Čtěte knihy jako Bill Gates a možná budete úspěšní

28. Červenec 2018

Bill Gates platí za velkého knihomola. Není sice sám, mnoho dalších úspěšných lidí světového businessu (např. Warren Buffet, Oprah Winfrey…) se pyšní tím, že své vědomosti a inspiraci čerpají z knih. Bill je ale specifický. On knihy nečte, on je studuje.

Bill Gates přečte ročně přes 50 knih. Sám říká, že v době, když vedl Microsoft, si do svého denního pracovního rozvrhu plánoval minimálně hodinu na čtení. Ale jestli si myslíte, že si udělal pohodičku a přelouskal nějakou detektivku nebo historický román, tak jste na omylu. Z 90 % procent svůj čas věnuje četbě literatury zaměřené na vědu, osobní rozvoj, obchod, strategii či leadership.

Vyzkoušejte leady

Teď, když už není ve vrcholovém managementu a většinu dne se věnuje své charitě, má na čtení ještě více času.

Na svém webu Gatesnotes, který doporučujeme sledovat, pravidelně uveřejňuje tipy na zajímavé knihy a informuje své čtenáře o tom, co mu jejich studium přineslo.

Bill nikdy nečte bez zvýrazňovače a pera v ruce. Důležité myšlenky v knize si podtrhává a občas přepisuje do svého zápisníku. Často ale také s autorem polemizuje, a jak jinak než v knize. Její stránky jsou hustě popsány jeho komentáři a vlastními myšlenkami. Díky tomu obsah daleko lépe vnímá a jde při jeho chápání více do hloubky. A pokud ho opravdu něco zaujme, se spisovatelem se spojí a natočí videorozhovor.

Bill se ale snaží takto nasbírané informace v hlavě předat dál. Ať už o nich vypráví na svých školeních a seminářích, nebo se některé rady snaží okamžitě uvést do praxe. Díky tomu je prý efektivnější.

Pro letošní léto vybral Gates kromě jiných i tyto knihy:

Leonardo Da Vinci od Waltera Isaacsona, který je mimo jiné také autorem knihy o Stevu Jobsovi. Gates na Leonardovi obdivuje nejen jeho malířský talent ale také rozhled a mindset, který například prokázal během studia lidského těla nebo při práci na vynálezech.

Domluvte si konzultaci

Kniha Origin story: A big story of everything od Davida Christiana se zabývá otázkami vzniku světa od velkého třesku a jeho vývoje až do současnosti. Bill ji doporučuje všem, kteří hledají své místo na Zemi a chtějí lépe pochopit svět okolo sebe.

Factfullness od Hanse Roslinga je další knihou, kterou Bill doporučuje, kudy chodí. Autor se zamýšlí nad tím, jak opravdu žijí lidé na světě, jaké podmínky pro svůj život mají, co znamená být rozvojovou zemí, a jak rozdílně vnímá každá země chudobu. Na Gatesnotes je k tomu připravená i super infografika, která velmi jasně zobrazuje poměr bohatých a chudých lidí na světě a co to vlastně znamená.

Jak tedy číst, aby vám v hlavě zůstalo  co nejvíc?

  1. Nejdříve si knihu prohlédněte, přečtěte úvodní slovo, popř. zadní obal nebo doslov a seznam kapitol. Nejen, že se navnadíte, ale budete se moci těšit i  na to, co vás čeká. A navíc si získáte povědomí o tom, jak dlouho vám přibližně bude trvat si knihu přečíst.
  2. Knihu jste si z nějakého důvodu kupovali, tak na to nezapomeňte, až ji budete číst. Na jaké otázky chcete v knize dostat odpovědi?
  3. Zaujaly vás některé pasáže? To opravdu nej si v knize barevně podtrhněte, případně zvýrazněte části, které pro vás mají nějakou nosnou message. Můžete také využít svoji kreativitu a  nejoblíbenější části knihy si zvýrazněte kresleným obrázkem. Je dokázáno, že si mozek lépe zapamatuje text, pokud je obohacen obrázkem.
  4. Pořiďte si zápisník nebo dokument, kam si budete přepisovat myšlenky, které s vámi rezonují. V době, kdy budete bojovat s nedostatkem energie, inspirace nebo i chuti se pořádně zakousnout do práce, bude sloužit jako skvělý motivátor.
  5. Čtěte pravidelně. Tak si vytvoříte návyk, díky kterému budete také číst rychleji.

Možná máte k čtení odpor, který vám do hlavy zaseli už na základní škole. Zkuste ho překonat a objevíte svět, který obohatí ten váš.

Co teď v létě čtete? Těšíme se na vaše inspirativní tipy

 

Zdroj fotografie: wikimedia commons

© 2024 imper.cz