Podnikatel a společník několika firem David Snášel: „Chodím z práce, až ji mám hotovou“

26. Červen 2017

Už by nemusel pracovat, materiální věci ho však dopředu neženou – to práce samotná ho baví. Mé první setkání s Davidem Snášelem proběhlo na podzim roku 2015, krátce nato jsme udělali rozhovor s podtitulem „Nikdy se nevzdávám. Dokud se loď nepotopí, zůstávám na ní,“ který byl jedním z nejčtenějších na BusinessAnimals.cz. Už tehdy jsem nechápala, proč o něm denně neslýchám z českých médií – měl přesně tu charismatickou směsici rozhledu a pokory, která odjakživa láká masy. Postupně jsem zjistila, že David je člověk, který pracuje rád v ústraní, zato tvrdě a disciplinovaně. Do pokračování jsem ho přesvědčovala rok a půl, odpovídal vždy stejně: „Až bude co říct, půjdu s tím ven.“ Dočkali jsme se oba. Aktuálně je prezidentem nové Evropsko-azerbajdžánské obchodní komory, společníkem několika firem, o kterých se rozpovídal, a nebál se s námi probrat témata jako filozofie, lobby, buddhismus, Babiš a chyby, kterých se v businessu dopustil. 

  • David Snášel, 30 let 
  • Majitel společností Mafia Records, LED Multimedia, Swiss Energo, Agrobiotec a další
  • Prezident Evropsko-azerbájdžánské obchodní komory

Působíte vážně. Vnímají vás lidé jako drsného podnikatele?

Je pravda, že působím striktně. Lidé na jednání ze mě mají respekt – vystupuji jasně, bavím se konkrétně, nechci se na jednání bavit o kravinách. To budí rozruch. Přitom jsem normální, hodný a slušný člověk. Nevadí mi, jak mě lidi vnímají, nebudu se přetvařovat. Upřímnost je nejlepší, co může být. Naopak mi vadí neupřímnost. Když se mi něco nelíbí, řeknu to.

Měl jste to vždycky v hlavě srovnané? Nevěřím, že vás minula ta fáze, kdy lidi jdou nahoru, kupují si spoustu drahých věcí a zapomínají na lidi, na sebe…

Vždy jsem měl peníze a mohl jsem si kupovat víc věcí, takže ta typická fáze, že si úspěch dokazuju koupeným Ferrari u mě nikdy naplno neproběhla. Maximálně jsem si ho půjčil na víkend. 🙂 Poměrně záhy jsem zjistil, že věci mi štěstí nepřinesou. Teď už bych v podstatě nemusel pracovat, ale je lepší dát peníze do něčeho, co mi bude další peníze generovat a navíc mě zabaví. Pro mě je nejhorší, když nemám přes den co dělat, jsem workoholik a obchod je můj koníček. Dnes ho beru jen jinak než dřív – dbám o zdraví, neničím se prací sedm dní v týdnu. Z práce ale chodím, až když ji mám hotovou. Poslední dobou v sobě i díky cvičení rozvíjím duchovno, materiálno mi přestává dávat význam. To bylo zamlada jiné.

Duchovno v jakém smyslu?

Vždy mě táhl buddhismus, svým smýšlením, prostředím i symboly. Některé jsem si dovezl z cest a rád se jimi obklopuji, cítím z nich pohodu a čistotu. Cítil jsem to hodně silně, když jsem byl v buddhistickém klášteře v Macau – nesmírný klid. Když přijdete do kostela u nás, je to obrovské, okázalé, padne na vás tíha. Chybí mi to u nás, rád bych časem nějaký klášter postavil.

hledáme obchodníka

Jste u někoho v učení?

Ne, mám to vnitřně v sobě. Málo respektuji autority, sám jsem autoritativní, jsem tvrdohlavý a o věcech se přesvědčuji sám. V životě respektuju tři čtyři lidi.

Je jedním z těch lidí, které respektujete, Andrej Babiš? (Agrofert vlastní podíl v Davidově firmě LED Multimedia, pozn. red).

Je to člověk velmi organizovaný, strategicky přemýšlející co se byznysu týče. Ví, co chce. Inspiruji se těmito jeho silnými stránkami.

David Snášel-100
Jeho podnikání začalo hudebním vydavatelstvím MAFIA Records, které provozoval společně s bratrem, a na kterém se naučil nejednu lekci – například to, že kloubit rodinu a business už nebude. Na druhou stranu těžko zapomenout na dobu, kdy studujete a zároveň pořádáte párty a festivaly. „Byla to skutečně zvučná jména od Rytmuse po především velké americké hvězdy jako Busta Rhymes nebo Cypress Hill,“ vzpomíná David, který se záhy rozjel do Číny, prošel tamní továrny a dovezl si velké venkovní LED obrazovky. Z nich postupně vybudoval celorepublikovou síť LED obrazovek a dalších outdoorových nosičů LED Multimedia. A tím rozhodně neskončil.

Davida jsme od posledního setkání neviděli, o svých aktivitách netweetuje, ani ho nevidíte v médiích

Koncem roku 2015 jste měl založené dvě fungující firmy a ukončil devítiletý vztah. Co stihne disciplinovaný člověk jako vy za 1,5 roku?

Dospěl jsem dál. V rámci LED Multimedia jsem se potkával s lidmi a nabízel reklamu, dostal jsem se tím k zajímavým švýcarským inovátorům, kteří dělají energetiku. Chtěli expandovat a já jsem se jim zalíbil pracovní etikou, tím, že umím obchodovat a dotahuji věci do konce. Domluvili jsme se, že budu osoba, která otevírá dveře ke kontaktům a velkým obchodům. Vznikla Swiss Energo, kde jsem 100% akcionářem a jednatelem, a oni představují veškeré know-how.

Jak jste tím pádem věděl, že jde o dobrou investici?

Energetice detailně nerozumím, zafungovala chemie – dnes už poznám, jaké lidi chci za dlouhodobé partnery. Věřil jsem tomu i proto, že věřím sobě. Dokážu lidi oslovit, zaujmout, švýcarský kolega při vyjednávání naváže v té expertní části. Hodně lidí spolu neumí komunikovat a neumí si na schůzkách ujasnit jasné zadání s jasným výstupem.

Obor hrál roli? Vidíte v energetice podnikatelský potenciál?

Máme za sebou přes rok fungování, kdy jsme protočili pár jednotek milionů. Ty velké věci nás teprve čekají, máme připravený velký balík na investice v hodnotě půl miliardy. Energetika mě překvapila, jak jde o pomalý, pasivní byznys. Přirovnal bych ho k Titanicu. Je to obrovská loď, musí se roztočit kotelna, připravit všechny věci, a jakmile se loď rozjede, prorazí vše co před ní postavíte. Já jsem zvyklý na rychlé akvizice, chvíli jsem měl pocit, že se nic neděje, ale uvědomil jsem si, že jednám o smlouvách v horizontu 10, 15, 20 let.

„Jsem 100% obchodník, lobbista, ale v pozitivním slova smyslu – komunikátor, který umí najít průnik a spojit věci dohromady.“

Pořád mi není jasné, jak můžete být úspěšným jednatelem v oboru, kterému nerozumíte?

Využívám svých silných stránek, ty se snažím rozvíjet a ve věcech, kterým nerozumím, se snažím najít lidi, kteří jsou lepší než já. Jeden člověk nemůže rozumět všemu. Snažím se nicméně obchodovat s lepšími lidmi než jsem já, což je velký posun. Vydělávám daleko víc peněz než kdykoli předtím, mám víc času a díky shodě náhod a setkání se zajímavými byznysmeny z Azerbajdžánu, jsem se pustil do budování další firmy s budoucností. Jmenuje se Agrobiotec a produkuje unikátní organická hnojiva. V rámci obchodní strategie jsme dokonce otevřeli Evropsko-azerbájdžánskou obchodní komoru, které jsem prezidentem. Všechny tyto indicie mi dávají naději v tom, že když se budu v životě chovat slušně, dobré věci se mi budou dít dál.

David Snášel-110
Jak vypadá Davidův týden? „V pondělí jsem většinou v Táboře a kolem 7.00 mě potkáte v tělocvičně. Cvičím do půl 9.00, následuje lehká snídaně, která už je většinou byznysová, pak schůzky, porady. V úterý jsem v Praze, ve středu a čtvrtek taky nebo někde po republice. V pátek zase v Táboře, kromě práce mívám na programu i masáž. Dřív jsem sport a odpočinek zanedbával, hodně pracoval i o víkendu, dnes je mívám volné a cestuji. Z nějakých větších cest jsem byl naposledy na Mauriciu.“

11 otázek Davidovi Snášelovi na tělo:

1. V LED Multimedia stále podnikáte s venkovní reklamou, o které Gary Vee tvrdí, že už je přežitkem. Lidi prý mají na billboardy „bannerovou“ slepotu. Je potřeba ty plochy oživit, tzn. víc sdílet obsah a komunikovat více kanály, když se to šikovně spojí… Naše média taky fungují, je třeba na tom pracovat, sdílet obsah, aby to bylo zajímavé. Důležitý je multimediální mix – rádio, TV, billboardy. Záleží na co ta kampaň je, podle toho přemýšlet.

2. Kde nejlépe umístit LED obrazovku? Místo s velkým provozem, dopravní uzel nebo křižovatka, ideálně když auta delší dobu čekají na červenou a je tam velký pohyb lidí, kolony. V kraji to bývají dvě tři místa. Vždy musím do daného místa jet a ve výsledku dám na pocit.

3. Kolik stojí instalace LEDky? Dle místa a velikosti obrazovky – může být milion i pět milionů korun.

4. Řekla vám někdy města NE? Ano. Stalo se to třeba až na konci vyjednávání, musíte si ale stát za svým. Teď jsem instaloval LEDku v Písku po 7 letech.

5. LEDka-srdcovka, která vám dělá největší radost? Dlouhou dobu jsem chodil kolem LEDky na Palackého náměstí v Plzni, tu jsem chtěl mít a nabízel jsem za ni vlastníkovi nemalé peníze. Byl jsem ochotný mu dát milion korun, ale nechtěl ji prodat, už proto, že nebyl majitelem. Za rok a půl se mi ozval pravý vlastník a nabídl mi prodej za 150 000 Kč. Doteď ji mám nejradši nejen kvůli tomu, že na některé věci se vyplatí počkat. 🙂

6. Co vás frustruje? Někdy jsem unavený, když se věci dlouho táhnou. Chci aby se pořád něco dělo, dřív to ale se mnou bylo horší. Zkušenostmi, ale i cvičením, jsem se hodně zklidnil.

David Snášel-102
Kromě strategického a obchodního vedení několika firem stíhá i studium. „Mám rozepsanou rigorózní práci z filozofie. Chci mít do konce roku studium hotové a přihlásit se na Ph.D.“ Kterému z filozofických směrů dává přednost? „Mám rád Antiku, Sokrata. Byla to doba, kdy naše společnost byla na vysoké úrovni, před křesťanstvím, které nás vrátilo do pravěku. Řím byl daleko vyspělejší, ale potýkal se se spoustou problémů, což bylo neudržitelné. Zajímavé je, jak se historie opakuje – Evropská unie má hodně podobných problémů.

button registrace obchodnika transparent

7. Jak zajišťujete to, aby i vaši lidi byli proaktivní? Mám asistentku, které je 55 let, a je mou pravou rukou. Když zadám úkoly, splní je sice po svém, ale velmi dobře. Naučil jsem se dávat lidem volnost – ví, kde jsou mantinely, na co mají a na co ne. Je potřeba dát lidem důvěru, aby mohli pracovat samostatně, namotivovat je, aby je to bavilo. Aby věděli, že platí pravidlo jednou a dost. Když mě někdo zradí, je to konec.

8. Udělal jste vy v životě na někoho podraz? Jsou lidé, co si to myslí. Jsem názoru, že vždy, když se něco takového stane, tak je chyba na obou stranách. Svého času jsem se snažil věci urovnat, ale oni třeba nechtěli. Případně jsem byl v situaci, kdy mě business partneři zneužívali, a jako podraz brali, že jsem se dál nenechal. Jediný komu 100% věřím jsem já sám. V klíčových věcech spoléhám jen sám na sebe.

9. Zníte, že máte vše pod kontrolou. Jak jste toho dosáhl? Zažil jsem na začátku podnikání pád, měl jsem problémy se zákonem atd. Od té doby jsem se na sobě makal, rozvíjel podnikatelské schopnosti, naučil se věci řešit (a když řešení nemají, tak si s tím nedělat hlavu) a jsem v klidu.

10. Když si nejste jistý, chodíte někam pro radu? Dám na cit, který jsem si vyvinul během podnikání. Nepřipustím si neúspěch, nenechám se odrazovat, vždy jdu a danou věc udělám. Nezajímá mě, co říkají ostatní.

11. Nejzajímavější místo, kde jste uzavřel deal? Asi v Číně. Ale teď na podzim mě čeká cesta do Baku, takže uvidíme. 🙂

David Snášel-106

„Stále hledáme obchodníky, ale už víc podnikatelsky smýšlející. Přál bych si najít člověka, který by se do budoucna stal ve firmě jednatelem.“

Pořád vás mám zafixovaného jako majitele LED Multimedia. Jak na tom teď firma je?

Firma má současně nainstalovaných 24 obrazovek. Vyhodili jsme hodně obchodníků, s prodejem nám částečně pomáhá Mafra, obchod jsme si rozdělili mezi sebou. Firma roste, ale nejsem ve fázi jako na začátku, kdy bych měl v oboru outdoor reklamy velké vize. Firma bude mít kolem 30 obrazovek – v krajských městech, kde to má smysl. Bude dělat nadnárodní kampaně doplněné o regionální kampaně. Do budoucna budeme mít monopol – legislativa již neumožňuje, aby vznikla podobně rozsáhlá, konkurenční síť.

Foto: Marek Rebroš a Lucie Křížková

© 2024 imper.cz