Jak zvládnout pracovní den v obleku, když je nesnesitelné vedro

24. Červenec 2016

Image a elegance je pro obchodníka povinnou výbavou. Většina z vás to ví a ve sledování módních trendů se přímo vyžívá. Problém nastává v létě. I ten nejmodernější oblek je totiž oblekem s dlouhými kalhotami, košilí a sakem. Jak v něm vydržet, když je venku 30 °C? Kalhoty a košile jsou základ, a pokud si opravdu chcete zachovat status elegantního obchodníka, doporučujeme je nevynechat. Máme však pro vás pár hacků a vychytávek, jak léto v obleku prožít bez újmy.

ING_17215_09018

Domluvte si konzultaci

Ještě, než si s nechutí začnete ráno oblékat svůj tmavě modrý oblek, ujistěte se, ke komu plánujete jít na schůzku. Jestli to bude top nejvyšší management, malá rodinná firma nebo pojedete do stavebnictví. Ne všude totiž musíte být oblečení dle pravidel etikety. Právě naopak, mladí startupisti vás nejspíš také nepřivítají v obleku s kravatou. Nalaďte se na prostředí svého klienta, věřte, že pro obě strany to bude příjemnější.

Pro finančáky a bankéře není zbytí

Jsou obory a klienti, ke kterým tmavý vlněný oblek opravdu patří – finance, bankovnictví, top management. S takovými klienty se málokdy handrkujete o 10 korun, trochu se přitom zapotit by vám až tak vadit nemělo. Oblek patří ke statusu obchodníka, a pokud chcete lovit v rybníku velké ryby, musíte reprezentovat i v létě. Pokud tedy opravdu musíte tmavou barvu, pořiďte si odlehčené sako s letním podšíváním. Podšívku nemá vůbec a je tak alespoň o 1 vrstvu lehčí.

Záchrana číslo 1 – len

Všem ostatním, pro které tmavý bavlněný oblek není předepsaným dress codem, ale přesto chtějí vypadat elegantně a profesionálně, Kryštof Kodl z Friendly Suits doporučuje vyzkoušet lněný oblek: „Pro letní měsíce doporučuji všemi deseti. Je vzdušný, zároveň elegantní a nonšalantní. Jedinou nevýhodou je, že se mačká.“ Kromě materiálu můžete experimentovat i s barvami. V létě volte světlejší barvy, které tolik nepřitahují slunce. Světle modrá či bílá jsou hitem sezóny i dle Kryštofa.

Buďte uvolněnější v košili a kalhotách

Kalhoty v kombinaci s hezkou košilí se pomalu, ale jistě stávají uniformou současného obchodníka. Zvládnete v nich většinu schůzek, kromě těch přísně formálních. Můžete si vyhrát s barvami i materiály. Jen bacha na džíny. Nechceme je zakazovat úplně, odborníci se však shodují, že džíny shodí status obchodníka. Jestli jdete k friendly firmě, která si na drahé obleky nepotrpí, berte klidně džíny. Vyhněte se však roztrhaným modelům a volte spíše tmavé barvy.

Na košili s krátkým rukávem pořád platí embargo

Jsme zastánci toho, že etiketu starou 100 let není nutno dodržovat za všech okolností. Na druhou stranu, některá tabu by tabu měla zůstat navždy. Jedním z nich je košile s krátkým rukávem. Na schůzce v ní budete působit nanejvýš jako vesničan, který se neumí obléct. Místo toho začněte nosit vyhrnuté rukávy. Působí to mnohem elegantněji a podle Kryštofa z Friendly Suits dokonce prý vyhrnutý rukáv opticky zvětšuje biceps. A dle žen to vypadá sexy.

hledáme obchodníka

Boty bez ponožek

Trochu odlehčení přinesou i boty bez ponožek. Pozor tady platí další embargo na sandály – ty ani omylem! I když módní guru začali razit i tuto vlnu. Jestli se k nim chcete přidat, musíte opravdu vědět, jak na „ugly look“. Jinak vám garantujeme, že žádný deal nebude. Speciálně když naproti vám bude sedět elegantní dáma. Co ale můžete, jsou mokasíny, které se perfektně hodí ke kratším kalhotám na neformální easy business schůzce. Do klasických bot k obleku zvolte ponožky „ťapky“, které nejsou vidět. Na trhu už jsou i speciální vložky do bot, ve kterých se tak nezpotíte a dají se měnit.

Short suit

Kraťasový oblek není utopie a v mekkách módy si ho businessmani nemohou vynachválit. Připravte se na to, že v České republice na vás v takovém outfitu budou koukat jak na exota. Jestli v sobě máte kousek extroverze a váš klient také, proč ne. Zvolit můžete klasický „short suit“ teda krátké oblekové kalhoty, košili a sako. Nebo si oblečte separátní kraťasy, klidně bílé nebo světle modré, k nim košili. Se sakem nebo bez saka. Ti pokrokovější klienti vás pochopí a třeba na příští schůzce se sejdete v short suits oba.

TIP Business Animals: Zkusili jste všechny hacky a stejně se to v košili s dlouhým rukávem nedá vydržet? Cestou na schůzku se osvěžte mini větráčkem, který si jednoduše připnete na smartphone. K tomu si dejte call s kolegy či klienty a nikdo na vás nebude koukat jak na blázna.

Jak se daří prožít léto v oblecích vám? Máte jiné vychytávky?

button registrace

© 2024 imper.cz