Také obchodník touží najít sebe sama, třeba zrovna na koncertě Devy Premal, Mitena a Manose

27. Říjen 2017

Obchodujete? K tomuto článku byste se nedostali, kdybyste obchodem nežili, a tak je tato otázka spíše řečnická. Rozhodně obchodujete, a tak víte, že je to nápor na člověka. Kolotoč telefonátů, schůzek, mailů, closingů, dealů, retencí a člověk jede a jede a týden za týdnem je pryč a každý den se zdá, že končí jen co začne. Obchodování zaměstnává hlavu a tělo a tím celého homo salesus – člověka obchodujícího :-).

Vyzkoušejte leady

V návalu nikdy-nekončící řady klientů často zapomínáme na to, že nežijeme jen pro práci, ale že kolem nás je svět, který stojí za pozastavení. Skoro si neuvědomujeme, že něco ohromného probíhá nejen kolem nás, ale hlavně uvnitř nás. Něco tam uvnitř každý den tiše prosí o pozornost, ale je to lehce přehlušeno hlasitým voláním ega, kariérou, úspěchem a honbou za zelenými papírky. Zastavit se a vrátit se, pokud možno každý den na chvíli sám k sobě, je podle mého jedním ze zásadních pravidel pro harmonii v životě nejen obchodníka.

Právě proto jsem se rozhodl pro návrat do sebe a měl tu příležitost prožít koncert meditativní a spirituální new-age hudby Devy Premal, Mitena a Manose

Novodobé aranže budhistických a sanskrtských manter a zpěvů nejsou na koncertě Devy jen k poslechu, ale diváka-posluchače nenuceně přetváří do spolutvůrce představení. Tím, že opakující se mantry zpívají všichni, se hlediště mění v energií nabité pole, které člověka, a hlavně jeho duši, zasáhne hluboko a probudí v něm vědomí toho, že nejsme jen skládačkou kostí a svalů v koženém vaku a nahraným softwarem pro provoz na 70 – 80 let, ale doslova nutí v člověku hledat to, kým doopravdy je.

Tam uvnitř – uvnitř každého z nás. To, kým jsme byli, než nás okolí a vnější vlivy vytvarovalo do toho, kým jsme dnes a jací bychom měli být. To, co nás nutí k zamyšlení odkud se berou všechny ty nádherné unikátní emoce, ty skvělé nápady, které většinou nikdy nemáme tu odvahu uskutečnit. Odkud se bere jiskra v našich očích a lesk našich vlasů a touhy, na které si třeba myslíme, že nemáme ani právo.

Donutilo mě to, se zamyslet nad tím, jak moc jsme v obchodě i životě schopni lidská setkání a události opravdu prožít a nechat „doznít“

Zajímavé na celém koncertě bylo, že po jednotlivých skladbách se netleskalo, ale nechala se vždy doběhnout energie toho, co právě proběhlo.

Vyzkoušejte leady

Na jedné schůzce, kterou jsem kdysi vedl, jako vždy, se mi stalo, že ač byla velmi příjemná, tak jsme nedošli s klientkou k uskutečnění obchodu. Po cestě domů a později i doma, jsem ale přemýšlel o tom, co se mi paní opravdu snažila říci a já jsem to nebyl schopen slyšet. Druhý den jsem jí volal a ptal se, jestli mi tam opravdu uniklo to, co se mi snažila říci. Potvrdila mi mou domněnku a uzavřeli jsme obchod. V okamžik schůzky jsem to nebyl schopen přijmout, ale doběhlo to až později.

Nevím, jestli vás pro obchod zapálil někdo z rodiny, samotná příležitost nebo třeba Zig Ziglar. Vím jen, že „Když je žák připraven, učitel se objeví“

Jednou z prvních manter jsme společně uctili posvátnost právě probíhajícího okamžiku tím, že jsme vzdali hold svým životním mentorům. Nikdo z nás by nebyl tam, kde je, pokud by nás životem neprovázeli učitelé, kteří nás směrovali tam, kde jsme.

Během několika minut jsem se dostal z denno-denního obchodnického shonu do tak nějak pozměněného stavu vědomí, blíže sebe sama. Místu, na které běžně není v tom pracovním tempu ani čas myslet. Jaká škoda. O to důležitější podle mého je, se tam právě kvůli náročnosti a vytíženosti naší profese, vracet co nejčastěji.

Při mantře Namaste jsme si navzájem zpívali a děkovali s lidmi kolem, vždy jeden na jednoho. Tam se při pohledu z očí do očí, tedy z duše do duše potvrzovala propojenost nás všech „cizích“ lidí mezi sebou.

Obchodujete-li s čímkoliv, obchodujete s lidmi

V obojím B2B i B2C businessu rozhoduje o úspěšnosti člověka interakce s lidmi. Obchodní skill dle mého funguje jenom do té míry, do jaké je přítomno lidství. Odhalí-li protistrana naučenou větu nebo techniku, obchodování prakticky skončilo. Empatie a opravdová snaha pomoci je to, co uzavírá obchody a buduje mosty.

Další dvě hodiny byl kolotoč intenzivních prožitků, které dění na pódiu i v hledišti navodily, ale proces probíhal především uvnitř nás všech přítomných.

Stal se ze mě obchodník, který si váží lidí kolem sebe a lidi zvedá místo aby je srážel. Naučil jsem se na své cestě k sobě, že vše, co ze mě vychází, ke mně zase zpět přijde

Býval jsem pragmatik a možná bych ještě poměrně nedávno já sám podobný článek, který píšu, ani nedočetl. Až uvědomováním si a poznáváním toho, kdo skutečně jsem, se ve mně mimo jiné probudil i obchodník, který umí navázat vztah, tolik potřebný nejen pro obrat, ale především pro to, abych mohl mít ze své práce a jejího dopadu opravdové potěšení.

V závěrečné části koncertu vyzvali Deva a Miten lidi z publika, aby se přidali k nim na velkém pódiu, takže najednou většina návštěvníků přešla ze svých pohodlných sedadel na tvrdou zem jeviště a spolu s umělci dokonala dílo večera. Kreativně zapojili publikum do tvůrčího procesu.

Zapojením svých klientů aktivně do tématu obchodního setkání v nich vzbuzujete myšlenky, že už je dílo dokonáno. Pokud si klient dokáže představit, že už váš produkt nebo službu využívá a přináší mu to užitek, tak je vítězně dobojováno.

V tichu po poslední skladbě naskakovala husí kůže a já věděl, že na tento zážitek jen tak nezapomenu

S něčím, čeho jste spolutvůrcem, se nedá nesouhlasit. Semínko zaseto a rostlinka vybudovaného vztahu se může těšit životu.

Deva Pemal, Miten a Manose do Prahy jezdí vystupovat každý rok, a tak rozhodně doporučuji prožít   tento, již půl roku předem beznadějně vyprodaný, koncert, nebo některý z dalších podobně laděných koncertů Sacred Chants.

Foto: Tomáš Faltus

© 2024 imper.cz