Jak v týmu nejsnáze prosazovat změny?

06. Srpen 2014

Chcete zavést v týmu inovaci, změnit něčí názor nebo hledisko? Často to není snadné. Možná jste se sami ocitli v situaci, kdy jste si byli jisti, že daná změna bude pro tým velmi hodnotná, ale ostatní ji s takovým nadšením nepřijali. 

 

leader

Vyzkoušejte leady

Možná se stalo, že to i úplně odmítli. Prosazení změny v takovém případě stojí hodně úsilí a času. Můžete to také udělat jednoznačným příkazem z pozice moci, to však není vždy ta nejlepší cesta.

Jak předejít problémům? Vytipujte si názorového vůdce

Dá se tedy této nepříjemné situaci předejít? Ano, je to možné. Prozradím vám, jak v týmu prosadit nové nápady, aniž byste museli využívat síly moci.

V každém týmu existuje někdo, koho můžeme nazvat „názorovým vůdcem.“ Nemusí to být vždy šéf, ani ta nejvýraznější osoba v týmu. Je to jednoduše někdo, jehož názor zajímá ostatní. Tato osoba dokáže díky své pozici v týmu pozitivně podpořit vaše snažení, ale také úplně zastavit. Přitom nemusí ani nic říkat. Stačí, když se na něj při poradě, kde prezentujete novou strategii, ostatní dívají.

Podle reakce, míry nadšení a emocí pochopí, zda jejich názorový vůdce tuto myšlenku podporuje nebo ne. Pak se přidají k němu, a to i hlasitě. Osoba, která je názorovým vůdcem, však velmi často ani netuší, že takovouto moc má.

 

Vyzkoušejte leady

Jak vám názorový vůdce pomůže?

  • V první řadě je nutné zjistit, kdo jím je. Doporučujeme provést průzkum a zeptat se samotných členů týmu. Nespoléhejte se na to, že to sami odhadnete. Výsledky průzkumu vás mohou velmi překvapit. Mezi několik otázek tedy začleňte také otázku: „Čí názor, kromě názoru nadřízeného, vás zajímá?“ nebo „Kdo z týmu má podle vás v pracovní oblasti dobré názory?“Jedno jméno bude pravděpodobně převažovat.
  • Pokud potřebujete prosadit něco nového, možná ne úplně populárního, nebo komplikovanějšího, prezentujte vše nejprve názorovému vůdci. Konzultujte to s ním, zapojte ho do vývoje a vyvolejte v něm souhlas s danými věcmi. Pak teprve tuto novinku prezentujte i týmu.
  • Jednou za čas ověřte, zda se osoba názorového vůdce nezměnila tím, že zopakujete průzkum.

Názorový vůdce vám může hodně pomoci, je tedy dobré vědět, kdo jím je.

 

Text: Lucie Spáčilová, výkonná ředitelka společnosti PERFORMIA, spol. s r.o.

www.performia.cz

Zdroj fotografie: bothsidesofthetable.com

 

[/velikost_textu]

© 2024 imper.cz