Škola obchodu: Jak se postarat o své osobní finance?

10. Únor 2016

Peníze jsou v obchodě až na prvním místě, ale často se na ně zapomíná, jakmile jde o jejich správu. Mají s tím problémy nejen nováčci, ale i ostřílení obchodníci. Jedni si zapomínají tvořit rezervy v začátcích, druzí zapomínají tvořit je do budoucna. Na co se připravit a kam si peníze uložit, aby v ideálním případě pracovaly pro vás, probereme v následujících bodech.

Škola obchodu

Kolik z vás doopravdy dodržuje pravidlo alespoň tří mezd pro nenadálé situace? Obzvlášť v dnešní době, kdy je mezi námi tolik lákavých věcí, které „potřebujeme“ a mnoho možností, jak získat peníze na dluh? Je to spíše řečnická otázka, finančně zodpovědných lidí bohužel není většina, a finanční gramotnost se stále příliš nenosí – a to ani mezi obchodníky. Ať začínáte z domova rodičů, při škole, volíte obchod jako nové zaměstnání, či jste byli delší dobu bez práce, tak je třeba si uvědomit, že začátky v obchodu dokážou být nákladné a zisky mohou být malé. Proto, čím víc věcí na vás závisí (nájem, hypotéka, rodina), tím větší rezervu potřebujete, než se pustíte do obchodu.

hledáme obchodníka

1. Extra rezerva (začátečník)

Plánujte dopředu a připravte si rezervu pro nenadálé situace na alespoň příští 3 měsíce (často zkušební doba v nové práci). Proč? Protože se budete rozkoukávat, zjišťovat, co vám chybí, zda jste vybrali správného zaměstnavatele, zda zvládnete naplnit obchodní cíle a mít dostatečný příjem. Z této rezervy můžete financovat nákup chybějícího oblečení do práce (košile, kalhoty), výbavu (boty, pracovní taška) a nenadálé situace (rozbitá pračka, automobil). Pozor si dejte na skutečnost, že ne každý zaměstnavatel vám poskytne služební telefon a počítač.

2. Režijní náklady (začátečník)

Rozhodně nezapomínejte na režijní náklady vašeho života během nové práce, také alespoň na 3 měsíce. Není nic horšího, než se strachovat, zda vám zbyde dost peněz na zaplacení životních nákladů, a následně se stresovat, zda dosáhnete dostatečných výsledků. Může se vám zadařit, ale stejně tak můžete mít podprůměrné výdělky – lepší je počítat s nejhorší situací, než pouze doufat v nejlepší. Započítejte sem náklady na byt (nájem/hypotéka, elektrika), dopravu (auto, MHD), pojistku a stravování (pokud neprodáváte přes telefon, tak se rozlučte s obědy z domova).

3. Investice (začátečník/pokročilý)

Pokud jste úspěšně zvládli první dva kroky, je načase investovat, aby vaše peníze držely hodnotu peněz v čase a v ideálním případě vydělávaly (na to je potřeba dobrý výběr investice nebo velké částky). Investované peníze z vašich výdělků by měly být snadno dostupné, kdyby byly potřeba (ideálně na aktiva, která vám přinesou peníze nebo neztrácí hodnotu, např. vlastní bydlení). Rozhodně se vyhněte klasickým bankovním produktům a hledejte kvalitní investiční portfolia (využívají je velké pojišťovny) nebo realitní investiční společnosti. Kvalitní makléř vám s výběrem pomůže a rozhodně nemusíte vlastnit statisíce, aby se vám investice vyplatily.

4. Plánování do budoucna (pokročilý)

Poslední fází finanční gramotnosti je plánování rezerv do stáří, které by mělo ideálně začínat už od mala (pokud máte zodpovědné rodiče s dostatečným příjmem) nebo alespoň od dosažení dospělosti. Logika tohoto počínání je celkem jednoduchá a mnoha lidem uniká – jde o to, že čím dříve začnete, a zprvu stačí malé částky (200 Kč měsíčně), tím více vám peníze v budoucnu vydělají. Mnoho osob začne na důchod vynakládat velké částky ve 40 letech, ale časový náskok rozhodně nedoženou, pokud nemají po celou tu dobu nadměrné výdělky, které mohou dávat stranou. Zapomeňte na oblíbenou hlášku mladých lidí, že důchodu se nedožijí – realita je taková, že se všichni dožíváme vyššího věku a rozhodně se nás většina důchodu dožije. Jakmile se tak stane, čeká vás silný propad přísunu financí, poněvadž státní důchod bude do budoucna tvořit ani ne pětinu běžného příjmu. Tím, že půjdete do důchodu, rozhodně vaše životní náklady neklesnou, takže na to myslete.

5. Jiné cesty k finanční nezávislosti (profesionál)

V dnešním svobodném světě se lze postavit dlouho zavedenému modelu práce v zaměstnání a dostat se k finanční nezávislosti. Chce to často odvahu a vytrvání – ale stojí to za to! Obchod je jeden z oborů, kde se točí velké peníze, stejně tak ve finančnictví nebo když se vydáte na podnikatelskou cestu. Někteří lidé pracují rovnou s penězi a učí se od legend typu Warren Buffet či se pustí do investování akcií na burze.

Vyzkoušejte leady

Dobrý nápad vám pomůže v podnikání, ale důležitější je jeho realizace. Když uspějete, má smysl se vyhnout klasickým produktům zajištění vašich financí, můžete sami investovat do akcií výjimečných firem či kupovat vlastní nemovitosti. Zejména ty drží hodnotu v jakékoliv době. Podmínkou je akorát mít otevřenou mysl, nenechat se zlákat pozlátkem jistoty a jít do toho srdcem.

© 2024 imper.cz