Jdou výkon a deprese ruku v ruce?

24. Leden 2019

Jsme národ aktivních lidí, kteří se zaměřili na výkon, produktivitu a překonávání sebe sama. Cesta na vrchol je často dlouhá a vyčerpávající a ne každý ji zvládne doběhnout až do konce v plném zdraví. Psychologové bijí na poplach a varují, že se zvyšuje počet sebevražd mladých a naplno pracujících lidí. Velká většina z nich dlouhodobě bojuje s depresemi a úzkostí a své problémy tají. Upracujeme se snad k smrti?

výkon a deprese

Deprese, pocit nenaplnění a vyčerpání jsou v současné době jedny z nejčastějších příčin návštěv lékaře. A teď už se nebavíme od „depce“, která by se dala zajíst čokoládou nebo vymlátit na boxu, řeč je o vážném onemocnění, jehož příznaky mnoho úspěšných businessmanů ignoruje.

Vyzkoušejte leady

„Bohužel, stále častěji k nám do ordinace přicházejí vyčerpaní lidé, kteří se snaží zvládat neskutečné množství úkolů, přinášet výsledky a ještě žít „zajímavý život“, který stojí za zveřejnění na sociálních sítích. Chtějí se stylizovat buď do svého vzoru nebo do vymyšlené a lepší verze sama sebe. Při sezeních se pak rozpovídají o tom, že vedou a musí vést život, ve kterém je vše možné – hodně pracovat, vydělávat velké peníze, cestovat a užívat si. Navíc cítí povinnost informovat svou skupinu přátel/fanoušků o úžasných zážitcích, které by jejich lepší já mělo zažívat.“

„Lidé teď srovnávají sami sebe a svůj život podle fotek jiných lidí, které vidí na sociálních sítích. Pak se snaží být dokonalejší verzí sebe sama. Touha být lepší je samozřejmě v pořádku, máme ji v sobě zakořeněnu po tisíciletí, ale ne na úkor zdraví mentálního a celostního,“ říká psycholog Dr. Ivan Koubek a dodává: „Lidé si většinou všimnou, že něco není v pořádku, až když je pozdě. Málokdy se totiž zastaví, aby vnímali, co se děje a uvědomili si, že něco v jejich životě nebo těle nefunguje tak, jak má.“

Psycholog Koubek také dodává, že se lidé, a zvlášť ti ve vedoucích pozicích, stydí za to, že mají deprese. Bojí se, že přijdou o místo, protože si bude vedení myslet, že na svou práci už nestačí, nebo že jsou blázni.

Jak poznáte, že máte depresi:

1. Nemůžete se na nic pořádně soustředit
2. Je pro vás velmi těžké dělat rozhodnutí
3. Okamžitě se rozčílíte a jste vzteklí
4. Cítíte se velmi unavení a nepomáhá ani spánek
5. Nebaví a netěší vás nic, co před tím ano
6. Máte pocit, že okolo vás neexistují barvy
7. Špatně spíte a jíte
8. Cítíte se zbyteční a neschopní

Některé z těchto příznaků má občas každý z nás, a klidně i všechny najednou, ale přejde pár dní, odpočineme si, uděláme si radost, dáme si něco dobrého a je nám brzy lépe. To ale není opravdová deprese, to je lidově řečeno „depka“ nebo i únava. (Depresí je mnoho druhů a typů, my se zaměřujeme v článku na tu, která vzniká při velkém tlaku na výkon)

hledáme obchodníka

Tyto příznaky přetrvávají déle, někdy měsíce, než se postižený člověk rozhodne navštívit odborníka. A většinou tak učiní až na nátlak okolí nebo rodiny.

„Je to dáno i z historie. Ženy byly vždy ty emotivní, které mohly naplno projevit to, co cítí, a muž měl být ten, o kterého se mohla opřít. Mnoho mužů má strach, že když přiznají, že mají problém, tak zklamou sebe a své okolí. Už nebudou ti silní, už nebude proč k nim vzhlížet.“

Jakmile si uvědomíte, že něco opravdu není v pořádku, jste stále unavení a podráždění, a nemůžete spát, okamžitě začněte zjišťovat původ vašeho stavu. Uděláte si jasno a můžete se dát na cestu uzdravení.

Otázky, které si položte při stavech rozvíjející se deprese a úzkosti:

Nebaví mě práce samotná?
Mohl bych někde využít svůj talent lépe?
Mám špatný time management a díky tomu stále nestíhám?
Nejsem spokojený sám se sebou?
Nastavil jsem si příliš vysoké cíle?
Vyčerpává mne vztah?
Nemám vztah, protože nemám čas?
Necítím se dobře v týmu?
Nejsem demotivován od nadřízeného?
Nesedí mi postupy práce?
Stále pracuji i 14 hodin denně a nemohu si dovolit luxusní život…

Otázek, které si můžete položit, je mnoho. Díky nim možná přijdete na to, kde je prvopočátek problému. Deprese a úzkosti z přepracování a z tlaku na výkon se stále množí, ale Jan Mühlfeit, bývalý ředitel Microsoftu a současný mentor, speaker a kouč řekl, že pokud děláte to, co máte, a využíváte svůj talent, dostáváte se do „flow“, kde se energie nevybíjí. Právě naopak. Cílem tedy je dělat to, co vás do „flow“ dostane.

Jestliže zjistíte, že se u vás začínají projevovat známky deprese, pokuste se odhalit příčinu a okamžitě zvolněte. Přidejte více sportu, volného času a pohody, hledejte podporu u přátel a rodiny. Najděte si psychologa, se kterým budete na sobě pracovat. Čím dříve se tomu postavíte, tím lépe. Držíme vám palce.

© 2024 imper.cz