Nejcennějším zdrojem světa budou data, obchodovat budeme převážně s nimi, říká investor David Snášel

30. Říjen 2017

Český podnikatel z Tábora začínal pořádáním koncertů Rytmuse a dalších hiphopových legend, vybudoval největší síť LED obrazovek v Česku, investičně se podílí v několika firmách a letos v létě se stal chairmanem nové Evropsko-Azerbajdžánské obchodní komory. David Snášel dlouho nelenil a ještě na podzim si připsal do investičního portfolia další zajímavý kousek, tentokrát ze segmentu hi-tech. Věří v sílu dat a blízkou budoucnost, kdy s nimi budou obchodovat nejen firmy, ale i větší celky jako instituce a státy. 

David Snášel (vpravo), vydělal své první peníze produkčním studiem Mafia Records, které vlastnil spolu s bratrem. Následně postavil společnost LED Multimedia, která firmám zajišťuje multimediální venkovní reklamu na velkých obrazovkách. Peníze z podnikání investoval do projektů udržitelného rozvoje jako Swiss Energo a další. Na fotce se zakladatelem HelliT Lukášem Dostálem (vlevo) a šéfem obchodu Petrem Fichtnerem.

Data tady jsou už nějakou dobu. Proč jsou najednou investičně zajímavá?

hledáme obchodníka

David Snášel: Pro mě jsou investicí budoucnosti, takzvaný průmysl 4.0 rychle postupuje a je to jeden ze segmentů dnešní ekonomiky, kde se dají vydělat velké peníze. Je to první z mých investic, která má skutečně globální potenciál. Programování je všude na světě stejné. Když máte dobrý produkt, rychle vyrostete. V neposlední řadě mě svět IT fascinuje, byť mu nerozumím tolik jako Lukáš. Už jako malé kluky nás bavil Terminátor, Demolition Man, kde měli vychytávky, které tehdy byly nereálné a dneska je používáme denně.

Petr Fichtner: Firmy budou v budoucnu tradovat data mnohem víc. Dneska si mezi sebou prodávají informace o chování zákazníka, do budoucna to může být mnohem víc – podívejte se například na Tesla auta, ta jsou dopředu nejen o krok, ale dokonce o dva. Při řízení sbírají obrovské množství informací o svém okolí. Kde jsou chodci, kolik jich je, kde jsou dopravní značení, reklamní sdělení…Všechno toto agregují a pak přijde například Audi a bude chtít alespoň kousek této databáze informací odkoupit. Tesla tak bude vydělávat nejen prodejem autonomních aut, ale také přeprodáváním cenných dat.

Co mají jeho investice společného? „Mafia Records, HelliT – asi mám rád hodně netradiční názvy,“ směje se David Snášel. „Společné mají určitě to, že mě zaujaly, vidím v nich potenciál. Myslím si také, že každý investor má mít portfolio vyvážené. Vedle pasivních, dlouhodobých investic jako udržitelná energie a hnojiva chci mít dynamický produkt, který je nyní na trhu žádaný. A to jsou data a práce s nimi.“

V Česku je spoustu šikovných vývojářů. Co vás na vizi HelliT přitáhlo, že jste se rozhodl koupit 35% podíl právě v této firmě?

David: Už před nějakou dobou mě zaujalo GDPR jako obchodní příležitost. Spousta českých firem říká, že se na něj připravují, ale moc nevědí jak. Když jsem se od Petra dozvěděl o firmě, která to řešení má spolu se špičkovými lidmi, vývojáři, právníky, přilákalo to mou pozornost. Druhý důvod byl, že za 6 měsíců vyrostli na dvojnásobek. Třetí – osobní důvěra, ctíme stejná pravidla businessu.

Lukáš Dostál (pravo) má v HelliT na starost vizi a produkt. Firmu založil před 6 lety a za poslední rok, kdy opustil pozici v korporátu, se vývojářské studio pod jeho plným vedením zdvojnásobilo. Petr Fichtner (uprostřed) má na starost obchod a strategii. K Lukášovi přešel z HBO, kde zastával pozici obchodního ředitele pro ČR a SK. Petr je spojnicí mezi HelliT a investorem Davidem Snášelem, se kterým se zná od mladých let přes hiphopovou komunitu. „Viděl, jak jsme za půl roku vyrostli a co umíme. Následovalo několik strategických večeří, kde se zjistilo, že jsme ze stejného těsta. Dalším krokem byla důkladná analýza čísel a ve výsledku jsme si podali ruce,“ říká.

Domluvte si konzultaci

Proč jste se rozhodl investovat do firmy, kde jste nebyl od začátku?

Je to myslím logický vývoj. Jako majitel jsem se snažil být u každého kroku, to ale nebylo dlouhodobě udržitelné. Mezistupeň bylo, že jsem se naučil delegovat, zejména v LED Multimedia jsem nastavil systém, kdy už nejsem ve firmě na každodenní bázi, kontroluji důležité uzly, hlídám základní strategické kroky.Dal jsem lidem důvěru. Dalším přirozeným krokem bylo, že jsem uvěřil, že můžu investovat peníze do firmy, kterou vede někdo jiný.

Jaké budou první kroky spolupráce?

Lukáš: Nové kanceláře v Holešovicích – do našich už se nevejdeme, takže se těšíme na 350 metrů čtvrtečních s terasou. Máme víc zakázek, než stíháme odbavovat, a tak nabíráme nové lidi – vývojáře i obchodníky. Spolupracujeme se startupy, Creative Dockem i zajímavými velkými firmami. Naši lidi hodně drží při sobě, dokonce si poskládali vlastní herní automat.

Důvěra investor-firma nevzniká hned. „Já jsem na prvních schůzkách byl hodně bezprostřední, říkal jsem: „Tohle dotáhnu, zavolám“. Lukáš byl nedůvěřivý,“ přibližuje začátky jednání David. „Ono ale hodně lidí v Čechách chodí a vykládá kraviny. Řekne, že něco zařídí – pak to neudělá, vymlouvá se, vypíná si telefon. Já když něco řeknu, tak to tak vždycky je. Je to jednoduché. V životě se musí říkat – udělám to, neudělám to. Umím to, neumím to. Zaplatím to, nezaplatím to.“

Davide, jaká je vaše role v tom všem?

Já budu nadále dělat to, v čem jsem dobrý. Obchod. Mým úkolem je otvírat dveře, vyjednávat, budovat – chci, aby HelliT byla obrovská firma. Lukáš už má dneska vývojáře na Filipínách a netajíme se ambicí mít kanceláře v Číně, Malajsii …

Jakých rizik si musíte být jako investor vědom?

Jelikož jsem nechal Agrofert investovat do mé firmy, sledoval jsem, jak může taková akvizice vypadat. Nejsem sice Agrofert se všemi jejich tabulkami a reporty, základ jsem si ale osvojil. Obecně chcete vidět závazky, smlouvy, hospodářské výsledky, pohledávky. Nicméně je potřeba dodat, že investici můžete mít jakkoli detailně ošetřenou, ale budou-li chtít partneři udělat blbost, nezabrání tomu žádná tabulka.

Akvizice HelliT je jeden z kroků na vaší cestě. Co chystáte dál?

Nezavírám se dalším investicím. Aktuálně připravuji holding, který vznikne do půl roku.

Foto: Marek Rebroš

© 2024 imper.cz