci. Podobnou filozofii vyznává např. Zdeněk Pohlreich ve své restauraci. Je zde kladen velký důraz na symbiózu v kultuře stolování a aranžování pokrmů.

4. Pekárna Bubba Chléb, Ostrava–Poruba

Zdroj: Facebook Bubba Chléb

Milujete banana bread? To se musíte zastavit v ojedinělé pekárně Bubba Chléb, kde se peče chlebíček podle původní australské receptury. Chlebíky jsou hutné a poctivé, což dokazuje i klientela. Za naší krátké návštěvy dorazily tři babičky, které sem chodí pro pohoštění návštěvám. Banana bread zde pečou klasický, čokoládový, ořechový a také bezlepkovou variantu z pohankové mouky.

Zdroj: Facebook Bubba Chléb

„Postupně jsme sortiment rozšířili o muffiny, které mají podobnou recepturu, cookies, pečené musli bez cukru ve dvou příchutích a sezónní sortiment,“ říká jednatel Martin Čech, zatímco nás provází po pekárně. „Původně jsme s kamarádem chtěli založit hospodu, papírově už to bylo na spadnutí. Nakonec jsme se rozhodli pro podnikání, které je voňavé, zdravé a mnohem romantičtější,“ směje se čerstvý třicátník.

Zdroj: Facebook Bubba Chléb

Podnik založili čtyři společníci a dodnes se o práci dělí rovným dílem. „Katka a Marek, kteří si nápad a recept na pečení banana bread přivezli z Austrálie, mají na starost backoffice a receptury, Adam se stará o zásoby, a já o zaměstnance, klienty, operativu a obchod. Máme tři pekaře a pečeme neustále čerstvé bochníky, takže se denně protočím na prodejně a zjišťuju, co je potřeba,“ popisuje Martin gro své práce. Má k tomu předpoklady, kromě provozování pekárny působí také na Vysoké škole báňské, kde se věnuje managementu a logistice. Pro svůj Bubba Chléb se můžete zastavit přímo na prodejnu v Ostravě, na různé lokální trhy a akce nebo si jej objednat třeba na poradu přes e-shop bubbachleb.cz.

5. Marináda Store, Praha 6 

Zdroj: Facebook MARINĀDA STORE PRAHA
  • Na Hanspaulce 829/14, Praha-Dejvice
  • Otvírací doba: Po–Pá 8:00–22:00
  • Facebook

Tento koncept už funguje úspěšně nějaký pátek v Brně a udělalo nám obrovskou radost, když jsem se doslechli o otevření nové pobočky v Praze. Marináda Store vonící po Česku, jižní Moravě, Itálii, Francii, Rakousku a dalších (nejen evropských) zemích nabízí svým návštěvníkům přivonění a ochutnávku kvalitních produktů. Spolu s příjemným personálem a interiérem tvoří tato kombinace místo, které je vhodné pro únik od každodenního spěchu.

Zdroj: Facebook MARINĀDA STORE PRAHA

Lokalitu, která není pro každého, plně vyvažuje parkování před kavárnou a WiFi i zásuvky dokonce i na verandě, kde se dá ještě užít nadcházejícího babího léta, i za použití stylových dek.

Zdroj: Facebook MARINĀDA STORE PRAHA

6. SORRY– Pečeme Jinak, Brno

Zakladatelé Šárka, David a Ivan. Zdroj: Facebook SORRY Pečeme Jinak
  • Křídlovická 1, Brno, kousek od Nemocnice Svaté Anny
  • Otevřeno denně 10.00–20.00
  • Facebook

Slušná srdcovka z Brna. Tenhle podnik nám tak trochu připomíná film Čokoláda a vášeň, se kterou hrdinka měnila zažité stereotypy svého řemesla. „Pečeme poctivě, z kvalitních surovin, bez éček, bez stabilizátorů, nepoužíváme sušené směsi na krémy,“ zní krédo Šárky Divácké, kterou pečení bavilo odjakživa, jako klasická cukrářka se však neviděla.

Zdroj: Facebook SORRY Pečeme Jinak

Nejvíc ji baví avantgardní kuchyně, o každém receptu si píše příběh, jak vznikl a jak ho vyvíjela a způsob, jakým spolu s kolegy tvoří, nese své ovoce. Brněnský podnik má spoustu pozornosti nejen na sociálních sítích, ale také u blogerů, influencerů a médií.

Lustr je ozdoben přes 300 složenými origami. Zdroj: Faceboook SORRY Pečeme Jinak

© 2024 imper.cz