„Paradoxně mě ovlivnili lidé, kteří mi nevěřili a smáli se mým představám o budoucnosti“

23. Březen 2014

hledáme obchodníka

Tereza Procházková, business manager, Libim se ti.cz

  •   Tereza Procházková, 29 let
  •  Současná pozice: Business manager, Libimseti.cz
  • Předchozí zkušenosti: Senior media consultant-Lagardere, Business manager-Hyperinzerce.cz, Account manager senior-Sanoma magazines, Account manager junior-Seznam.cz, Marketing specialist-Better marketing, Telesales-Atlas.cz

Terezo, popíšeš nám, jak vypadal Tvůj dnešní pracovní den, ať máme hned od začátku jasnou představu? 🙂

Domluvte si konzultaci

Mé pracovní dny jsou poslední dobou vesměs podobné a rutinní. Hlavním denním chlebem je komunikace s klienty a schůzky s nimi. A jelikož moje práce není závislá jen na mých schopnostech, patří k tomu i komunikace s kolegy. Někdy jsou dny, kdy se mi pomalu netrhne mobilní telefon od ucha a pak jsou dny klidnější, kdy mimořádně nic nehoří. K mé pracovní existenci patří i každodenní emailová agenda, která je pro mě spíš takovou relaxací, takže ji kontroluji jako první věc po probuzení a jako poslední věc před spánkem. To je takový můj rituál.

Jsi Moravačka, jak jsi se ocitla v Praze a jaké byly Tvoje pracovní začátky?

Do Prahy jsem chtěla od samého začátku kariéry, jen jsem čekala na ten nejvhodnější okamžik. Rozhodující byly hlavně peníze. Pracovala jsem v Brně jako telesales a hledala práci v Praze. Objevila jsem inzerát na Seznam.cz na pozici správce PPC kampaní. Po dopisování s personálním oddělením a následném osobním setkání vše nakonec dopadlo jinak a já jsem se za dva měsíce objevila v Praze jako account manager junior pro Sreality. Bylo mi tehdy 21 let a bylo to jedno z nejtěžších, ale zároveň nejkrásnějších období. Mohla jsem tu projevit svoje ambice, věřili mi a dali mi šanci ukázat, co ve mně skutečně je…

Po jak dlouhé době se Ti začalo dařit a jaký to byl moment?

Subjektivně ten bod zlomu vnímám v poslední firmě, a to Libimseti.cz, kde jsem zakotvila na více jak 5 let. Jsem spokojená především finančně, to je pro mě priorita číslo jedna. Za sedm let praxe jsem se dostala na dvacetinásobek svého nástupního platu. Dalším aspektem je pro mě svoboda a s tím spojená důvěra a respektování mé osobnosti. Jsem soutěživá, nejsem týmový hráč a hlavní motivace jsou peníze. Vyhýbám se povinným číslům, jako je počet schůzek, telefonátů atd. V Libimseti.cz jsem mohla začít poprvé dýchat, vše se řeší formou diskuze, nikdo po mně nechce zbytečnosti. Důležité jsou výsledky.

Prodáváš „média“. Jak bys popsala jako obchodnice tuto oblast? Točí se v ní hodně peněz? Jací lidé se v ní pohybují?

Myslím, že se v nich pohybují obrovské peníze a ne všechny končí tam, kde by měly. To je bohužel realita médií. Systém obálek tu funguje asi tak, jako kdekoli jinde. Samozřejmě je to o klientech, jejich rozpočtech a v neposlední řadě o lidech, kteří mají rozhodovací pravomoce. Já osobně jsem se rozhodla jít jinou cestou – tou čestnou. Mými klienty nejsou obrovské nadnárodní společnosti s několikamilionovými budgety. Já oslovuji klienty, které si sama vyberu, napřímo. Jednám s majiteli, řediteli společností, nebo řediteli marketingu a je jen na mých schopnostech, zda proběhne spolupráce či nikoli.

Co nebo kdo Tě v životě ovlivnil/o v rámci obchodu, čemu vděčíš, že jsi tam, kde jsi teď?

Jak už jsem předeslala v předchozích odpovědích, mým hnacím motorem jsou v první řadě peníze, které mi dávají pocit svobody, a díky kterým si postupně plním všechny sny a přání.  Paradoxně mě také ovlivnili lidé, kteří mi nevěřili, kteří se smáli mým představám o budoucnosti, kteří mi nechtěli dát šanci dokázat, že mám v sobě víc, než co viděli oni. To byl hnací motor číslo dva. Každá prohra nebo neúspěch mne hnali dál. Jinak to, kde jsem teď, vnímám pouze jako začátek. Vím, že mě v životě čeká mnohem větší business a uplatnění na jiné úrovni, než doposud.

Využíváš při obchodování ženských zbraní? Jaké jsou Tvé největší obchodní přednosti? 

Samozřejmě, že využívám ženských zbraní, to bych byla blázen, kdyby ne. Ale ne v tom smyslu, že bych nosila laciné výstřihy a minisukně. V tomhle směru musí být obchodnice rafinovaná. Dát prostor fantazii, to je základ úspěchu. Být profesionální koketou. Umím navodit příjemnou atmosféru, být bezprostřední, vtipkovat… Mou velkou ženskou zbraní a zároveň výhodou je, že klamu tělem. Na první pohled působím jako jednoduchá holka. Klient mě proto nevnímá jako potenciálního soupeře. Mám proto značnou výhodu – já vím, jak se věci mají, on ještě ne. Než se však vzpamatuje, mám ho přesně tam, kde jsem ho chtěla mít a pak už se mu těžko couvá.

Jaká byla Tvoje nejvyšší výplata za měsíc a jak jsi s ní naložila?

Můžu potvrdit, že se jednalo o šestimístnou cifru. A nenaložila jsem s ní nijak zvlášť. Mám svůj systém pravidelných odměn. Pokud mám pocit, že jsem odvedla dobrou práci, tak se odměním a pořídím si cokoli, co mi udělá v tu chvíli radost, ať už je to třeba výborný malinový eclaire nebo nové auto, které právě přišlo na trh. Neomezuju se.

Co je pro Tebe hnacím motorem, abys odváděla stále takové výkony?

Mým hnacím motorem je mít luxusní život.  Život je příliš krátký na to, abychom si stihli užít všech požitků, které nabízí. A já si ten svůj chci užít maximálně, ne jen přežívat od výplaty k výplatě a klepat se, jestli vyjdu s financemi a jestli náhodou nepřijde nějaký nenadálý výdaj, který mě položí natolik, že nebudu vědět, jak dál. Mým cílem vždy bylo nemuset se jakkoli omezovat, nemuset se stresovat tak povrchní záležitostí jako jsou peníze. Mít finanční dostatek.

Za co utrácíš v současné chvíli nejvíc peněz? Co je Tvou vášní?

Největší nákladová položka mého rozpočtu je bydlení, protože si pronajímám obrovský dvoupatrový dům se zahradou za Prahou. Jinak utrácím hodně za cestování, protože ať se stane cokoli, zážitky Vám už nikdo nevezme. Také utrácím za elektroniku, vyznávám náboženství zvané Apple. A jako typická ženská utrácím kvanta peněz za garderóbu, značkové kabelky, boty, či doplňky.

Jaký je Tvůj lék na chvíle, kdy máš špatnou náladu, a fakt se Ti nechce?

Nepřemáhat se. Když se člověk do něčeho nutí, nadělá kolikrát víc škody, než užitku. Vždy jsem respektovala své pocity, a to se mi taky vyplatilo. Nemá cenu si vymýšlet nějaké trapné výmluvy nebo se do něčeho nutit. Je normální, že má člověk občas den blbec.

Co Tě nejvíc štve na obchodu, jestli něco takového vůbec je?

Tak to vím naprosto přesně. Jediná věc, která mě štve a která mi znepříjemňuje obchod, je akvizice. Nesnáším ji. Nemám ráda, když se někdo vnucuje mně, natož abych se vnucovala druhým já. Mám ráda úroveň a k ní podle mě nepatří obtěžovat potenciální obchodní partnery dotěrnými telefonáty a nahánět je každý den. Já nechávám své klienty dýchat, stejně jako sama potřebuji pro tento druh práce vzduch.

A co nejvíc miluješ na práci obchodníka?:)

Odměnu J Kromě materiální stránky ale miluju volnost, kterou díky této práci mám, a flexibilitu. Ke své práci potřebuju jen telefon a notebook s připojením na internet a můžu pracovat kdekoliv. Zbožňuju všechny ty gurmánské zážitky, které s klienty v rámci jednání zažívám. Když se mi po schůzce nechce do kanceláře, můžu úřadovat z kavárny. Miluju možnost stále poznávat nové zajímavé lidi, kteří mě inspirují a kteří mi jako bonus nechávají vydělat. Dostanu se na zajímavá místa, do zajímavé společnosti. Práce obchodníka mi dává v podstatě neomezenou šanci vést život podle svých představ a plnit si svá přání mnohem rychleji, než bývá zvykem. A to je hlavní důvod, proč se jí jen tak nevzdám.

Jak na sobě pracuješ? Co Ti pomáhá?

Pomáhají mi neustále nové cíle. Jakmile jednoho dosáhnu, čeká na mne řada dalších. Hlavní je nepolevovat. Každý rok si dám za úkol se zlepšit v pár dovednostech, posunout se zase o kus dál. Letos mám za cíl kompletně změnit svůj životní styl a nastolit v něm pořádek. Jakmile se pro něco rozhodnu, tak se nevzdávám bez boje. Nebyla bych sama se sebou spokojená, kdybych své cíle nedotahovala do konce.

Jakým způsobem relaxuješ?

Největší relax jsem zažila, když jsem byla přes Vánoce tři týdny u rodičů na Moravě. Nemusela jsem pracovat, protože všichni klienti si užívali dovolené, třídila jsem myšlenky a přemýšlela o plánech do budoucna. Jinak mi pomáhají lázně, tam má člověk pocit, že je to svět sám pro sebe. Snažím se hodně cestovat, doma pak zaručeně funguje poloha vleže, k tomu romantický film nebo komedie a něco sladkého na zub. Nabudí mne i četba zajímavé knihy a samozřejmě koupel ve vaně plné horké vody. A zapomenout nemůžu ani na setkávání s přáteli.

Máš kolem sebe hodně obchodníků, co si myslíš, že je problémem těch, kteří zatím nejsou úspěšní?

V téhle branži nemůže uspět introvert. Obchodník musí vyzařovat silnou osobností na dálku. Není důležité, jestli má vzdělání nebo praxi, obchodníka prostě musí mít v krvi. Musí věřit produktu, který nabízí. Dokud o něm nebude přesvědčen, nikdy se nemůže stát úspěšným. Často se setkávám s tím, že při sebemenším klopýtnutí se lidé vzdávají, neustále si stěžují, namísto toho, aby se sebou začali něco dělat. Pokud chce být člověk úspěšný, měl by umět vystoupit ze své komfortní zóny a začít na sobě makat i za cenu momentálního omezení. Spoustě lidí také chybí ta správná motivace. Bez ní tento druh práce fungovat nikdy nebude.

Kde se vidíš za 5 let? Jaké máš sny?

To je zásadní mezník mé časové osy. Musím se rozhodnout, jaký směr dát životu. Je to totiž moje pomyslná hranice, kdy bych chtěla založit rodinu. Mám před sebou také neskromný úkol, a sice postavit dům. Ráda bych v tu dobu už pracovala sama na sebe a svůj obchodní talent bych chtěla rozšířit na oblast realit. Také se vidím jako autorka čtivých zábavných knih sestavených na základě mých osobních zkušeností s muži, kterých mám opravdu na rozdávání, a které jsou kolikrát jen těžko k uvěření 🙂

 Závěrečný rozstřel:

Oblíbená značka oblečení: Nemám. Jsem v tomto směru docela megaloman. Nakupuju vše, co se mi líbí, netrvám na drahých značkách.

Oblíbená restaurace: Miluju dobré jídlo, hezké prostředí s příjemnou obsluhou. V tomto směru se mi osvědčila síť restaurací Ambiente, dále mezi mé favority patří Planet sushi, Soho, La Casa Argentina, Sasazu, Hliněná bašta, Magická zahrada nebo Grosetto Marina.

Jezdím v: autě 🙂 V posledním modelu Volkswagen Beetle. Byla to láska na první pohled.

Oblíbená dovolenková destinace: Ráda poznávám nové destinace. Všeobecně se dá říct, že to je destinace, kde je teplo, slunečno a hlavně moře. Zatím pro mě ta nej dovolená po všech směrech byla na Kypru (Ayia Napa), tak uvidím, jestli ji překoná ta letošní, kterou jsem naplánovala do Maroka (Agadir).

Motto: S drzým čelem nejdál dojdeš.

Šetřením ještě nikdo nezbohatl.

Peníze leží všude kolem nás. Jen je potřeba naučit se je sbírat.

© 2024 imper.cz