Jak vyzrát na kolegu, který vám nesedl?!

05. Květen 2014

Možná jste se s nimi už také setkali. Vyrušují Vás, když Vám to zrovna nejvíc myslí, kradou Vám lepicí papírky, jejich hlas se rozléhá po celé kanceláři a občas Vám „omylem“ snědí svačinu nebo oběd. Ničí Vám pracovní život a kradou poslední zbytky energie. Jedině kolegové v práci nám umí brnkat na nervy na tisíc způsobů.

Vyzkoušejte leady

ywo you businessmen standing, discussing, arguing - isolated on light gray

Ne každému se poštěstí, aby vycházel se všemi kolegy a celý pracovní kolektiv byl ideální. Jen si vzpomeňte na školní léta. Ať už ve třídě nebo v práci, vždy se najde alespoň jedna povaha, se kterou si prostě nesednete.

Ale protože je důležité zachovávat na pracovišti alespoň přiměřeně pozitivní vztahy, aby Vám práce šla lépe od ruky, poradíme Vám, jak dusno v kanceláři trochu rozvířit a vyvarovat se případným neshodám. Ale pozor! Na každého platí trochu něco jiného a nic není černobílé.

Drbna

Bývá s každým za dobře a udržuje přátelské vztahy. Je upovídaná, zjišťuje, co si kdo myslí a neví, komu vlézt do zadku dřív. Když se v práci vyskytne problém, hraje to na všechny strany, a zlomyslnost jí není cizí. Jak ale na tuhle proradnou intrikánku vyzrát? Nejúčinnějším pravidlem je držet jazyk za zuby. Nesvěřujte se jí se soukromými problémy, nedávejte jí informace, které by mohla zneužít a už vůbec s ní nedrbejte ostatní kolegy! Buďte milí, ale udržujte si odstup.

Domluvte si konzultaci

Smraďoch

Ano, jsou stále mezi námi tací, kteří ještě nepoznali kouzlo svěží sprchy a deodorantu. Vyžívají se v teplých měsících, milují umělohmotná trika a lívance v podpaží jsou jejich nejoblíbenějším doplňkem. Vůči svému smradu jsou už imunní, ale co Vy? Na smraďochy platí jediné – vzdálit se hodně daleko, nejlépe k přísunu čerstvého vzduchu. K Vánocům mu pak můžete pořídit deodorant nebo knížku Práce na dálku.

Prudič

Dalším jedincem, který zaručeně dokáže otrávit atmosféru v práci je věčný stěžovatel. Nevděčník, který by dokázal nakazit špatnou náladou i Jitku Molavcovou. Nikdy není s ničím spokojený a dává to všem důrazně najevo. Že by ale sám přišel s lepším řešením rozhodně nehrozí. Všechno vidí černě a nazdar. S takovým kolegou nemá smysl debatovat, o tom kdo má pravdu. Nechte ho se vyvztekat a pak se ho pokuste motivovat ke spolupráci na zlepšení dění ve firmě.

Hypochondr

Přezdívá se mu také chodící lékárna. Chrchlá a smrká kudy může, každou chvíli ho trápí menší či větší bolístky a neustále mele o svém stále se zhoršujícím zdraví. Myslí si ale, že je v práci nenahraditelný, proto rád tvrdí, že kdyby zůstal doma, nikdo by za něj práci neudělal (a pro sebe dodává, že by se firma bez něj zhroutila). Nepokoušejte ho a nekomentujte jeho a ani svůj zdravotní stav. Mohla by z toho vzejít několikahodinová diskuze. A pro jistotu se od něj držte dál, abyste něco nechytli.

Flákač

Tváří se zaneprázdněně, vyčerpaně a předstírá, že je permanentně ve stresu, protože má práce nad hlavu a prostě nestíhá! Během téhle komedie ale obvykle chatuje na Facebooku nebo hraje Soliter. Kasá se kolik má práce, ale když je potřeba máknout, hraje mrtvého brouka. Je také rozeným mistrem výmluv, proč něco nedělat. Pokud máte tu moc, nikdy s ním nepracujte na společném úkolu. Jen Vás bude zdržovat a práci nakonec stejně oddřete sám.

© 2024 imper.cz