Best of: Do Česka jsem se vrátila před 6 lety s tím, že své podnikání zkusím znovu rozjet, říká Margit Slimáková

23. Květen 2018

Mám ráda úspěšné ženy, které něco dokázaly. Přesto však stojí nohama na zemi a působí velmi lidsky. Přesně taková je podnikatelka Margit Slimáková. Nikdy si nedokázala představit, že by měla být na někom závislá a nemohla se samostatně rozhodovat o své práci. Jaké byly její podnikatelské začátky, s čím se musela poprat a co je dnes jejím hlavním příjmem?

V článku se dozvíte:

  • Margit Slimáková jako specialistka na zdravotní prevenci a výživu. Jak se k této práci dostala?
  • Jaké překážky musela překonávat?
  • Co jí na svém podnikání nejvíce těší?
  • Na čem vydělává, lze se v tomto oboru úspěšně uživit?
  • V čem přesně spočívá její práce?
  • Co ji na práci baví/nebaví?

„Základem zdraví není farmakoterapie, ale kvalitní strava, zdravý životní styl a dobrá nálada“

  • Margit Slimáková, žena, která dokázala navzdory mnoha překážkám prosadit své podnikání a stát se úspěšnou a velmi uznávanou v oblasti zdravé výživy.
  • Vystudovala farmacii a dietologii, působí jako specialistka na výživu a zdravotní prevenci. Rodačka z Moravy žila řadu let v zahraničí (Německo, Čína, USA), kde vychovala tři děti a dále se vzdělávala.
  • Nakonec zakotvila s rodinou v Praze. Dokonalost lidského těla a přírody ji fascinovala už od školních let.
  • Dnes se věnuje poradenství a osvětě, školí a přednáší o zdravotní prevenci.

„Od malička nadšeně dělám vše, co mi právě přijde smysluplné“

Chcete podnikat? Nejdůležitější je najít si podnikatelský záměr, který vás bude bavit. Margit se už od mala zajímala o to, jak nejlépe pečovat o tělo. Vystudovala nejprve Střední zdravotní školu v Brně a následovala Univerzita Karlova – studijní obor Klinická farmacie. Později si ještě dodělala doktorské studium výživy na Clayton College of Natural Health v USA a rigorózní studium farmacie na Farmaceutické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě.

„Po mnoha letech strávených studiem terapie léky jsem zjistila, že podpora prevence je mnohem efektivnější“

Už na zdrávce sledovala alternativní možnosti léčby bylinkami a stravou. „V rámci vysoké jsem se rozhodla udělat pro diplomovou práci sledující výživu dětí. Svůj původní obor farmakoterapie jsem tak stále více doplňovala studiem prevence na výživu,“ popisuje Margit.

„Přednáším, školím, věnuji se poradenství“

Podnikání je vždy krokem do neznáma, ale pokud nás to neuživí, nejde se tomu dál věnovat. Margit k tomu říká, že první roky měla vždy silného zákazníka, který jí zajišťoval určitý základní minimální příjem. Mohla si tedy své podnikání postupně rozvíjet.

Následovala však mateřská se třemi dětmi a dlouhý pobyt v zahraničí. „V té době jsem jako partnerka firmou vyslaného manžela do zahraničí pracovat nemohla. Tento čas jsem dokonale využila hlavně na získávání dalších pracovních zkušeností bez podmínky výdělku a doplnění vzdělání v Německu a USA,“ říká Margit.

Domluvte si konzultaci

Po návratu ze zahraničí se opět pokusila oživit své podnikání s tím, že kdyby to nevyšlo, nechá se zaměstnat. Setkala se s obrovským nadšením. V čem vlastně spočívá hlavní výdělek? „Přednáším a vystupuji. Mám docela vysoké ceny na poradenství. I přesto je o to velký zájem, neboť většině klientů stačí jedno sezení. Zdrojem mých příjmů je také školení a věnuji se také poradenství pro firmu NaturComp,“ vypočítává.

„Nedovedu si vůbec představit, že bych byla na někom závislá a nemohla se samostatně rozhodovat o své práci.“

Co bylo hlavním impulzem začít podnikat? „Myslím, že můj zájem o převzetí zodpovědnosti za svůj život ve všech oblastech mě k podnikání  úplně přirozeně dovedl. Vlastně si ani nedovedu představit, že bych měla být na někom závislá, že bych samostatně nerozhodovala o své práci.

Druhým rozhodujícím faktorem byla hned po dokončení vysoké kombinace externího postgraduálního studia na farmaceutické fakultě s prací v privátní ordinaci, která vyžadovala hodně individuální režim. A třetím důvodem – moje zkušenosti už z dob studia na zdrávce a následně vysoké, kdy jsem podnikala spoustu aktivit. Vedla jsem kluby na škole, přednášela, pomáhala hned po revoluci prvním podnikatelům rozjet podnikání v oblasti zdravé výživy a stále se takto učila i si na podnikání zvykla,“ vypráví s nadšením Margit.

„V určitých obdobích jde až polovina mého pracovního času na neziskové projekty, což mě taky moc baví„

Jak Margit říká, rodina na jejím příjmu není závislá, což jí otevírá další možnosti. „Podnikání mi pohodově vychází, i když rodina na mě není závislá. Jsme dostatečně zajištěni ze strany manžela, a i proto si mohu své výdělky především dále investovat do svého podnikání a také dovolit mnoho neziskových aktivit,“ doplňuje.

Margit se podnikání začala věnovat už při vysoké. Samozřejmě se jako každý začínající podnikatel setkávala s řadou překážek. „Po vysoké škole jsem začala dělat postgraduální studium a po čtyřech letech jsem musela skončit, protože jsem byla těhotná a odstěhovali jsme se s manželem do zahraničí. Ačkoliv jsem měla všechny zkoušky hotové, neměla jsem možnost už doktorát dokončit. I přestože jsem poté studovala ještě v Americe a v Bratislavě. Dodnes se potýkám s tím, že mi lidé vyčítají, že vlastně nejsem dostatečně vzdělaná. Ale jak já říkám, nikomu se nezavděčíte a sama nejlépe vím, že podvodný titul rozhodně nemám,“ vysvětluje.

„Myslím si, že ženy to díky svým schopnostem, ve kterých jsou zpravidla silnější než muži, jako jsou třeba intuice a flexibilita, mají často i snazší“

Myslíte si, že je těžké se jako žena v podnikání prosadit. Mají to ženy oproti mužům těžší, nebo jsou to jen mýty……? Naopak. Myslím si, že ženy to díky svým schopnostem, ve kterých jsou zpravidla silnější než muži, jako jsou třeba intuice a flexibilita, mají často i snazší. Své ženství si proto užívám a vůbec si nestěžuji.

„Myslím, že zásadní je chuť a schopnost najít si prostor na trhu, vědět o svých silných a slabých stránkách“

O vlastním podnikání sní mnoho žen. Málokterá z nich jej však realizuje. Co byste doporučila ženám, které s podnikáním chtějí začít nebo začínají? „Myslím, že nejdůležitější je najít si prostor na trhu a vědět o svých silných i slabých stránkách. Prospěšná je také odvaha, kreativita a komunikační schopnosti – je třeba odvážně a kreativně najít služby-produkty, které zaujmou, a umět prodat sebe sama. Zejména u malých podnikatelů se totiž často neprodává jen služba nebo produkt, ale také samotný podnikatel – jeho osobnost a tvář,“ doporučuje Margit.

„Vlastním tři edukační weby, které řeší zdravotní prevenci a výživu, moje webové stránky, profesní FB stránku a videa na margit.tv sledují desetitisíce lidí“

Na co je dnes Margit nejvíce pyšná? „Během pár let se mi zde podařilo vybudovat svůj podnikatelský prostor, jsem oslovována jednotlivci, firmami i státními organizacemi s žádostmi o poradenství. Úspěšně se mi daří bourat mnohé z výživových mýtů, které dlouze mnozí čeští experti (a někteří stále) předávají. K tématu jsem napsala základní blog Ve výživě je skoro všechno naopak, který je ke dnešnímu dni absolutně nejčtenějším příspěvkem mezi blogy na Aktualne.cz za poslední rok,“ popisuje nám nemalé úspěchy Margit.

Co máte v plánu do konce roku, co byste ráda stihla? Píši knihu s pracovním názvem „od Brokolice k úspěchu“, kterou bych do Vánoc měla předat vydavatelství. Teď na podzim zahajuji ve třech městech školení Jídlověda (můj kurz o tom, že zdravá výživa a životospráva není žádná věda). V rámci think tanku Globopol organizuji tvorbu edukačního webu „Cukr Pod Kontrolou“ a hned po něm budu pracovat na druhém edukačním webu o zdraví prospěšných výživových doporučeních (konkurenci k naší obsolentní Výživové pyramidě).

Co mě na práci nejvíce baví/nebaví?

Baví:

  • Možnost pracovat na rozmanitých projektech. Například v nedávné době jsem organizovala hudební klip na podporu lokálních potravin a farmářů pro Ministerstvo zemědělství ČR, přednášela na Meltingpotu – Colours of Ostrava, organizovala první celorepublikové oslavy Food Revolution včetně produkce videohitu a právě teď organizuji spuštění edukačního webu pro pomoc s řešením obezity a cukrovky.
  • Možnost setkávat se s úžasnými lidmi z nejrůznějších prostředí, profesí a zájmů, protože zájem o prevenci a výživu je společný skoro všem svoboda, kterou soukromé podnikání umožňuje.

„Problémy jsou od toho, aby se řešily“

Nebaví:

  • Papíry – vše související s účetnictvím a doklady, samozřejmě mám už roky výbornou paní účetní, ale i ty drobnosti, které musím dělat já mě nebaví – zdržují mě od práce, která mi dává smysl a v této souvislosti se děsím i EET, protože kvůli těm pár platbám, které ještě jsou v hotovosti budu muset zavádět další systém, kupovat pokladnu.
  • Česká gramatika – tu jsem nikdy nepochopila a dlouhodobé pobyty v zahraničí, kde jsem byla díky domluvě o dvoujazyčné výchově, kdy manžel a děti mluvili anglicky nebo německy, s češtinou zcela osamocena, mé gramatické neschopnosti ještě podpořily, takže mám dva skvělé editory, kteří vše delší kontrolují, ale i v mých krátkých zprávách zvládám chyby a překlepy.

Jakou nejlepší radu jsem v životě dostala (která mě nějakým způsobem „nakopla“ či ovlivnila), případně od koho? Jde o dvě veřejně známá hesla, která nevím, kde jsem zachytila, ale určitě mi jejich dodržování pomáhá: „Problémy jsou od toho, aby se řešily. Život je show, tak si jej užívej.“

„Na budování návyků potřebujeme systematicky pracovat a mít nadhled“

Rychlé tempo v businessu často nemalou mírou zasahuje do životosprávy. U Margit to nebylo jiné. Co by poradila dnešním obchodníkům? Její odpověď je až překvapivě jednoduchá, ale je na ní mnoho pravdy.

„Odstup, nadhled, pohoda, plánování! Své osobní cíle často odkládáme až za ty pracovní a pak už na jejich realizaci není čas ani síla. Proto doporučuji plánovat vše společně. Do svého každodenního ToDo listu si proto vedle vystupování dávám i své privátní plány. Všem, kteří se také snaží lépe jíst a více hýbat, radím, ať si takto klidně píší, že mají sníst brokolici a udělat dřep. Až po pár týdnech budete denně jíst brokolici a dělat dřepy, můžete zapsat nové cíle, třeba jíst i květák…. Takto si postupně, ale jistě vybudujete zdravé návyky,“ uzavírá Margit náš rozhovor.

© 2024 imper.cz