CEO Twitteru Jack Dorsey: „Nejdůležitější věcí v byznysu je nespoléhat na náhodu“

17. Duben 2016

Sami víte, kolik času a úsilí vám zabere vaše práce, natož abyste vedli současně dvě obrovské společnosti, jejichž jména zná minimálně v Americe každé malé dítě. Jack Dorsey, CEO Twitteru a Square, Inc., to ale zvládá se přehledem (stejně tak jako ve své době Steve Jobs – Apple a Pixar nebo nyní Elon Musk – Tesla a SpaceX). Jak je možné, že si někteří z nás ani nedokážou včas vyzvednout dopis na poště a Jack řídí dva giganty s úsměvem na tváři? 

Jack-Dorsey

hledáme obchodníka

1. Každý den se zaměří na jiný segment nebo oddělení

„Myšlenka, která může přinést do společnosti něco nového, může přijít odkudkoliv.“

V pondělí se v obou společnostech zaměří na řízení a chod společnosti. V úterý se zabývá službami, jak je zlepšit, co eliminovat atd. Středa je zaměřená na marketing, komunikaci a růst společnosti. Ve čtvrtek přijdou na řadu vývojáři a partneři. Pátek věnuje HR, společnosti a kultuře. V sobotu relaxuje, nejraději má hiking – výlety do přírody a dlouhé procházky, protože mu čerstvý vzduch skvěle okysličí mozek a lépe se mu pak plánují další aktivity. V neděli si sedne, zamyslí se nad tím, co by mohl zlepšit, zjišťuje, jaká je zpětná vazba, upravuje strategii a chystá se na další týden.

Tato metoda rozdělení dnů je úspěšná ze dvou důvodů: Zaprvé, soustředíte se pouze na určitý segment a vaši pozornost neodvádí nic jiného. Zadruhé, efektivita stoupne vzhledem k tomu, že pokud si naplánujete na jeden den schůzky nebo projekty týkající se pouze partnerství nebo třeba náboru nových obchodníků, připravíte se daleko důkladněji a budete celý den řešit jen jednu věc – intenzivně a soustředěně.

2. Disciplína je pro něj to nejdůležitější, bez ní by nebyl schopen fungovat

„Mou největší chybou bylo, že jsem se neustále bál, že nějakou chybu udělám. Až jsem se přestal bát, tak přišel úspěch. Úspěch není nikdy náhoda.“

Jeho 18hodinový pracovní den se může někomu zdát jako „nenaplánovatelný“. Ale Jack se i přesto pevně drží své denní rutiny. Říká, že díky disciplíně je schopný efektivně reagovat i na situace, které v harmonogramu nemá. Jeho denní program je totiž ustálený, a když se objeví něco neobvyklého, zanechá práce, vyřeší problém a pak se k práci vrátí přesně tam, kde skončil. Bez jakýchkoliv otázek typu: „Kde jsem to skončil? Co jsem vlastně nedodělal a co potřebuji udělat?“

Vyzkoušejte leady

Jeho bývalí i současní zaměstnanci o něm řekli, že se mnohokrát uprostřed porady zvedl a řekl: „Musím jít.“ Spousta lidí mu to měla za zlé, hlavně kvůli jeho potřebě meditovat. V roce 2008, kdy rezignoval na funkci CEO Twitteru, se v médiích objevilo oznámení, že za jeho odchodem stála jóga a meditování, kterým se věnoval někdy i daleko více, než svým spolupracovníkům. Neslevil. A vidíte, jak je úspěšný.

Přečtěte si také: Jak vypadá den v životě podnikatelského génia Elona Muska?

3. Ani v jedné společnosti nemá svou kancelář či stůl

„Funkce zakladatele firmy není práce. Je to role, je to postoj.“

Proč taky. To, co je pro něj důležité, si nosí v počítači nebo v hlavě, a protože neustále pendluje mezi ředitelstvím Square, Inc. a Twitterem v San Franciscu, nepotřebuje mít své místo. Navíc jsou tato dvě ředitelství od sebe vzdálená asi jeden blok, takže ráno úřaduje v Twitteru a odpoledne ve Square, Inc. Kdybychom to měli rozdělit na hodiny, v každé firmě stráví cca 8 hodin. A to 6 dní v týdnu, což je skoro 100 hodin týdně! Tak co, ještě vám přijde, že toho máte moc?

Jak vypadá Jackův klasický pracovní den?

  • Vstává každý den v 5 ráno.
  • Pak medituje po dobu 30 minut.
  • Má své oblíbené 7minutové cvičení, které opakuje třikrát po sobě.
  • Uvaří si kávu nebo si ji dá v kavárně Blue Bottle, která se nachází mezi oběma ústředími společností. Do firem se dopravuje pěšky, bydlí kousek.
  • Jako první zamíří do Twitteru, odpoledne pak do Square, Inc., kde má různé porady s vedoucími pracovníky. Nesnáší zapnuté telefony a laptopy v průběhu jednání.
  • Končí s prací kolem 23.00 a k opravdu hodnotnému spánku doporučuje úplnou tmu.

Foto: Welt.de

© 2024 imper.cz