Naučte se uvázat kravatu jako profesionál

19. Prosinec 2018

Pro obchodníky je kravata součástí pracovního oděvu. Po prvních neúspěších už každý zvládne její vázání i se zavřenýma očima. Ale věděli jste, že existuje několik způsobů jak ji uvázat a že každý z nich se hodí na určitou příležitost? Díky našim tipům nemusíte být stylisté, abyste si dokázali uvázat kravatu jako profesionální elegán.

Vázání kravaty

Historie kravaty

Historie kravaty sahá do Paříže roku 1635 a přišli s ní chorvatští vojáci. Součástí jejich tradičního oděvu byl totiž barevný šátek, který se vázal okolo krku. Tento doplněk  se rychle stal módním a brzy ho začali nosit i příšlušníci francouzské armády. Původně se jí říkalo „la Croate“ (to znamená Chorvat) pak se slovo dále vyvíjelo, až něj vznikla nám známá kravata.

Postupem času vázání šátku prošlo změnami, a také délka cípů měnila délku a tvar.  Na povinnou gentlemanskou výbavu ji povýšili Britové na přelomu devatenáctého století. Nicméně ani ženy nenechala chladnými. Ty, které ji do společnosti nosily, byly povážovány za velmi výstřední. Od té doby se opět tvary a šířka cípů měnily a v současnosti na trhu najdete nepřeberné množství barev, materiálů a zpracování.

hledáme obchodníka

Jak správně uvázat kravatu?

Odborníci se shodují, že existuje asi 85 způsobů vázání kravaty, ale nejvíce se používá těchto pět:

Návody na vázání kravaty:

Windsor – velký uzel

Široký uzel, který vyplní mezery u od sebe vzdálených límců.  Je velmi klasický a hodí se pro slavnostní příležitosti, kde je vyžadováno dodržování etikety.

Poloviční Windsor – menší trojúhelníkový uzel

Má jemný menší uzel (říká se mu také Manhattan) a hodí se ke košili se středním límcem. Hezky překrývá střední část, na které jsou přiznané knoflíky.

Domluvte si konzultaci

Pratt – Shelby

Typ uzlu, který proslavil člen americké obchodní komory Jerry Pratt, a kterému věhlas dodal televizní moderátor Don Shelby  (říká se mu proto také Shelby). Je vhodný pro vázání kravat, které jsou z hrubého materiálu se vzory. Hodí se ke všem typům košil a pro „rebela a muže, který je divoký náturou.

Long (Four in hand) uzel

Asymetrický uzel, který nejvíce sluší širším kravatám. Hodí se na všechny příležitosti a vždy vypadá elegantně.

Eldredge uzel

Je výstřední, zajímavý a připomíná spletený cop. Pokud zvolíte kravatu z lesklého materiálu a světlé barvy, pak tento netradiční uzel vynikne. Už od roku 2008 jeho popularita stále vzrůstá. Zkuste si ho uvázat podle video návodu:

Pravidla pro výběr správné kravaty:

Vědět, jak správně uvázat kravatu je velký krok k úspěchu, ovšem ještě předtím je důležité si dobrou kravatu vybrat a koupit. Znáte všech těchto sedm tipů pro výběr správné kravaty?

  1. Kravaty se prodávají v šířkách 5,5 až 10 centimetrů a za ideální se bere 7 cm.
  2. Pokud si nejste jisti vzory, volte kravaty jednobarevné. Jsou elegantní a snadno je sladíte s košilí a sakem. Výstřední vzory jsou sice cool, pokud ale vše správně neladí, pak je efekt opačný.
  3. Materiál vybírejte kvalitní a lehký. Ptejte se na hedvábí nebo stoprocentní bavlnu, a pokud vám finance dovolí, vybírejte ručně šité.
  4. Vždy mějte v kanceláři (v autě) připravenou náhradní košili a kravatu. Nikdy nevíte, co se může stát, a kam si nedopatřením můžete namočit její cípy.
  5. Barvy kravaty vám pomáhají nastavit komunikaci. Modrá nabádá ke klidu a vyjednávání, červená k agresivnější akci a zelená k upřímnosti.
  6. Pokud jdete na akci s partnerkou, vybírejte vázanku, která ladí s jejími šaty.
  7. Správně dlouhá kravata má sahat těsně ke sponě opasku.

 

© 2024 imper.cz