Nejaktuálnější rady, jak zazářit na pracovním pohovoru? Tady jsou!

26. Únor 2014

Toužíte získat vysněné pracovní místo, ale z přijímacího pohovoru se Vám klepou kolena? Věřte, že s trochou snahy to můžete změnit. Spousta lidí vnímá pohovor jen jako nezbytnou součást přijímacího řízení. Právě při něm však máte největší příležitost přesvědčit zaměstnavatele o svých kvalitách. Jak na to?

Domluvte si konzultaci

 550441_praca-konkurz-zivotopis-pohovor-crop

Na začátek trocha statistiky, kterou zpracovala americká společnost Come Recommended

Věděli jste, že celá třetina manažerů za prvních 90 vteřin pohovoru pozná, zda Vás přijme? Rozhodují se na základě prvního dojmu. Je proto důležité dbát na upravený zevnějšek a vhodně zvolené oblečení. Například pro muže by měla být samozřejmostí alespoň košile a sako. Dojde-li totiž na situaci, kdy je nutné vybrat ze dvou vyrovnaných adeptů, v 65 % případů je to právě oblečení, které rozhoduje. Když si nejste jisti, jak formálně se obléci, nebojte se ve firmě předem zeptat. Pokud se však neucházíte o místo číšníka, frak nechte raději ve skříni.

 Ukažte, v čem jste lepší než ostatní

Zásada číslo jedna zní: Přijďte včas. V nejlepším případě odpočatí a v dobré náladě. Úsměv na tváři znamená víc, než si myslíte. Při pozdravu nezapomeňte na pevný stisk ruky a během hovoru udržujte oční kontakt s tazatelem. Ani to Vám však úspěch nezaručí. I když z Vás sebevědomí zrovna nečiší, své přednosti musíte umět prodat. Nesmí Vás zaskočit, když dostanete pokyn říci něco o sobě. Pokud bojujete s nervozitou, zkuste si představit, že se bavíte s kamarádem v baru (zde však nezapomínejte na zásady spisovné mluvy). Buďte asertivní. Nevychloubejte se, nevymýšlejte si, ale v předem promyšleném krátkém projevu se představte. Uveďte své vzdělání a dovednosti, které mohou být pro zaměstnavatele zajímavé. Podělte se o pracovní zkušenosti, nikdy však nepomlouvejte své bývalé zaměstnavatele. Nebojte se naznačit, proč jste právě vy vhodným adeptem, ukažte, v čem jste lepší než ostatní.

Zjišťujete si před přijímacím pohovorem co nejvíce informací o společnosti, pro kterou chcete pracovat?

Pokud ne, děláte stejnou chybu jako téměř polovina uchazečů. Stačí několik kliknutí a na internetu naleznete vše, co potřebujete vědět. Seznamte se s tím, co firma vytváří, jakou má tradici a na kterých trzích působí. Dejte tyto poznatky do souvislosti se svými dovednostmi. Mluvíte rusky? Skvěle, snažte se zjistit, jak toho využít. Třeba Vaše vysněná firma zrovna expanduje na ruský trh. Neopomeňte zjistit, v jakých relacích se pohybuje obrat, jaká je celková finanční situace a kdo stojí ve vedení. Čím větší povědomí budete mít, tím vážněji bude Váš zájem zaměstnavatel vnímat.

hledáme obchodníka

 Využijte otázky ve svůj prospěch

Určitě se nevyhnete otázce na důvod Vašeho zájmu o místo. Rozmyslete si, proč chcete pro společnost pracovat. Odpověď, že nejvíce Vás motivuje týden dovolené navíc a služební auto, není právě nejvhodnější (bez ohledu na to, zda je to pravda). Ukažte, co firmě můžete přinést. Na základě informací, které si dopředu zjistíte, zkuste zaměstnavateli nabídnout určitou vizi, kterou byste ze své pozice chtěl naplňovat.

Setkat se můžete také s dotazem na Vaše slabé stránky. Zvažte, zda je skutečně vhodné své nedostatky sdělovat. Zmínit můžete maličkosti, které nemají nic společného s vaší profesí. Případně můžete takovou otázku pojmout jako nahrávku na smeč. Co třeba takhle? „Bohužel nikdy nedokážu odejít od rozdělaného úkolu, občas musím dokonce přespat v kanceláři, jen abych projekt co nejdříve úspěšně dokončil. A přiznávám, taky jsem docela puntičkář.“

Na závěr pohovoru se navzájem ujistěte na následném postupu. Domluvte se, kdy se dozvíte rozhodnutí, kdo komu zavolá a zda Vás případně čeká další kolo výběrového řízení. Možný neúspěch berte jako zkušenost, která Vás posune dále a umožní vám na sobě pracovat. Pokud se alespoň částečně inspirujete výše zmíněnými kroky, vysněné místo vás nemůže minout!

 

Autor: Jiří Zach

© 2024 imper.cz