„První kabelku jsem spíchla v garáži,“ říká zakladatelka Dara bags. Vysoký post vyměnila za risk, který se vyplatil

20. Srpen 2017

Doba k podnikání nikdy nebyla příznivější a je skvělé vidět kolem sebe vzory, které dokazují, že všechno jde. Jednou z nich je Dara Ermisová, jejíž značku kabelek a dalších doplňků Dara bags zná dnes téměř každý. Málokdo ale ví, že se do šití pustila z nouze na rizikovém těhotenství, kdy jí chyběl ruch a adrenalin předchozího zaměstnání. Její dílo můžete obdivovat na prodejně v Lidické ulici v Praze nebo na webu. Co bylo impulzem, že se rozhodla pro šití kabelek? Jaké překážky musela překonat a jak jí pomohlo, nebo naopak omezovalo to, že začala podnikat na mateřské?

Vyzkoušejte leady

„První kabelku jsem si ušila doma ze zbytku látky“

Podnikání člověku rozváže ruce, dodá svobodu, ale také mnoho starostí. A jak se říká, cesty osudu jsou nevyzpytatelné. Své o tom ví také Darina, která na rizikovém těhotenství ušila svou první kabelku. K módě měla vždycky blízko, protože před tím pracovala jako manažerka prodejny nadnárodního řetězce s módou. Byla zvyklá tvrdě makat.

Těhotenství bylo vítané, nicméně nucený klidový režim Daru najednou odstřihl od práce, kolegů, rušného života, na který byla zvyklá. A v tu chvíli se objevila zcela nová možnost, jak to tak bývá úplně náhodou.

Dara bags se zaměřuje na výrobu ručně šitých kabelek. „S oblibou říkám, že já jsem si kabelky nevybrala, ale ony mě.“

Jak to tedy celé začalo? „Byla jsem pozvaná na narozeniny oslavu mojí kamarádky. Měla jsem skvělé šaty, ale žádnou kabelku, která by se k nim hodila. Tak jsem se rozhodla, že si ji jednoduše ušiji podle svých představ,“ vzpomíná Dara na okamžik, kdy vlastně teoreticky vznikla její budoucí firma.

První kabelku si ušila ze zbytku materiálu, který jí zůstal doma po škole. A všem se tolik líbila, že její kamarádky chtěly ušít také podobnou. A tak šila další a další, pro kamarádky, známé, příbuzné, kamarádky kamarádek. Objednávky se jen hrnuly…

Do svého podnikání jsem tak nějak vplula, přišlo to samo a spontánně,“ směje se Dara

Jak se zvedal objem objednávek, zjistila, že sama na vše nestačí. Rozhodla se tedy přijmout první švadlenu. A pak druhou, třetí, mistrovou dílny, kolegyni na faktury. Sama se věnovala vkládání zboží na prodejní portály, kabelky fotila a upravovala, balila balíčky a nosila je na poštu. Práce měla stále dost. Po nějaké době mohla i tuto administrativní práci delegovat a věnovat se tomu, co ji doopravdy baví a naplňuje.

Co vám na té práci nejvíce učarovalo? „Pracuji se skvělými lidmi, dělám produkty, které mě baví, každý můj den je jiný… Je to kreativní práce,“ vysvětluje.

„Šití kabelek je už asi můj osud. Prostě pracovní láska na první pohled,“ říká Dara

 Jak může žena skloubit mateřství a podnikání?

Mateřství má Dara s podnikáním spojené od začátku. „Možná se to mnoha ženám zdá zvláštní, začít podnikat ve chvíli, kdy čekáte miminko. Mě to ale přišlo jako skvělá příležitost pustit se do něčeho nového. Navíc měla štěstí na hodné a spavé miminko. Syn spal i při vrčení stroje,“ dodává s úsměvem. Logisticky to bylo náročnější. Dara tvrdě pracovala do noci, aby vše stihla.

„Na mojí práci se mi nejvíce líbí to, že je každý den jiný“

Není nad to, když můžete dělat vysněnou práci. Dara si nemůže vynachválit především to, že každý den je o něčem jiném a stále přichází další výzvy, které je potřeba překonat. Ať už se jedná o nové kombinace kabelek, nebo třeba personální změny. Baví ji práce s lidmi.

Dara bags, to nejsou jen kabelky, ale také peněženky, klíčenky a mnoho dalšího

Jaké překážky musí nejčastěji překonávat? „Každý, kdo podniká, mi dá jistě za pravdu v tom, že nejotravnější jsou neustálé změny v zákonech a předpisech. Od té doby, kdy jsem začala šít kabelky, se toho tolik změnilo! Mnoho času mi zabere neustálé hlídání změn, úprav a nahrazení v předpisech. Administrativa tak bobtná do obrovských rozměrů. Přitom tento čas bych mohla věnovat kreativním činnostem,“ popisuje Dara stinnou stránku podnikání.

„Řekla bych, že ženy dnes mají stejné možnosti se prosadit jako muži“

Mají to ženy v podnikání těžší oproti mužům? „V Česku máme mnoho žen, které stojí ve vedení velkých podniků. A myslím, že to zvládají dobře. Muži již chápou, co obnáší péče o domácnost a o dítě. Více ženám pomáhají. V tomto ohledu bych řekla, že jsme udělali od generace našich rodičů obrovský krok vpřed,“ říká Dara.

Co by poradila ženám, které chtějí začít podnikat a nemají k tomu odvahu, jak začít?

Skočte do podnikání po hlavě. Mějte realistické, leč velkorysé cíle. Buďte realistky i optimistky. Z počátku to bude těžké, hodně těžké, ale ten pocit svobody je k nezaplacení. Navíc můžete dělat to, co jste si vždycky přála.“

 

 

© 2024 imper.cz