Etiketa s Danielem Šmídem: Nedělejte ostatním divadlo. Tvořte podívanou. Na úrovni

31. Říjen 2018

Už se umíte obléci sám, víte, jaké budou na podzim trendy a kam jít nakoupit kosmetiku. Umíte jeden uzel na kravatě. Už rozpoznáte kvalitní víno od „výběru z krabic“, posloucháte hudbu z minulých století a jíte, byť občas, i bioprodukty. Uvažujete o udržitelnosti a odpovědnosti k prostředí, ve kterém žijete. Jste dospělá žena, jste dospělý muž. Minimálně z hlediska věku. A co jemnocit, vkus a šarm? Co dobré mravy, takt, společenské chování, jednání srdcem a empatie? Etiketa je opět v kurzu a je nutné se jí věnovat v celé její šíři.

Daniel Šmíd a etiketa

Přečíst si „Špačka“ jako povinnou četbu, vsunout jej zpět do prachu knihovny a myslet si, že se umíte chovat, je stejně naivní, jako udělat řidičák a považovat se za řidiče z povolání. Cesta k vyzrálé dospělosti vede cestou galantnosti a gentlemanství u mužů a transformace ženy do šarmantní dámy. Je to životní styl. Je třeba „tvrdý“ trénink a každodenní opakování.

Vyzkoušejte leady

Moderní etiketu, korektní chování a oblékání na úrovni přednáším firmám a institucím v Česku i na Slovensku. Setkávám se s tisícovkami lidí ročně. A vidím jejich stále větší a větší zájem. Vybírám tedy z dotazů, které dostávám ústně nebo písemně, abych pomohl i vám.

Návštěva divadla z pohledu etikety

Jaroslav M. mi napsal: „Danieli, jsem nyní ve vážném vztahu s ženou a rád bych ji doprovázel také na divadelní představení, která miluje. Začíná divadelní sezona a já bych se na ni (tedy na sezonu) rád připravil. Na jaké pasti a nástrahy mám dávat pozor, co mi poradíte v oblékání, chování a jednání v divadle?“

Odepsal jsem mu: Návštěva divadla patří stále mezi významné společenské události a ve vašem kalendáři by měla být označena výraznou barvou. Pro páry je místem společného sdílení dojmů z představení a pro setkání na úrovni. Divadlo je výjimečná budova, představení je originální dílo a opravdový výkon herců, režiséra, scénografů a desítek dalších, na jevišti neviditelných, lidí. Ti všichni, a v neposlední řadě vaše partnerka, si zaslouží vaši úctu. Právě úcta je důvod pro zvláštní chování a jednání v divadle.

Nyní víte proč. Mějte tedy na paměti tyto kroky a odpovědi na případné otázky jak:

Příprava

Muž
Rozlišujte, do jakého divadla půjdete. Klasické divadlo nebo balet v „národním“ vyžaduje vždy tmavě modrý nebo antracitový oblek a bílou košili. Uvažte si motýlka (ano uvažte) nebo decentní kravatu bez výrazných vzorů. Obujte vyšší ponožky v barvě obleku nebo černé a nazujte pečlivě vyčištěné černé boty.

Vyzkoušejte leady

Žena
Jste-li žena, tak si oblečte šaty bez výrazných vzorů střední délky, tedy těsně nad kolena. Na nohy boty na podpatku. Pokud jsou boty tmavé, zvolte tmavé punčochy. K pudrovým botám tmavé punčochy nenoste. S sebou si vezměte malou kabelku nebo psaníčko a lehký šál na ramena, kdyby vám bylo chladno. Nezapomeňte, dámy, že i účes je součástí vašeho oděvu. Zvolte tedy, pokud je máte dlouhé, stažené vlasy do uzlu nebo drdol.

Do městských a činoherních divadel nebo na muzikál je pro muže vhodná kombinace světlejších plátěných kalhot a dobře padnoucího separátního saka třeba v barvě námořní modré nebo šedé. V tomto případě mohou být boty hnědé a decentní ponožky třeba v bordó. Křiklavým ponožkám už zvoní hrana. Doporučuji i zde doplnit kravatou nebo vázacím motýlkem. Do kapsy u kalhot vložte v obou případech čistý bílý papírový kapesník (nic víc), do náprsní kapsy saka poskládejte bílý kapesníček, nebo vložte kapesníček, který se hodí (ale není stejný) k motýlku nebo kravatě.

Do vnitřní náprsní kapsy saka vezměte peníze v hotovosti, platební kartu, mince na šatnu a vstupenky. Pro ženy je v tomto případě vhodná kombinace sukně a halenky nebo topu a opět boty na podpatku. Pokud se rozhodnete pro světlé boty a budete zvažovat punčochy, mějte na paměti, že světlé, tělové punčochy nevypadají příliš dobře a přísnost, se kterou jsou prosazovány punčochy na nohách žen, se mi již jeví jako zbytečná. Zkuste „punčochy ve spreji“, krásně zcelí vzhled vašich nohou.

Cesta

Buďte přesný(í) a přijďte do budovy divadla nejméně 30 minut před začátkem představení. Tuto rezervu využijte pro návštěvu toalety a případné odložení plášťů, kabátů nebo deštníků do šatny. Pomozte vaší partnerce z kabátu tak, že jej mírně nadzvednete zezadu v ramenou a necháte sklouznout po jejích pažích dolů. Tím nemyslím na zem… Dámy, umožněte partnerům pomoci vám s kabátem, naučte se to. Třeba doma. Poté odložte svůj kabát a podejte oba do šatny. Za šatnu vždy platí muž.

Ze vstupenek, které má u sebe také vždy muž, si zapamatuje číslo řady a čísla sedadel, kde budete sedět. Jako muž vyhledáváte řadu a místa tak, abyste k nim měli co nejblíže a rušili co nejméně již sedících osob. Do řady sedadel jde první muž a partnerka za vámi. Zdravte každého v řadě a omluvte se za vyrušení. Každému poděkujte za uvolnění uličky. Žena usedá jako první na místo po vaší pravici, to znamená, že prochází i kolem vás. Poté si můžete sednout vy. Pokud s sebou máte mobilní telefon, vypněte zvonění i vibrace a zapomeňte, že ho máte. V případě, že kolem vás někdo prochází na své místo, postavte se a uvolněte mu ochotně průchod.

V sále

Během představení neopouštějte své místo, pokud opravdu nutně nemusíte. Výjimku tvoří akutní stavy 🙂 a také například dlouhodobý záchvat kašle nebo kýchání, kterým byste ostatní diváky rušil. Neopírejte svá kolena o opěradlo před vámi, neodkládejte tam ani své oděvy. Ponechejte sako na sobě. Loket si opřete jen o jednu područku.

V době představení nehovořte. Ani potlesk není v době jednotlivých dějství obvyklý. Výkon herce však může v divácích vzbudit vlnu nadšení, které spontánně potleskem vyjadřují. Pokud jste nadšení, tleskejte také. Většina představení má přestávku na občerstvení, během které si můžete koupit nápoje ve foyer. Muž se vždy ptá partnerky, jaké občerstvení si přeje. Za občerstvení vždy platí muž. Po skončení představení je zcela obvyklé, že zazní potlesk. Herci po prvním odchodu z jeviště přicházejí většinou ještě dvakrát, aby za ovace poděkovali úklonou. Výjimečná představení si zaslouží i potlesk ve stoje. V případě, že diváci kolem vás vstávají a tleskají, neseďte jak balíci a vstaňte také.

Cesta domů

Po skončení představení a doznění potlesku (už) můžete opustit sál. Nespěchejte, netlačte se, Muž nabízí paži své partnerce a jdou společně ke garderobám, případně k východu. Pokud jdete do schodů z hlediště do foyer, jde muž mírně za ženou. Pokud je to pro ostatní diváky pohodlné, můžete jít vedle sebe.

Do všech dveří uvnitř divadla vchází muž jako druhý a před tím dveře ženě otevírá. Dámy, prosím netlačte se do dveří. Netlačte se nikdy a nikam. Žena má vždy přednost. Samozřejmě s ohledem na její bezpečnost. Dveře, které se samy zavírají, přidržuje muž i těm, kteří jdou po vás. Pokud máte věci v šatně, vyzvedne je vždy muž. Pro vyzvednutí oděvů můžete využít i dobu, ve které se vaše partnerka upravuje na toaletě. Dohodněte se, kde na ni počkáte. Oblečte svůj kabát jako první, poté pomozte do kabátu partnerce.

Přeji vám úspěšné a elegantní dny.

………………………………

Daniel Šmíd

47 let, Daniel Šmíd s.r.o., Lektor etikety a mentor
www.danielsmid.cz, www.etiketaustolu.cz, www.etiketaprodeti.cz,
Instagram 
Facebook
Twitter

Jeho vize: Zlepšit chování a oblékání lidí.
Jeho činnost: Pomáhá obchodníkům, poradcům a servisním týmům odlišit se od ostatních kultivovaností projevu. Věnuje se tématům korektního chování, moderní etiketě, novému gentlemanství a moudrému oblékání. Vede konzultace, přednáší semináře, pracuje s týmy na workshopech, vytváří firemní kulturu, která přesahuje do společenského života.

Foto: archiv Daniela Šmída

Víte, jak s příborem? Podívejte se na etiketu stolování.

© 2024 imper.cz