Daniel Kosec: Těchto 5 + 1 měřítek vám pomůže vyhodnotit business příležitosti, které vás v roce 2018 potkají

11. Leden 2018

Každý z nás zažil v roce 2017 nespočet byznysových příležitostí. Čím lepšími se stáváme, tím více možností přichází. Jeden z našich ambasadorů, Daniel Kosec k tomu říká: „věřím, že tento návod se vám v životě bude hodit čím dál tím více. Sám jsem ho aplikoval v roce 2017 a hle, viděli jste Trading-Crypto Kingdom CZ?“

  • Učili jste se novým věcem a oborům, nebo jste specializovali víc vaše zaměření?
  • Byli jste s vaším rokem spokojeni nebo byste nějaká zásadní rozhodnutí změnili?
  • Šli jste v roce 2017 po správné cestě a chcete ji následovat i v roce 2018, nebo chcete něco pozměnit?

„Uvědomte si, že čím starším a zkušenějším se stanete, tím náročnější toto rozhodování bude. Proto je třeba znát naše priority a to, kam směřujeme.” 

Od svých 18 let jsem si obrovsky vážil svého času a toho, co vkládám do své mysli. Od prvního dne podnikání jsem si tedy nastavil následující. Vidím potenciál, že když tu budu makat na tomto byznysu každý den, bude výdělek po 6 měsících práce alespoň

1) 100.000Kč měsíčně a

2) budu v noci v klidu spát, tzn. budu mít čisté svědomí z toho, co dělám?

Pokud jsem si odpověděl ano, pak jsem do toho šel.

(V té době se taková příležitost objevila třeba 1 za 2 roky, byl jsem úplně na počátku…)

hledáme obchodníka

V 25 letech jsem toto nastavení vylepšil o další proměnou, kterou bylo do půl roku:

1) 100.000Kč měsíčně,

2) čisté svědomí ,

3) mohu daný byznys dělat odkudkoli na světě, nebo mi z toho bude plynout daný příjem pasivně.

„Když je jedna možnost špatná a druhá dobrá, rozhodování je snadné. Ale co s variantou správná vs. správná?“

Ve 27 letech jsem to opět vylepšil:

Priority výše jsem již bral jako automatické a vytvořil jsem nový, lepší návod, který mám stále u počítače a používám ho pro případná dilemata, zdali se zapojit do byznysu. (můžete si stáhnout ZDE)

Příležitosti vždy vyhodnocuji dle těchto 5 měřítek:

  1. Krátkodobá návratnost (ROI)Jak rychle se mi daná investice vrátí?

Return of investment. Nemusí být vždy materiálně myšlená, ale třeba i prací pro komunitu, pomoc atp.

Pro obchodníky například:

  • Kolik času věnujete dané práci za jaký zisk, podíl na zisku či podíl na společnosti…?
  • Jak rychle se mi má investice vrátí?
  • A vrátí se mi?
  • Můžu reálně předpokládat dobrou návratnost?

Vždy se zamyslím nad tím: „Ok, když tomuto projektu dám svůj čas, energii, peníze…, kolik se mi toho do 1 roka vrátí?“ A ohodnotím si tuto příležitost body 1-10. 1, pokud nemohu předpokládat rychlou návratnost a 10, pokud je jisté, že se mi vše rychle vrátí.

Když jsem zakládal s Honzou Čurajem Crypto Kingdom CZ, věděl jsem, že kryptoměny jsou obrovsky dynamické prostředí s obrovským ROI (už jsme delší dobu obchodovali a vydělávali krásné částky, avšak nejen pro nás, ale i pro ostatní, pokud se nám podaří správně danou myšlenku předat dál). Snažili jsme se udržet investici převážně časovou s tím, že nás uživí vlastní obchodování a jiné bynzysy. Očekávali jsme, že budeme učit lidí si odkládat do kryptoměn. To byl náš ROI. Přesah, pomoc a kvalitní produkt, ostatní přijde samo, jen dělej, co tě baví.

  1. Budoucí hodnotaKdyž se do toho pustím, jakou hodnotu z toho budu mít v budoucnu? 

Návratnost 1–5 let. Například: „Pomůže mi to k opravdové finanční nezávislosti? Pomůže mi to s dosáhnutím nějakého cíle, kam směřuji? Předá mi to zajímavé kontakty? Dostane mě to mezi zajímavé lidi?“ To vše je budoucí hodnota. O tomto musíš přemýšlet.

„Spousta lidi přemýšlí jen o krátkodobém zisku a nepřemýšlí o budoucí hodnotě a pak se často šidí…“

CK jsme vlastnili, takže pokud budem odvádět dobrou práci, síla komunity a hodnota značky poroste. A zajímavé lidi to následně přitáhne samo. A to se i stalo.:)

  1. Třetí podstatnou kategorií pro mě je osobní rozvoj:
  • Když se vrhnu do této příležitosti, posune mě to někam?
  • Přiblížím se tím tomu člověku, kterým se chci stát?
  • Bude to pro mě výzva, nebo to pro mě bude snadné?

Pro mě je důležité se stále rozvíjet, takže 10 bodů, pokud to pro mě bude výzvou. Většina lidí si řekne ROI? Skvěle. Budoucí hodnota? Paráááda. Rozvoj? Bomba. Co víc si přát? A jdou do toho! Zapomínáme ale možná na nejpodstatnější měřítko, kterým je lifestyle.

„Vaše volba rozhoduje o tom, jakým člověkem se stanete.

CK byla a je obrovská výzva, která nás s Honzou naplňuje každý den. Mám to štěstí, že nás lidé mohou, ale necítili jsme si nikdy silní v budování komunit. Vzali jsme to tvrdě na kvalitu produktu a zatím se tato cesta vyplácí. A kryptoměnami nekončíme.:)

  1. Lifestyle

Uvědomte si, že lifestyle je váš život. Když musíte makat 70 hodin týdně, kdy máte čas na rodinu, přítelkyni, děti? Jste vyčerpaní, chodíte domů s hlavou plnou práce a ještě si ji nosíte domů. Pokazíte si vztahy a kvůli čemu? Penězům? Když se celý tvůj život bude točit jen v kolečku — vstát, dřít jak mezek a jít spát, tak to není dobrá příležitost! Život je krátký. A ano, lidi mi často říkají: „Danieli, obětuji 3, 5, 10 let svého života, abych se měl dobře a třeba nemusel už nikdy pracovat…“ Ne, ne, neee… Jde to i jinak. Žijeme ve 21. století, příležitosti se doslova válejí na zemi. Rozhlédněte se pořádně, získejte jiný úhel pohledu nebo mě kontaktujte, opravdu to JDE jinak. A nezapomínejte, že váš lifestyle neovlivní pouze vás, ale i vaše nejbližší. Partnera, dítě, rodinu…

 

CK – tady se tím moc neřídíme, očekávalo se, že to půjde, ale upřímně, díky kvalitě produktu teď makáme 16-18h denně každý, avšak každý den se ozívá spousta lidí, kteří by chtěli pomoci a pomáhají a snaží se nám ubírat práci a sami tak pomáhají nám i komunitě. Rádi bychom jim tímto z celého srdce poděkovali!

V tomto jste pro nás sílou vy, vy všichni, kteří nám denně píšete spousty děkovných zpráv, recenzí a podporujete nás kudy chodíme. Jste úžasní!

  1. A máme tu stále ještě jedno měřítko — emoční zdraví

Ok, představte si, že vám daná příležitost přinese vše výše zmíněné, ale budete dělat něco nebo s někým, co/kdo vám ze srdce vadí. Zapřete své hodnoty. Znám spoustu milionářů, kteří doslova nesnáší to, co dělají, jelikož si uvědomili, že to není o penězích. Dělají něco, co jim nedává smysl. Není to pro větší dobro.

CK s Honzou mám to štěstí, že jsme oba blázni, jedeme teď opravdu téměř bez osobního života. Avšak beru jako obrovské štěstí, že jsem začal spolupracovat právě s ním, v čem já jsem slabší, on je silný a naopak. Perfektně se doplňujeme. Oba se respektujeme, tolerujeme a chápeme a oba jedeme bomby. 🙂 Navíc každý den se k nám přidávají další úžasní a obrovsky kvalitní lidé, kteří jsou někdy i většími blázny než my samotní.:))

Věřím, že na toto šílené období budeme ještě s láskou dlouho vzpomínat.:)

A tím se dostáváme k bonusovému měřítku číslo 6. Nazvěme ho sociální komponent.

Jak tato příležitost ovlivní komunitu kolem vás. Nejen vaši rodinu a nejbližší. Ale větší komunitu. Prostředí, přírodu. Ničíte tím, co děláte, lidské životy, nebo jim pomáháte? Vaše rozhodnutí vypovídají o tom, jakým člověkem se stanete.

Na tomto bodu jsme celé CK postavili. A společně s tvrdým focusem na kvalitu mohu říci, že je to gró našeho dnešního úspěchu.

Foto: Marek Rebroš

© 2024 imper.cz