Dámy, vyrazte na vaše jednání oblečené podle etikety

02. Duben 2014

Říká se, že ženy-obchodnice mají při jednání tu výhodu, že mohou okouzlit přítomné muže svou osobností a šarmem. Pro ženy ale, stejně jako pro muže, platí, že účastní-li se obchodního jednání, musí dodržet určité zásady etikety oblékání, a to i tehdy, jedná-li se o neformální obchodní schůzku.

Vyzkoušejte leady

10263126595_d42f3688e3_b

Neodhalujte kolena

Zásadou číslo jedna je, že vezmete-li si na sebe sukni nebo šaty, musí být jejich délka minimálně ke kolenům. Stejně tak by neměly být moc obepnuté a taktéž v žádném případě průhledné. Zapomeňte také na dlouhé rozparky a u šatů na hluboké výstřihy. A stejně jako u pánských obleků, i zde platí, že nejformálnějšími barvami jsou černá a šedá. Nezbytným doplňkem sukně či šatů jsou pak punčocháče, bez nich na obchodní setkání nechoďte.

Zapomeňte na džíny

Pokud se rozhodnete vyrazit na obchodní schůzku v kalhotách, můžete zvolit společenské, plátěné nebo manšestrové kalhoty, a to ideálně v neutrálních barvách, jako je černá, šedá nebo khaki. Pokud už je ve Vaší společnosti dovoleno nosit na jednání džíny, pak rozhodně zapomeňte na ošoupané a roztrhané, byť mohou být sebevíc moderní. Na obchodní schůzku ale rozhodně není tento styl vhodnou volbou.

Velké výstřihy to nezachrání

Na rozdíl od mužů mají ženy mnohem větší výběr v oblasti triček, halenek, košil, svetříků či tunik. Měly byste však vybírat spíše konzervativní, ne příliš odhalené provedení, a především bez hlubokého výstřihu. Ať už zvolíte tričko, halenku, hladkou košili, svetr, rolák či vestu, mělo by se jednat o nenápadný design. Jsou sice přijatelné i neobvyklé vzory, ale nesmí být moc divoké.

Svrchní část oblečení můžete mít buď zastrčenou v kalhotách/sukni, nebo ji můžete nechat volně splývat přes ně. Chcete-li dosáhnout formálnějšího vzhledu, zvolte tričko nebo košili s límečkem.

Domluvte si konzultaci

8639324945_ceeaed582b_b

Co na nohy?

I při výběru bot mají ženy větší výběr oproti mužům. Ať už se rozhodnete pro kotníčkové kožené boty, nízké boty s rovnou podrážkou, lodičky, boty na vysokých podpatcích či boty s otevřenou špičkou, tak vše je dovoleno. Jediné, na co musíte pamatovat je, že by boty měly být v decentních barvách vhodně doplňující Váš celkový outfit. V žádném případě nenoste na obchodní jednání žabky, sandály, nebo tenisky a nikdy nechoďte na boso.

Rada na závěr

I když v oblékání platí etiketa, můžete i tak okouzlit vhodně zvoleným modelem. Pokud jej navíc doplníte vhodným decentním šperkem a kabelkou, budete rozhodně nepřehlédnutelná.

© 2024 imper.cz