Best of: Jak využít biorytmy, aby pracovaly pro vás

10. Srpen 2018

Fungování organismu je podřízeno tzv. cirkadiánnímu rytmu – cyklu o přibližně 24 hodinách. V závislosti na denní době jsou upravovány poměry hormonů a dalších látek v těle; ty podmiňují naši fyzickou i mentální výkonnost v tom kterém čase. Mnoho z nás dělá tu chybu, že v rámci pracovního tempa tyto přirozené biorytmy nerespektuje.

V důsledku toho nedochází jen k enormnímu snížení pracovního výkonu, ale postupně může dojít i k nespavosti, zvýšení rizika srdeční příhody a zhoršení paměti. Kdy tedy vést náročné hovory s klientem a v kolik hodin je lepší se duševně náročnějším činnostem vyhnout?

Domluvte si konzultaci

4.00–6.00 – příprava na nový den

Nemějte obavy, nebudeme vám vnucovat svolávání obchodních jednání na tuto dobu. V tento čas se totiž většina z nás stále oddává snění; zatímco však spíme, naše těla se připravují na nadcházející den. Dochází k poklesu hladiny melatoninu, jehož syntéza jela v průběhu noci na plné obrátky, poměrně nízká je i tělesná teplota. Regenerační proces se chýlí k závěru; zvonění budíku na sebe nenechá dlouho čekat…

7.009.00 – snídaně je grunt!

Je vaším zvykem vyklopit do sebe ihned po probuzení šálek kávy, zatímco druhou rukou se ve spěchu oblékáte? Jak ale chcete budovat kvalitní byznys, když nejste schopni postavit svůj náročný den na kvalitních základech? Neodbývejte potřeby svého těla jen proto, že vaši mysl tíží (ať už zdánlivý či skutečný) pres! Zastavte se a dopřejte si kvalitní zdravou snídani; přísunem cukrů a bílkovin nezajistíte jen dostatek paliva pro mozek – nastartujete i další orgány svého těla.

9.00–12.00  dopolední drive nastupuje

Nacházíte se na vrcholu mentálních i fyzických sil – během těchto několika hodin jste schopni z práce pro daný den ukousnout a zpracovat největší porci. Nastavte svým meetingům jasná pravidla; neřešte vyřešené či neřešitelné, nezakecávajte se a pamatujte, že v pozdějších hodinách klesne pracovní morálka nejen vám, ale i vašim zákazníkům. Snažte se tedy ty nejtíživější a nejnáročnější problémy vyřešit během dopoledních hodin.

button registrace obchodnika transparent

13.00–14.00  máme první krizi

První „krizová“ chvíle dne; známý poobědový útlum.Nejideálnější možností, jak se s tímto stavem vyrovnat, je dopřát si krátký odpočinek. V jižních státech platí svatá siesta, u nás je, želbohu, stále v oblibě systém „pracuj nebo buď viděn, že práci předstíráš“ – představa zdřímnutí během pracovní doby je bohužel nemyslitelná. Zaplňte tedy tento časový úsek nepříliš náročnou prací; vyřiďte pracovní korespondenci, zabývejte se administrativou.

hledáme obchodníka

17.00–20.00  nabíráme druhý dech

Podvečerní čas je dobou, kdy vaše vnitřní hodiny signalizují postupný nárůst energie. Většina z nás v tuto dobu již nepracuje, pokud vaše bedra ale stále tíží pracovní povinnosti, pusťte se do nich právě v tento čas. Pro ostatní je pak pozdní odpoledne ideálním časem pro aktivní relaxaci, například v podobě sportu.

21.00–23.00 – už nepracovat!

Zatímco se den pomalu chýlí ke svému konci, váš organismus začíná produkovat spánkový hormon. Jeho výroba je podmíněna sníženým osvětlením. Dvě hodiny před ulehnutím se proto pokud možno vyhněte televizi i práci s počítačem; na pracovní povinnosti zapomeňte úplně. Pokud hodláte ponocovat a dohánět pracovní resty, vězte, že následující den budete rádi, že se do práce vůbec dovlečete…

 

© 2024 imper.cz