„Když s tím nemůžete nic dělat, tak se tím netrapte“ aneb recept na dlouhověkost od nejstarší ženy světa!

08. Květen 2014

O pozitivním myšlení už toho bylo řečeno hodně. Chceme-li dosahovat úspěchů, máme myslet pozitivně. A to jak profesních, tak soukromých. Své o tom věděla i Jeanne Louise Calment, žena, která pokořila rekord v dlouhověkosti. Narodila se 21. února 1875 a zemřela 4. srpna 1997. Dožila se tak neuvěřitelných 122 let, pěti měsíců a 14 dnů.

Domluvte si konzultaci

cache_668_880_4830

Optimistický pohled na život

Jeanne nikdy neprodělala žádnou nemoc. Nebyl jeden jediný den, kdy by byla nemocná. Ale rozhodně nedodržovala zdravý životní styl. Její recept dlouhověkosti? Víno, cigarety, čokoláda. A hlavně optimistický pohled na život a nezkrotný smysl pro humor. „Nikdy jsem nepoužívala řasenku. Příliš často jsem plakala, když jsem se smála, takže to nemělo smysl,“ vysvětlovala Jeanne.

Od svých 21 let do 119 let kouřila 60 cigaret měsíčně, pila portské a jedla alespoň kilogram čokolády týdně. Nikdy se nestrachovala o své zdraví, sama říkala, že kdyby se o něj začala bát, způsobila by si zbytečné úzkosti a obavy.

Mozkové buňky nenávidí nečinnost

Vyzkoušejte leady

I když nikdy nepracovala, neustále zaměstnávala své mozkové buňky. „Mozkové buňky nenávidí nečinnost. Pokud je chcete ztratit, přestaňte je používat,“ říkávala Jeanne, která si ještě ve svých 117 letech pamatovala naprosto vše. Své tělo udržovala neustále v mírné kondici – chodila na procházky, šermovala, zahradničila a ještě ve sto letech jezdila na kole. „Chcete-li se dožít neobvykle vysokého věku, musíte jíst a pít, na co máte chuť, zachovat se mobilní, jak jen je to možné, mít živý zájem o svět kolem sebe, vyhnout se sebepozorování a hlavně neztrácet čas obavami o svoje zdraví.“

Van Gogh? Ošklivý jak hřích.

Ve svých 13 letech se Jeanne setkala v Arles s Vincentem van Goghem, které ji v roce 1988 proslavilo široké veřejnosti. V tomto roce se totiž setkala s novináři a promluvila veřejně o dávném setkání, jelikož byla posledním žijícím člověkem, který se s van Goghem setkal. Ovšem rozhodně nebyla tímto setkáním okouzlená. „Byl ošklivý jak hřích, měl šílenou povahu a byl z něj cítit chlast,“ vzpomínala Jeanne.

Jeanne Louise Calment by mohla být ikonou pozitivního způsobu myšlení a jeho účinku na dlouhověkost. Její rada, kterou dávala svým blízkým – „Když s tím nemůžete nic udělat, tak se tím netrapte,“ by se měla stát mottem každého z nás…

© 2024 imper.cz