„V práci je dnes pro lidi nejdůležitější cítit užitečnost toho, co dělají.“ Zakladatel ABRA Software svou firmu vnímá jako spojence podnikatelů a manažerů

08. Červenec 2018

Od recepčních přes ajťáky až po tým obchodně-technologických konzultantů, všichni se usmívali, vesele nám třásli rukou a zvali nás mezi sebe. Málokdy se nám stane, že je firemní kultura tak otevřená, že s ní fakticky srosteme. Z firmy, kterou před více než 26 lety založili dva přátelé, je dnes společnost s více než 150 zaměstnanci, globální ambicí a obratem přes 200 milionů korun, od hlavy až k patě je však vstřícná a lidská. Svoje lidi si hýčká, a dobře ví proč – jsou hnacím motorem, díky němuž má ABRA Software špičkový a konkurenceschopný produkt a základnu spokojených zákazníků všech oborů a velikostí.

Firma ABRA Software vznikla a stále funguje na Baťovském principu spolupráce a spojenectví, a to navenek vůči svým zákazníkům i dovnitř ve vztahu k zaměstnancům. Od počátku bylo cílem Jaroslava Řasy a jeho spolupracovníků vytvořit přátelské a tvůrčí prostředí složené z profesionálů v oboru, jehož společným cílem je pomáhat podnikatelům v jejich práci.

ABRA Software vnímám jako spojence podnikatelů a manažerů v práci s daty. Vše, co jako firma děláte, veškeré činnosti produkují množství dat. ABRA Software data sbírá, vyhodnocuje a pomáhá v inovacích podnikového řízení, aby bylo svižné, jednoduché a efektivní. Dnes je to důležitější než kdy jindy. Za den dnes přijde manažerovi 50-100 e-mailů, před pár lety to byl zlomek. Doba je šílená a musíme ji uřídit,“ formuluje svoji vizi Jaroslav Řasa, zakladatel ARBA Software. Nezůstává však pouze u vyslovených konceptů, touto vizí se řídí směrování všech firemních produktů. Ať už se jedná o komplexní ERP (Enterprise Resource Planning) systém pro střední a velké podniky, tak i oblíbenou time tracking aplikaci primaERP, která usnadňuje organizaci času freelancerům a menším týmům.

Ojedinělý koncept spojenectví v praxi stojí nejen na moderních informačních systémech, ale také na odborných službách, jejichž outsourcing ABRA Software nabízí. Snaha být zákazníkům nablízku a řešit jejich problémy se promítá do různých zakázkových řešení na míru, na jejichž definici a realizaci se v zásadní míře podílejí odborní konzultanti.

Jaroslav má vědecký background, vystudoval neuronové sítě na ČVUT. ABRA Software se společníky založil ještě za studií „Nevím, zda jsem typický podnikatel,“ tvrdí Jaroslav, „bylo mi 24 let a měl jsem jen kolem sebe šikovné programátory a příležitosti spojené s revolucí. Tak jsem začal.“ Základy ABRA Software vznikly rychle a až postupem času si dnešní šéf začal uvědomovat své podnikatelské hodnoty – že to, co dělá, dává smysl, a je to užitečné druhým.

Konzultant v ABŘE – otázka prestiže, dobrého pocitu z práce a unikátní výzva pro ty, kdo si rozumí s počítači i s lidmi

„Pokud chcete organizovat velké věci, jsou v nich velká data a ta se nedají řídit intuicí. Potřebujete stroje či armádu lidí, což je hodně složitá a drahá alternativa. ABRA Software pomáhá tenhle problém řešit,“ pokračuje Jaroslav Řasa.

Každý klient totiž od ABRA Software očekává špičkové softwarové řešení, které zajistí bezproblémový chod požadovaných firemních procesů. A každý jeden z nich musí takové řešení dostat. Konzultanti v tomto vztahu fungují jako spojenci, kteří zákazníkovi pomohou poznat a definovat jeho potřeby v oblastech, kde ABRA Software dokáže nabídnout řešení a pak s takovým řešením přijít. V jejich profesi se tak setkává komunikace se zákazníkem a pochopení jeho potřeb s odbornými znalostmi systému.

Konzultanti jsou proto nejčastěji nadšenci, které baví moderní technologie a užívají si jedinečnost každé zakázky, stejně jako každého klienta. Řešení se neopakují, pokaždé přijde nová výzva, je proto třeba mít otevřenou mysl, pozorně naslouchat a také se stejnou pozorností trpělivě vysvětlovat, učit se novým věcem a vzít si osobně za cíl zákazníkovi vyhovět a najít pro něj to správné řešení.

Je to náročná a zodpovědná, ale právě proto velmi zajímavá práce, jejíž smysluplnost spočívá právě v tom, že přináší viditelné výsledky a konkrétní prospěch konkrétním zákazníkům. Je skvělé vidět výsledky vlastní práce a být v přímém kontaktu s klienty. Navíc se konzultanti díky náplni své práce neustále rozvíjí, což vedení společnosti v maximální míře podporuje. Mám rád prostředí, kde se člověk dozví něco nového, hlad po znalosti je super,“ zdůrazňuje Jaroslav Řasa. „Žijeme ve skvělé době, kdy může být mnoho z našich činností kreativních a může nás bavit. Takové štěstí lidé před sto lety neměli. Uvolňují se skutečné schopnosti člověka.“

Přístup k lidem a celkové organizaci práce je v ABRA Software unikátní. Vedení společnosti věří v obrovský potenciál svých lidí a rozvíjí je proto po stránce profesní i lidské. Při formování nové podoby značky v nedávné době definovalo vedení firemní hodnoty, které vzešly z desítek hodin rozmluv napříč firmou. Charakterizují skutečnou filozofii firmy, tak jak ji lidé cítí a dokáží se s ní ztotožnit.

V rámci firemní kultury se ABRA Software stará o rozvoj těla i ducha. V nadstandardně a takřka „nepracovně“ přátelské, neformální atmosféře probíhají pravidelné sportovní i odpočinkové akce, společné výlety a přímo na pracovišti prostor pro aktivní odpočinek a protažení těla či odreagování u PlayStation nebo fotbálku. Příjemné zpestření nabízí sladké pondělky a ovocné středy, společné lehké obědy ve vlastní jídelně slouží nejen k odreagování a setkávání, ale dodají také dostatek energie do práce.

K dispozici je také systém koučinku a školení pro rozšiřování odbornosti a osobní i profesní růst. „Náš bonusový systém ABRA Lifestyle je založen na rozvíjení komplexu silných stránek každého zaměstnance. Úplně jsme opustili klasický systém odměňování, který vytváří jen chvilkovou vnější motivaci. Nejlíp funguje propojenost člověka s tím, co vytváří. Pak je motivován vnitřně a roste celostně,“ vysvětluje personální ředitel Ondřej Špulka. Každý se pak může v závislosti na svých osobních dispozicích a zaměření postupně profilovat do pozice specialisty či leadera ve svém oboru.

To vše zní moc dobře, museli jsme se proto zeptat, jestli se Jaroslav Řasa nebojí, že po dosažení vyšší odbornosti budou specialisté z ABRA Software odcházet za vlastním podnikáním: Ne, vyzkoušel jsem si pravý opak. Těch opravdu dobrých lidí mi za 20 let podnikání odešlo málo. A já se nebál, že někdo odejde a založí konkurenci, koneckonců, vývoj nového ERP systému stojí cca půl miliardy korun. 🙂 V práci je dnes pro lidi nejdůležitější cítit užitečnost toho, co dělají. Potřebujete být ve firmě, kde jsou dobré vztahy. Potřebujete se posunout a firma je nástroj, který umožňuje lidem zlepšit se po všech stránkách – hodnotově, zkušenostmi i kontakty. Proč byste chodili jinam, když tohle máte?“

Foto: Miroslava Flam a archiv společnosti ABRA

© 2024 imper.cz