5 důvodů, proč se vyplatí barterovat!

04. Březen 2015

Barterování je v ČR velká móda – a patrně už vás taky trochu otravuje. K čemu jsou vám kvanta produktů od jedné značky? Chcete peníze. Hypotéku koneckonců taky nevybarterujete! Zkusme ale na fenomén směnného obchodu koukat z trochu jiné strany. Své výhody totiž má!

barter

„Když jezdím do zahraničí na porady s kolegy, všichni se mi smějí. Oni vykazují ročně poměrně vysoké číslo a já spíše hromady věcí, které nám přibyly na skladě. Už si ze mě dělají legraci, že bych si měl otevřít e-shop a prodávat to,“ rozpovídal se ředitel jedné menší české televize, který si v této souvislosti nepřál být jmenován. Podstatu problému ovšem vystihl dokonale. Naše země je pověstná neustálým obchodováním barterem.

Směnný obchod ale své výhody má. Tady je 5 pádných důvodů, proč byste se mu neměli vehementně bránit:

1. Lepší vrabec v hrsti než… nic

Pokud věnujete klientovi určitý čas a úsilí, a nakonec se zdá, že to celé padne, protože dotyčný nemá dostatek finančních prostředků, naskýtá se otázka: zahodím ztracený čas a odejdu s prázdnou? Anebo se z něj pokusím dostat alespoň produkty/služby? Odpověď je nasnadě. Vždy je lepší odnést si alespoň něco. Obchod se uzavře, klienta si získáte. Jestli budete ve spolupráci pokračovat, je sice otázka, ale pro tentokrát máte alespoň něco.

2. Zpravidla obdržíte zboží ve vyšší hodnotě, než by byla finanční částka

Nepsané (ale hojně praktikované) pravidlo barteru. Vždy barterujte zboží vyšší hodnoty, než byste běžně za danou službu či produkt chtěli inkasovat peněz. A převoz zboží a další náklady s předáním spojené nechte rovněž na protistraně.

3. Udržíte si tak klienta v dobách finančních potíží

Pokud dotyčná firma nemá na zaplacení požadované částky, ale vám se spolupráce s ní ze strategického hlediska přece jen hodí, vždy se vyplatí ukázat přátelské gesto a dohodnout se. V momentě, kdy krize pomine, bude totiž obchod s velkou pravděpodobností pokračovat již na bázi klasického placení.

4. Máte zdarma dárečky, případně produkty na další barter

Když už něco dostanete barterem, neplýtvejte tím. Nevyhazujte to. Vše lze upotřebit pro další barter. Až zase jednou nebudete chtít platit vy, obdarujte protistranu vybarterovaným produktem. Nabyté komodity můžete též využít jako dárky pro přátele či rodinu, k narozeninám, výročím atd.

hledáme obchodníka

5. Vybarterovat lze i to, co opravdu chcete

Umět obchodovat na principu barteru se hodí. Někdy si totiž můžete ušetřit i vlastní peníze a získat „zdarma“ to, co opravdu chcete. Ve velké míře se barterují třeba dovolené, pobyty v hotelech či třeba zapůjčení aut na určitou dobu. Pokud se jednou naučíte barterovat, v budoucnu hodně ušetříte.

Tipy, jak získat barter, který chcete:

  • Oslovujte několik subjektů najednou, kontaktujte desítky firem, které mají to, co vy chcete
  • Nabízejte zajímavé protislužby (kontakty, zprostředkování jiného obchodu, zajištění slevy tam a tam…)
  • Směňujte za to, čeho máte hodně z jiných barterů
  • Nebojte se zkoušet to i v zahraničí prostřednictvím mailů, třeba pokud jde o pobyty v hotelech (doporučujeme žádat barterem jen ty nejluxusnější hotely a max. na 2 noci).

Co nejzajímavějšího jste si vybarterovali vy?

Text: Ivanna Benešová

Foto: royalfashionist.com

© 2024 imper.cz