Připijme na zdraví aneb Nejlepší portské víno potvrzuje úspěch

 |  B.A. Lifestyle  |  Články  |  Tereza Bečková  |  877x přečteno

Úspěšně uzavřený obchod si zaslouží oslavu, nemyslíte? My víme, čím se úspěch zapíjí! Co je to portské víno a jak se pije? Jaká je správná teplota a kolik stojí víno z města Porto ležícího na ústí řeky Douro v Portugalsku?

Portské víno: jak se pije a jak se podává

Portské víno

 

Portské víno a obchodní úspěch

Někdo si myslí, že to nejlepší portské víno by mělo být otevřeno jen pro výjimečné příležitosti. Jiní se zase domnívají, že s dobrým vínem není třeba čekat na žádnou speciální oslavu. Na jednom se ale shodnou snad všichni. Úspěšně uzavřený obchod si zaslouží oslavu. Když navíc mezi obchodní partnery či ke klientům přijdete s nejlepším portským vínem, budete slavit dvojitý úspěch.

Cena portského vína se samozřejmě odvíjí od jeho složení a kvality. Kdy se uchýlit k servírování bílého vína a kdy naopak k červenému? Jak se portské víno pije a jaká je správná teplota portského vína při podávání?

Co je portské víno?

Než vám zodpovíme všechny výše zmíněné otázky, měli bychom si představit samotné portské víno, klasické evropské víno, které se může pochlubit fascinující historií. První dodávka tohoto typu vína byla totiž zaznamenána již v roce 1678. V čem se liší od běžných vín? Portské víno je tzv. fortifikované neboli dolihované. V průběhu kvašení se do něj totiž přidává čistý alkohol. Výhodou portského vína je bezesporu i párování s jídlem. Můžete ho podávat se sýry, jako dezert, aperitiv či digestiv. Hodí se také k čokoládě a nebo k jemnému doutníku.

Nedělají nekonečné možnosti párování s jídlem z portského vína ideální dar pro obchodního partnera, ale také neoddělitelnou součást formální obchodní večeře či velké oslavy?

Druhy portského vína

Jak vznikl název portské? Byl odvozen od města Porto ležícího na ústí řeky Douro v Portugalsku. Hrozny pro výrobu portského nalezneme na strmých svazích údolí řeky Duoro. Existují ale různá portská vína a zdaleka se nemůžeme držet jen rozdělení na bílá a červená. Ruby Port, Tawny Port, Rosé Port, White Port, Vintage Port, Single Quinta Vintage Port či Late Bottled Vintage. Jde vám z toho hlava kolem?

Ze začátku stačí, když si budete vědomi dvou základních rozdílů mezi Ruby Port a Tawny Port. Ruby Port se po kvašení skladuje v nerezových tancích a chuť tohoto vína se se stářím nezlepšuje, proto není důvod ho archivovat. Naopak Tawny Port zraje v dřevěných sudech přibližně dva až tři roky a lze ho archivovat. Oficiální třídy uvádějící konečný věkový profil nabývají hodnot 10, 20, 30 a 40. V Evropské unii je navíc označení „Porto“ vyhrazeno ochrannou známkou původu a to pouze pro portugalské výrobky. Obdobně jako označení České pivo.

Cena portského vína

Cena portského vína a jeho složení se liší od typu a kvality. Stejně široká je cenová škála i jiných druhů alkoholu. Jedno z nejlevnějších portských vín lze koupit za cenu trochu vyšší než je dvě stě korun, za nejdražší už budete muset sáhnout hlouběji do kapsy.

Například takové Royal Oporto Colheita 1977 stojí více než čtyři tisíce. Právě portská vína „Colheitas“  jsou jedny s nejvyšší kvalitou. Hvězdy z nich dělá také to, že jsou vyráběná pouze ve výjimečných ročnících a zrají v sudech i více než 20 let. Filtrace navíc zapříčiní absenci jakýchkoliv usazenin. Zemí původu je, jak jinak, Portugalsko a vinařskou oblastí Douro.

Podávání portského vína

Že si některé úspěšné obchody zaslouží otevřít láhev za několik tisíc korun, o tom není pochyb. Chcete ale někoho obdarovat láhví portského i přesto, že neznáte správné podávání? Celý zážitek může pokazit mnoho faktorů. Stejně jako má etiketa svá pravidla, má je i servírování portského vína. Pokud totiž nebudete ovládat um správného podávání portského, jeho konzumaci si nebudete moci naplno vychutnat.

Na co je potřeba myslet?

Důležitá je také teplota

Jak se pije portské víno a jaká je etiketa stolování? Je potřeba:

  • vybrat správnou skleničku
  • načasovat si přípitek (připomeňme si širokou škálu párování s jídlem)
  • a především servírovat víno při správné teplotě

Opravdu má vliv na chuť správný tvar skleničky? Nebudeme si nic nalhávat. Ani dvanáctka vám v kávovém hrnku nebude chutnat tolik, jako ve vychlazeném půllitru. Sklenice na portské víno má tulipánový tvar. Správná šířka sklenice je mezi šířkou sklenice na bílé a na červené víno.

Teplota pro červené a bílé

Nesprávnou teplotou při podávání portského vína byste mohli zkazit celý zážitek. Teplota podávání se přitom liší a zejména bílé víno musí být vychlazené. V teplém bílém portském vínu byste necítili nic jiného, než přílišnou chuť alkoholu, což by vedlo k tomu, že byste necítili jeho výbornou chuť.

Ideální teplota pro podávání bílého portského vína je 8 až 15 stupňů, červené a obecně zralejší lze servírovat i při pokojové teplotě. Ta činí cca 17 stupňů. Ideální je ale řídit se etiketou. Skladovat portské byste měli za stálé teploty a za minimálního přístupu světla. Ideálním prostorem je tedy například sklep. Láhev položte v případě, že je uzavřena korkem. Pokud tomu tak není, může i stát.

Až budete portské otevírat

Každý druh portského má své vlastní charakteristiky chuti. Můžeme vám tedy zaručit, že budete mít mnoho příležitostí vybrat si mezi “Vinho do Porto” svého favorita. Zkuste se příště pracovně motivovat například tím, že si slíbíte na oslavu po uzavření obchodu právě láhev dobrého portského vína.

My z Business Animals vám přejeme mnoho úspěchů a hodně příležitostí pro konzumaci portského vína. A nebo jiného kvalitního alkoholu.

Text: Tereza Bečková

Hledáte práci v obchodu?

Přes 750 firem u nás hledá denně talenty.

Najděte práci

Žijete obchodem?

Vytvořte si profil a buďte vidět v oboru!

Registrujte se

Komentáře

Plný náhled profilu je zobrazován
na základě členství Business Animals.


Zavřít okno