Inspirace na léto: „Obal prodává obsah.“ Elegantní business (i casual) móda očima pěti úspěšných žen

27. Červenec 2017

Léto je v plném proudu a občas se venku pořádně zapotíme. Muži v businessu nemají moc na výběr, ať je léto nebo zima, dlouhé kalhoty a košile to jistí. Ženy mají více možností, ale často nevědí, co je vhodné na business schůzku, a co ne. Nahlédli jsme do šatníku pěti úspěšných žen, které se umí vkusně oblékat a mohou být pro vás ideální inspirací.

Ukázka modelů z Byznys kolekce, které na Czech Fashion Weeku 2017 představila návrhářka Anna Tejklová, tvořící pod značkou ANNA ANNA. Fotograf: Daniel Šeiner

„Vybudujte si rozumnou garderobu a základ pro barevné kombinace,“ říká stylista

Také občas stojíte před skříní a říkáte si, že nemáte co na sebe? Zkuste se řídit následujícími tipy, které doporučuje Daniel Šmíd, konzultant osobního stylu, stylista a lektor.

hledáme obchodníka

1: Zvolte si základ pro barevné kombinace. Váš šatník postavte na jedné, maximálně dvou základních barvách. K těmto barvám budete během roku snáze dokupovat doplňky a oblečení, budete si jistější při kombinacích. Základem šatníku by se měla stát barva neutrální. Začněte s tmavě modrou nebo šedou barvou, možná je také barva béžová nebo černá.

2: Vybudujte si rozumnou garderobu.  Oděvy musí pokrývat vaše požadavky v prostředí, ve kterém se pohybujete nejčastěji. Jestliže se denně pohybujete v obchodní sféře, nemá smysl nakupovat desítky exotických kusů oděvu. Vaše peníze vložte do třech až čtyřech klasických kombinací. Kostýmy se sukní nebo kalhotami, pouzdrové šaty, separátní saka a vhodné sukně.

3: Udělejte si čas na nakupování. Nasbírejte informace, vyhledejte rešerše o trendech a najděte si stylistu. Společně s ním sestavte nákupní plán a časový harmonogram a postupujte podle něj. Vyčleňte si na to minimálně dva celé dny, vyhýbejte se impulzivním nákupům. Každý nový kus odzkoušejte a kombinujte.

„První moment je důležitý – obal prodává obsah. Ženy si mohou s módou hrát,“ říká Petra Šebo, PR & Marketing Communication Manager at Xerox CR

Petra důsledně dbá na to, co si oblékne a jak sama říká, móda je pro ni hrou. „My ženy v tomto směru máme výhodu, můžeme svým oblečením vyjádřit svou náladu, zdůraznit postavení, akcentovat svou sílu či křehkost,“ říká s úsměvem.

Jaké outfity volí v horkých letních dnech? „V létě je to trochu náročné díky kombinaci klimatizovaného open spacu a venkovních tropů. Vím, že je velmi těžké zvolit vhodnou variantu letního outfitu, který bude zároveň elegantní a ne příliš vyzývavý,“ vysvětluje Petra a dává nám nahlédnout do svých „osobních pravidel“, které ji v oblékání pomáhají.

Vyzkoušejte leady
Petra šéfuje v Xeroxu vždy s úsměvem:-)

„Já jsem šatová celoročně, v létě je to ideální outfit. Pokud šaty nemají rukávy, mívám vždy s sebou sako či bolerko, které zakryje ruce či ramena. Délka šatů určuje hloubku výstřihu. Pokud více odhalují nohy, důsledně dbám na malý výstřih a zakrytá ramena a ruce. Pouzdrovky a linie A na mou postavu padnou nejlépe. Respektive to jsou střihy, které lichotí téměř každému typu postavy.  Vrstvy mi pak umožňují zvládnout náročné přechody mezi teplotami. Špagetová ramínka jsou v byznysu tabu,“ dodává Petra.

„U všech věcí, které nosím v létě je pro mě zcela zásadní materiál. Nesmí být průhledný či průsvitný, protože bývají často ušité z umělotiny a nesají dobře pot. A to může být ve výsledku velmi nepříjemné.  Kvalitní materiál a dobrý střih  je pro mě zásadní,“ upozorňuje Petra na problém, který řeší asi většina žen.

„Osobně nemam moc ráda kostýmy, ale určité pracovní pozice to vyžadují,“ říká Alexandra John

Alex, autorka knihy Sama sobě šéfem a spolumajitelka Meriglobe Advisory House, působí elegantně a žensky za každých okolností. Její pracovní aktivity vyžadují, aby byla neustále upravená a vkusně oblečená, což splňuje na jedničku.

Alex preferuje pohodlí a eleganci, jednotlivé kousky umí perfektně zkombinovat a výsledek je dokonalý.

„Teď v létě jsou ideální šaty z lehkého materiálu. Na pracovní schůzky, kde je vyžadováno formálnější oblečení, raději volím šaty nebo sukni a halenku. Outfit pak doplním vysokými podpatky,“ popisuje svou letní elegantní módu Alex.

„Mně osobně v poslední době hodně zaujaly zejména business modely značky Hugo Boss. Co se týče bot, nedám dopustit na jména Jimmy Choo a Christian Louboutin. Není pro mě důležité jméno návrháře, ale abych se ve výsledném outfitu cítila pohodlně a žensky,“ dodává.

„Jsem zastáncem ženské a ladné elegance,“ říká Eva Vašková

Elegantní business móda je blízká také Evě Čejkové Vaškové. Je to žena mnoha tváří a také nesmírně aktivní člověk, jak v businessu, tak v osobním životě. Mimo jiné také zakladatelka projektu ŽENY SRO.

Před pár lety jsem objevila kouzlo dlouhých šatů a od té doby moji skříň zaplnily tuny barev, látek a nejrůznějších střihů šatů. Preferuji dlouhé šaty s vypasovaným pasem, které podtrhnou postavu. Vlající sukně mi dodává příjemný pocit volnosti a elegance,“ říká Eva s úsměvem. Na fotce Eva v šatech české značky Buga

Eva preferuje české značky a nákupy u nás. Zároveň také poukazuje na to, že nabídka u nás není dosud tak pestrá. Občas se tedy neubrání nákupům přes zahraniční e-shop.

 

Ideální ukázka toho, jak umí být české ženy elegantní. Šaty nevěsty pochází z kolekce ANNA ANNA, kde mimochodem najdete další úžasné kousky.

„Mam ráda uvolněný styl, žádnou těžkopádnost,“ říká Vladi Briestenska

Vladimíra založila Timber Foundation a působí jako advisor pro londýnský Anthemis a velmi ochotně nám dala nahlédnout do svého módního stylu.

„Preferuji minimalismus a čisté linie. Ideální je pro mě kombinace kreativity lokálních návrhů s běžnými dostupnými značkami,“ vysvětluje Vladimíra.

„Outfit vnímám jako druhou kůži a vyjadřuje moje postoje a pohled na svět. Takže často přes módu bourám zaběhnuté stereotypy. Je to způsob sebevyjádření . Určitě nepřihlížím na společenské normy a očekávání,“ doplňuje Vladi, která pomáhá technologickým firmám bourat stereotypy o diverzitě a inkluzi ve firemní kultuře.

„Nejraději kombinuji běžně nekombinovatelné kousky. Hravost je heslem mého dne,“ směje se.

Černé se v létě nemusíte vzdávat. Stačí zvolit vhodný střih a doplňky. Na fotce nohavicový overal

„Oblíbila jsem si věci, které vychází z minulosti,“ říká Pavlína Kvapilová

Pavlína vede velmi úspěšný projekt s příznačným názvem Elegantní Česko. „Chceme navazovat na skvělé dovednosti našich předků, kombinovat inspiraci z minulého století a současné potřeby žen,“ vysvětluje Pavlína.

Pokud máte kreativnější profesi, můžete si dovolit i více barev a originality – krajková halenka Litomyšl a sukně z malinového habutaje Paris z cestovatelského setu kolekce Kostým – nejlepší přítel ženy by Elegantní Česko

V současné kolekci Elegantního Česka najdeme také překrásné kousky, které jsou ideální na letní business outfit. „Doporučuji například nádherné hedvábné šaty Večeře s partnerem ze setu Něžná byznysmanka. V práci na nich máte sako a tolik se neprosazují. Večer ho ale odhodíte a můžete zářit. Ať už jdete na schůzku pracovní nebo privátní. Sama s návrhářem Pavlem Dobrovolným tvořila cestovatelský set Cesta za snem. Jeho součástí je praktický tweedový plášť Kent, ale třeba také vyloženě letní sukně z malinového habutaje, kterou můžete kombinovat s krajkovými blůzkami,“ zasvěcuje nás do svých tajů Pavlína, která sází na to, že v kreativnějších profesích je možné se i v práci více odvázat.

autoři návrhu: Kryštof Ostríž a Silvia Piňková, foto: Jiří Štarha

„Co se materiálu týče, velice kvalitní jsou například italské látky. Mam ráda hedvábí. Velmi pohodlné jsou volnější rozevláté sukně, které ve vhodném střihu působí velice elegantně a stylově“, dodává.

Jaké módní kousky nosíte v létě rády vy, milé dámy? Dáváte přednost formálnímu stylu nebo se oblékáte „volněji“ a nakupujete třeba v Freshlabels? Podělte se s námi o své zkušenosti. 🙂

© 2024 imper.cz