Lifehacky: 5 osvědčených tipů, které vás udrží v kondici i v hektickém období

16. Březen 2017

Tělo v kondici víc vydrží. Fyzicky i psychicky. Jak ale dostat pohyb do života, když na návštěvy posilovny nezbývá čas? Zrovna lidem ze salesu by přitom výkon, cílevědomost a energie neměly chybět! Jenže znáte to, dny jsou hektické a noci kolikrát taky. „Jakákoli změna životního stylu znamená nahrazení starých návyků novými. To je samo o sobě těžké. Je však důležité to nepodcenit a nesnažit se změnit víc návyků naráz,“ radí do začátku František Pác, majitel softwareové firmy, kterého dopady uspěchaného života na naše zdraví dlouhodobě zajímají. My přidáváme tipy a triky, které se nám osvědčily:

young-fit-woman-on-morning-jogging-run-picjumbo-com

Vyzkoušejte leady

1. Začněte pomalu!

Chcete výsledky hned, do všeho jste hrr a po měsíci extrémně náročných tréninků máte cvičení tak akorát plné zuby… Zkuste to tentokrát opačně. Petr Ludwig ve svém bestselleru Konec prokrastinace doporučuje dávat si tak nízké cíle, že vám bude trapné je nesplnit. Třeba jen pět dřepů denně. To se dá zvládnout, i když si na to vzpomenete až před spaním.

O tom, jak si vytvořit takový minizvyk nejen pro cvičení, jste si už mohli přečíst tady. Připomeňte si, proč je potřeba si výsledky psát a že se máte chválit i za malé pokroky.

2. Hýbejte se vždy, když je to možné!

Hlavně choďte. Ideální je ujít 10 000 kroků denně. S měřením vám pomůžou aplikace v mobilu – najdete je nejčastěji pod názvem pedometr. Jsou zdarma. A další měří všechny aktivity. Zkuste třeba Endomondo. Že máte nahradit výtah chůzí po schodech by vás asi napadlo. Ale co zkusit jít na záchod do jiného patra? Vystoupit z tramvaje o zastávku dřív? Já třeba přešlapuji na místě při čištění zubů (někdy 🙂 ). Nebo během chůze telefonujte.

„Při chůzi jsme navíc kreativnější,“ jmenuje další výhody Pác. „Hodně funguje dělat něco, co zvedne tepovku. Tím se okysličí a rozproudí krev, což pomáhá mozku. Mně stačí udělat dva dřepy na jedné noze.“ Běháte? Přihlaste se na run nebo rovnou půlmaratón (klasické běhy už jsou out, trendy jsou různé Sparťany, rainbow runs, běhy v podpadcích nebo závody pro charitu). Máte kolem sebe skvělý tým? Zapojte se všichni – a změřte síly s celým světem na Gettheworldmoving.com.

3. Najděte si rychlovky na internetu!

Třeba Youtube je plný videí s cvičením – aerobic, jóga, posilování – prostě cokoliv. A tím, že cvičíte doma, neztrácíte čas cestou do posilovny. I deset minut tak stojí za to. Dámy si smlsnou na Blogilates a pro trochu motivace a zdravé žárlivosti můžou na Instagramu sledovat @Msimonees. Super 10minutové tréninky prakticky na cokoliv najdete na Popsugar Fitness. Pokud ale nejste žádná slečinka, klikněte raději na MensFitnessUS. Tady už ale budete potřebovat i nějaké vybavení.

hledáme obchodníka

4. Sport před pivem!

Klasika – večer padáte únavou, ale pivo s kamarády zvládnete? Zkuste jim příště navrhnout, že se tentokrát budete i trochu hýbat. Co třeba lezení na stěně v některém z boulder barů? Za 30 minut budete mít dost a ještě si stihnete pokecat. Vaše drahá polovička strádá bez vaší pozornosti? Vezměte ji na brusle do Stromovky. V létě se tam pak dá na spoustě příjemných míst posedět a relaxovat. Nebo se úplně fyzicky zničte v Jumpparku na Žižkově. To se to pak bude spát!

5. Hledejte možnosti!

Cvičit můžete i v parku. Na desítkách míst po Praze jsou posilovací stroje (někde tomu říkají trochu legračně Hřiště pro seniory) přímo pod širým nebem – třeba u Podolské vodárny nebo v Riegrových a Havlíčkových sadech. Máte po cestě z kanceláře bazén? Zastavte se tam!

Jaký sportovní hack máte vy? Znáte nějaké fakt užitečné YouTube cvičení nebo super appku? Dejte nám vědět v komentářích!

© 2024 imper.cz