Učím se vše neurvat sama a zvykám si delegovat, říká zakladatelka agentury EvenTree

17. Listopad 2018

Petra Koťátková je koučka, zakladatelka vzdělávací agentury EvenTree, podnikatelka, matka čtyř dětí, která mateřství a podnikání kombinuje už 10 let. Jako matka potřebovala ke své práci více flexibility, proto se již před lety postavila na vlastní nohy. Za tu dobu se hodně naučila, nasbírala spousty zajímavých kontaktů. Tento rok to vše spojila v jedno a založila vlastní vzdělávací agenturu zaměřenou na malé a střední firmy i drobné podnikatele. Na své si tam mohou přijít i obchodníci.

V dnešní době kolem sebe stále častěji slyším, že se někdo chce stát koučem. I když je dotyčnému kolem 25 let. Může ale tak mladý člověk bez velkých zkušeností vůbec někomu radit? Jak to vnímáš ty a proč ses vůbec stala koučem?

hledáme obchodníka

Před lety během své manažerské praxe v telekomunikační firmě, jsem absolvovala koučovací výcvik. Tam jsem zjistila, o jak efektivní metodu ve vztahu k podřízeným a vůbec k životu se jedná. Práce s lidmi mě vždy bavila ze všeho nejvíc, proto jsem se rozhodla jít tímto směrem. Ale nemyslím si, že koučovat by se mohlo až od určitého věku. Jasně, pro mladé je těžší získat důvěryhodnost. Ze všeho nejdůležitější je ovšem kladení správných otázek, kterými člověka pomůžeme dostat tam, kam potřebuje, ne zkušenosti kouče.

Mohla bys vypíchnout nějaké základní koučovací otázky a taktiky?

Často jsou lidé zajeti v jedněch kolejích, a i když jsou nespokojení se svou životní situací, nevědí, jak z ní ven. Úkolem koučů je ukázat, že nemají jen jednu možnost řešení, ale mnoho dalších variant. Často se tedy ptáme na otázky typu, jak si představují ideální stav, co v konkrétní situaci mohou udělat jinak, kdo jim může pomoci, apod. Tímto způsobem si na různé možnosti i na tu pro ně nejlepší v danou chvíli přijdou vlastně oni sami.

Máš pár základních rad pro naše čtenáře nejen v oblasti koučinku?

  • Všímejte a užívejte si to, co je teď. V dnešní době už nemá smysl si dávat cíle na 10 let dopředu a hnát se zuby nehty za nimi s vidinou, že až tam budeme konečně šťastní. Doba se šíleně rychle mění, technologie se vyvíjejí, vznikají nové profese… Těžko říct, co bude za deset let. Proto si všímejte toho krásného, co je TEĎ.
  • Není to tak, že máte jen jednu schopnost a nic jiného vám nejde. Vaše silné stránky jsou v tom, co vás baví. A může to být klidně i více různých aktivit.
  • Nehoňte se stále za změnou, za něčím lepším. Kdo vám zaručí , že když všechno změníte, budete opravdu šťastnější? Rozvíjejte se, posouvejte se dále, ale nezapomínejte také žít tady a teď, ne v budoucnosti.

A jakou základní radu bys dala našim obchodníkům?

Vaše alfa omega je produkt. Abyste byli úspěšní, měli byste prodávat produkt, kterému věříte, který byste si sami koupili.

Ty sama máš kouče nebo nějakého životního rádce?

Ráda se zúčastňuji různých networkingových i vzdělávacích akcí. Teď zrovna vstupuji do programu Minerva21. Jedná se o roční program, kde nebudu mít kouče, ale mentora. Mentoring je profesionální vztah dvou osob, kdy mentor předává své zkušenosti a znalosti menteemu (mentorovanému). Mentor tak působí jako průvodce v určité oblasti či tématu a pomáhá menteemu nalézt správný směr či řešení. Mým cílem je od mentora získat zkušenosti v oblasti dalšího rozvoje firmy a v oblasti obchodu. Budeme se setkávat jednou až dvakrát měsíčně. Moc se na to těším.

Vyzkoušejte leady

Vlastní vzdělávací agenturu jsi založila ani ne před rokem. Jaké kurzy v současnosti firmám nabízíte?

Specializujeme se zejména na praktické tréninky manažerských, prezentačních, komunikačních a obchodních dovedností. Dále nabízíme mediální tréninky či kurzy z oblasti Public Relations, stále populárnější jsou také workshopy či dlouhodobé výcviky Mindfulness (všímavost), na kterých spolupracujeme s Českým Mindfulness Institutem

Nenabízíme ale pouze kurzy. Chceme být firmám a organizacím partnerem, se kterým mohou konzultovat vzdělávací potřeby své či svých zaměstnanců, jejichž primárním cílem je samozřejmě další rozvoj firmy. Domluvíme rádi také individuální trénink v požadované oblasti. A pořádáme i otevřené kurzy pro jednotlivce – zejména pro drobné podnikatele s cílem podporovat další růst jejich podnikání. V našich otevřených kurzech nabízíme témata, která tito podnikatelé řeší, ať už sami nebo ve svém týmu..

Mezi lektory máš zajímavá jména, třeba Štěpánku Duchkovou na rétoriku. Ale podobných agentur je jen v Praze několik desítek. Čím se odlišujete, proč by se lidé měli jít vzdělávat právě k vám?

Typickým rysem našich akcí je individuální přístup lektora k jednotlivým účastníkům. Věříme na sílu praktické zkušenosti před hromadou teorií. Naši absolventi si tak vyzkouší a zažijí potřebné situace na vlastní kůži, dostanou přímou zpětnou vazbu a v reálné situaci již budou lépe připraveni na adekvátní reakci. Každá naše vzdělávací akce je tak originál „ušitý“ na míru jejím účastníkům a firmě. A právě naše kurzy Rétoriky a prezentačních dovedností s moderátorkou Štěpánkou Duchkovou jsou ukázkovým příkladem výše uvedeného.

 

Mnoho let už kombinuješ podnikání s péčí o velkou rodinu. Co nejcennějšího ses za tuto dobu naučila?

Neřekla bych, že mám konkrétní radu. Je to spíš o využití různých příležitostí, které ne vždy byly úspěšné a jednoduché. Mám kolem sebe také pár inspirativních lidí a přátel včetně podporujícího manžela, kteří mě už mnohokrát pomohli posunout se dál a nebát se udělat (třeba) i krok do neznáma. Ze všeho nejvíc mě na mé práci baví potkávat se s lidmi. Moc ráda sleduji, jak se účastníkům jejich podnikání rozvíjí a jak posouvají své sny dále. Jsou impulsem i pro mé podnikání a neustále plánování nových akcí.

Jak si nastavuješ priority mezi vedením firmy a péčí o velkou rodinu?

Jsem narozená ve znamení Střelce, takže obvykle jdu do věcí dost po hlavě a nad nastavováním svých priorit moc nepřemýšlím. Nicméně svou práci a péči o děti kombinuji už 16 let, tolik je mé nejstarší dceři, nejmladšímu synovi je 2.5 roku. A čím jsem ale starší, tím více zvažuji nutnost rozdělit energii mezi práci a rodinu, a zachovat si tak svou duševní i fyzickou pohodu.

S věkem zjišťuji, že energie mi ubývá a potřebuji už více regenerace než dříve. Tomu tedy odpovídá také mé rozložení úkolů během pracovního dne: pracuji zejména od rána do brzkého odpoledne – buď jsem na schůzkách, pracuji z domova nebo jsem na kurzu či jiné naší akci. Odpoledne už nastupuje role mámy a vyzvedávání ve školkách, kroužky, apod. Večerní práci se snažím poslední dobou minimalizovat a věnovat se sama sobě nebo starším dcerám. Ale je fakt, že ani víkendovým nárazovkám se občas nevyhnu.

Jak se vyrovnáváš se stresem? Máš nějaký trik nebo radu?

Pomáhá mi delegování úkolů doma i v práci. Učím se nedělat vše sama, dělat jen to, co umím nejlíp a na další aktivity si hledám jiné šikovné lidi/dámy, kterých mám kolem sebe naštěstí dost. Nicméně stres je běžnou součástí mého života, ono sladit denní harmonogram rodiny se čtyřmi dětmi, je občas větší sousto než řízení firmy.
V minulém roce jsem si také prošla osmitýdenním mindfulness výcvikem. Zde jsem se naučila pár užitečných technik proti stresu, a také pravidlo naučit se „žít tady a teď “ a nestresovat se tím, co by mohlo být jinak.

Jak trávíš volný čas? (pokud tedy nějaký máš…)

Zatím ho moc bohužel nemám. Říkáme si s manželem, že ten jednou budeme mít, až nám všechny děti odrostou. A to zas už budeme skoro v důchodovém věku.
Snažím se párkrát do roka strávit relaxační víkend s kamarádkami v lázních. Rády jezdíme do Poděbrad, apod. Občas vyrazím s manželem nebo staršími dcerami do kina nebo do divadla. Naposledy jsme si s dcerou užily skvělý hudební film „Zrodila se hvězda“ (A Star is born).

Charismatický kouč Vám může otevřít nové příležitosti.“

……………………………………………………………………

Petra Koťátková

  • 43 let Vystudovala sociologii na UK a ekonomii na VŠE.
  • Vzdělávání a rozvoji dospělých se věnuje 15 let (v rolích jako lektorka, koučka, projektová manažerka, event manažerka, apod.).
  • V současnosti je její hlavní pracovní aktivitou pořádání vzdělávacích a networkingových akcí, funguje také jako koučka a příležitostná lektorka.
  • Její schopností je lidi propojovat, motivovat a posouvat je na cestě k jejich cíli. To je to hlavní, co jí při její práci baví a naplňuje a co vám může prostřednictvím EvenTree nabídnout.
  • Aktuální nabídka kurzů 

 

Foto: archiv Petry Koťátkové

© 2024 imper.cz