Jana Šeborová: „Půjčování peněz a učitelství jsou podobné. Klientům také domlouvám“

18. Leden 2015

V dnešní době je docházení za klienty domů méně a méně časté, chtěli jsme proto vědět, jak probíhá. Proč tuto formu Jana Šeborová z Providentu upřednostňuje, jaké klienty má a co ji na práci obchodnice ve financích baví, se se dozvíte v následujícím rozhovoru…

seborova

Domluvte si konzultaci

Jani, vaše práce je specifická v tom, že každý týden navštěvujete klienty, abyste jim přinesla novou půjčku nebo vybrala splátky. Proč to máte nastavené takhle, když se v dnešní době všechno řeší přes účet?

Samozřejmě, že by bezhotovostní řešení bylo jednodušší. Ale já dávám přednost formě hotovostní, kde se při každé splátce stýkám s lidmi osobně. Svěřují se se svými starostmi i radostmi, popovídáme si, někdy si navzájem předáme životní zkušenosti a rady. Z řady klientů se již stali mí známí, z některých dokonce přátelé. Myslím, že to je účelem osobního systému.

Vzpomenete si na nějakou schůzku, která vám takto zůstala v paměti, ať už v dobrém, nebo ve zlém?

Naštěstí mám spíše pozitivní zkušenosti. Nejvděčnější klienti jsou ženy v důchodu. Jedna paní mě nazývá „holčičko moje,“ jiná mi říká, že mě považuje za dceru.

Vidíte, a já si říkala, že ta práce musí být spíš nepříjemná a pro ženu kolikrát nebezpečná…

S nepříjemnostmi se člověk setká v každé práci. Nejdůležitější je udržet na uzdě svůj temperament a nevybuchnout. Musím říct, že v těchto chvílích mi nejvíce pomáhá mé (druhé) zaměstnání. Jsem učitelka na základní škole, takže pokud mám jednat s problémovým klientem, spíše se mu snažím domlouvat. To zabírá nejvíce. A k tomu nebezpečí – tak jako v každé jiné práci člověk musí používat mozek a být obezřetný. Existuje bezpečná práce, pracujete-li s lidmi? Myslím, že ne.

To je fér odpověď. 🙂 Zmínila jste učitelství, jak jste se ze školy dostala k obchodu ve financích?

O Providentu jsem se dozvěděla od manžela. V době, kdy jsem pro firmu začala oficiálně pracovat, jsem mu již několik měsíců aktivně pomáhala, proto pro mě byly začátky mnohem snadnější než pro většinu jiných obchodních zástupců. Předtím jsem krátce působila u jiné úvěrové firmy, takže návaznost tam také byla.

Jak vypadá den obchodnice Providentu?

Pokud chcete mít slušné výsledky, pracujete od rána do pozdního večera. Zvláště, pokud máte jako já práci u Providentu jako vedlejší pracovní činnost, tudíž ještě chodíte do zaměstnání.

Tam je potřeba hodně velká dávka motivace. Co vás na té práci baví, kdy máte pocit skvěle odvedené práce?

Když půjčkou někomu pomůžu ze svízelné situace. Nebo když potkám bývalého klienta a on mě s úsměvem zdraví a rád pohovoří. Motivací je i to, že kolik si vyděláte, záleží v tomhle oboru skutečně záleží jen na vaší píli a schopnostech.

Je něco, co fakt nemáte ráda?

Jednoduchá otázka. Opravdu nesnáším zbytečné papírování. A že ho v poslední době u Providentu přibývá.

Narážím spíš na to, že dnešní média vyobrazují půjčky černě a negativně, s vaší prací se tak pojí spoustu domněnek a stereotypů. Jaký na to máte názor jako někdo z oboru, doporučila byste Provident svým známým?

Nezastírám, že určitě existují firmy, které pod nabídkou půjčky lákají z lidí podvodně peníze. Provident ale s těmito společnostmi nelze srovnávat. Dle mého názoru se Provident ke svým zákazníkům chová férově, někdy až moc shovívavě. Řada z mých známých půjčku u Providentu v současné době využívá.

Vy osobně zkušenosti s půjčkami máte?

Najít v dnešní společnosti člověka, který nemá zkušenosti s půjčkami, to mi připomíná hledání zurčícího potůčku na poušti. Nejsem výjimkou. Od řady lidí slyším, že Provident je „drahý“. Ale kdo má doma kalkulačku a chce se mu chvilku přemýšlet, snadno si spočítá, že navýšení u půjček je srovnatelné. Banky akorát konkrétní číslo schovají za procenta a splátky rozloží do několika let. Jenže v současné nejisté době kdo ví, co bude za rok, natož za pět let?

To každopádně. Prozradíte, jak potenciální žadatele oslovujete?

Se žadateli jednám na rovinu a přímé jednání se mi vždy vyplatilo, neboť spokojený klient je to nejlepší doporučení obchodního zástupce. Z počátku jsem měla asi největší problém se svou ostýchavostí, ale postupně jsem se cítila stále jistější.

A konkrétněji? Kdo je třeba váš klasický klient a na co si půjčuje?

V agentuře o 140 lidech je těžké konkretizovat. Řekla bych od každého trochu. Mezi mými klienty se najdou důchodci, kteří si půjčí na zpestření důchodu nějakým zájezdem, mladé rodiny, jež si většinou půjčují na zaplacení kauce nebo vybavení bytu, ale i řada podnikatelů, jež půjčky využívají pro své podnikání. Právě tou pestrostí se práce jen tak neomrzí.

  • Ve volném čase nejraději: čtu knihy s historickou tématikou
  • Oblíbený film: seriál Jindřich VIII. a kniha od D. Weisse – Benátčan
  • Nejraději investuji do: svých tří dětí a jejich budoucnosti
  • Mé hobby: ráda plavu a tančím
  • Motto: Usmívej se, zítra může být hůř.

 

 

 

 

© 2024 imper.cz