Best of: Jak vypadat na meetinzích chytře, i když nevíte, která bije

27. Duben 2018

Kvartální zhodnocení progresu firmy, porada boardu, vnitrofiremní školení od kolegů z vedlejšího oddělení, o jejichž náplni práce nemáte ani páru. Ač na jedněch meetinzích perlíte, jiné vám prostě nic neříkají, i když se snažíte sebevíc. Nezoufejte, máme pár triků, jak s nadsázkou vypadat sebevědomě a zaníceně, a přitom krásně zamaskovat, že v tom vlastně „plavete“.

verkaufstrainer-galal.de

1. Pište si…

Kdo píše, vypadá zaníceně a nebudí pozornost. Do notýsku zaznamenávejte pouze klíčová slova, ne celé věty, a snažte se vyhnout veškerým obrázkům a náčrtům, které by mohly vzbudit podezření nezájmu. Jak nám prozradila obchodnice z oboru telekomunikací: „Jako obchodní zástupce bych byla bez svého poznámkového bloku ztracena. Na každém meetingu se na nás sypou nové informace a často mi trvá, než dané věci pochopím a začnu je využívat v praxi. Takže ačkoli na meetingu rozumím každému třetímu slovu, později jsem díky poznámkám schopna vše dohledat a pochopit.“ Máte to taky tak?

2. Opakování je matka moudrosti

Chcete působit aktivně a zapáleně pro věc? Zkuste opakovat poslední slova po přednášejícím, asi takhle:

  • Šéf:Target pro příští měsíc bude navýšen o 15 % pro každého jednotlivě, což znamená zvýšení vaší obchodní aktivity ke splnění měsíčního targetu!“
  • Vy: „Takže chápu to správně, že se target navyšuje o 15 % pro každého jednotlivě…“ Pokud chcete zazářit a máte matematické nadání, můžete ve větě pokračovat takto: což znamená, že pokud byl minulý měsíc 40 000, nyní je 46 000.“
  • Šéf: „ Ano, přesně!“

3. Otočte výzvu ke kolegům

Pokud nastane dlouhé ticho, zvyšuje se riziko, že se vás někdo na něco zeptá. Nebojte se proto dle hesla „nejlepší obranou je útok vyzvat kolegy: „Pojďme najít společně řešení (nebo cokoliv jiného)! Nejenže plynule pinknete míček jejich směrem a nebudete muset odpovídat sám, ale ještě si můžete u nadřízeného vysloužit body navíc za záchranu patové situace.

4. Nechte hovořit body language

Neverbální komunikace je osvědčený způsob, kdy pomocí svého těla dokážete vyslat nenápadné, ale účinné signály, aniž byste museli cokoliv říct. A stále budete působit chytře. Zkuste třeba 2-3× pomalu pokývat hlavou, čímž dáváte najevo: „Ano, rozumím tomu; Zajímá mě to; Souhlasím.“ Pokud vás bolí za krkem a nechcete se namáhat kýváním, zapojte prsty – pomocí palce a ukazováku podepřete bradu, svraštěte čelo, zadumejte… a rázem je z vás druhý Albert Einstein.

5. Urgentní hovor

Fingovaný hovor se dá použít nejen na špatném rande, ale i na meetingu. Předstírejte, že vám volá klient v neodkladné záležitosti, a omluvte se, že telefonát musíte nutně vzít. Dojem vyvolaný falešným hovorem je k nezaplacení – vypadáte tak, že máte super schopnosti zvládnout meeting i klienta najednou.

Vyzkoušejte leady

6. Špetka humoru neuškodí ani v obchodu

Ať se děje cokoliv, buďte vždy nad věcí a okořeňte meeting o špetku humoru, který odlehčí atmosféru. Account Manager v marketingové firmě to vidí takto: „Firemní meetingy máme každou středu odpoledne a občas se nám stane, že se meeting protáhne do večera a začne být tak trochu nuda. Vždy si připravím pár vtipných poznámek na odlehčení a můj šéf i kolegové si na to natolik zvykli, že už napjatě očekávají, s čím zase přijdu.“ Pro inspiraci zhlédněte seriál Kravaťáci (přečtěte si 13 životních rad Harveyho Spectera) nebo starší Mad men.

 

Co zabírá vám?

Foto: verkaufstrainer-galal.de

© 2024 imper.cz