8 easy tipů, jak se zbavit starostí

11. Červen 2014

Strach. Obavy. Starosti. Začínají hlodavou myšlenkou. Ta vytvoří celou řadu dalších myšlenek. A než se nadějeme, naše mysl bouří. Nedokážeme myslet racionálně, uvnitř nás je chaos. Přepínáme fyzickou i duševní energii a bojujeme nepřítelem. Jak z toho ven?

jak na starosti

Domluvte si konzultaci

1. Obavy, které se nestaly

„Když se podívám zpátky na všechny svoje starosti, vzpomenu si na příběh starého muže, který ležel na smrtelné posteli a řekl: V životě jsem měl spoustu starostí. Většina z nich se ale nikdy nestala.“

– Winston Churchill

Často si děláme starosti nad něčím, co se nikdy nestane. Obavy a starosti jsou ta největší monstra, která si v mysli vytváříme. Ale upřímně, kolik z nich se pak skutečně stalo? Pravděpodobně odpovíte, že velmi málo. Nebo že nebyly tak bolestivé a hrozné, jak jste čekali. Zastavte proud katastrofálních myšlenek, bude to v klidu!

 

2. Cizí myšlenky ignorujte

Nesnažte se odhadnout, co si myslí ostatní. Většinou to stejně nefunguje. Akorát si v mysli vytvoříte přehnané až katastrofické scénáře, které povedou k nedorozuměním a zbytečným obavám.

Vyzkoušejte leady

Raději proto komunikujte. Zeptejte se na to, co chcete vědět. Podpoříte tak otevřenost vztahu a vyhnete se celé řadě konfliktů.

 

3. Řekněte své hlavě: Už dost!

Někdy býváme psychicky zranitelní více než jindy. V tuto chvíli začnou negativní myšlenky bzučet v naší hlavě samy od sebe a my propadáme panice. Naučte se v takových chvílích říci NE.

Ne, teď na to nebudu myslet! Bude to nějakou dobu trvat, než se naučíte ovládat mysl, ale brzy pocítíte velký rozdíl ve vašem životě.

 

4. Co si myslí druzí? Nezájem!

Nepřemýšlejte nad tím, co si o vás myslí ostatní. Pamatujte si, že ostatní nad vámi nepřemýšlí, neřeší, co děláte, jak jednáte nebo co si můžete myslet. Mají totiž spoustu práce s přemýšlením nad tím, co si o nich myslí ostatní.

starosti

5. Svěřte se. Sdílené obavy zmizí

Nechte vaše starosti vyjít na světlo. Promluvte si o nich s někým blízkým. Někdy stačí, bude-li vás druhý jen poslouchat, a zjistíte, že vaše starosti nedosahují takových rozměrů, jaké jim v mysli přisuzujete.

Jindy vám blízký podá pomocnou ruku, řekne svůj názor a otevře oči. A pokud zrovna vedle sebe nemáte nikoho, komu byste se mohli svěřit, vezměte si papír a tužku a všechny myšlenky si zapište. Tím, že je ze sebe dostanete, se vám znatelně uleví.

 

6. Zacvičte si

Jen málo věcí funguje tak dobře a důsledně pro uvolnění vnitřního napětí, jako práce nebo cvičení. Běhejte, posilujte nebo dělejte cokoliv, co vás baví a při čem si dokážete vyčistit hlavu. Fyzická práce vás dostane do duševní pohody.

 

7. Pamatujte, že život je tady a teď

Budete-li se ve své mysli často pohybovat v minulosti, vytvoříte si spoustu starostí o budoucnost. Jsou-li vaše myšlenky neustále v budoucnosti, jste schopni vytvořit celou řadu katastrofických scénářů.

Život je tady a teď, takže věnujte pozornost přítomnému okamžiku. Jak na to? Zpomalte. Zkuste dělat věci, které běžně děláte, pomaleji. Jezte pomaleji, pracujte pomaleji, choďte pomaleji a sledujte život kolem vás. Cítíte-li, že se blíží negativní myšlenka, zakřičte v duchu nebo nahlas DOST a soustřeďte se po dobu 2 minut pouze na to, co se děje kolem. Vnímejte to všemi smysly. Dýchejte, dívejte se, poslouchejte, pociťujte. Vaše mysl se stane rázem klidnější.

 

8. Miřte vpřed. Krůček po krůčku

Chcete-li se zbavit starostí, udělejte alespoň malý krůček vpřed k zahájení řešení nebo zlepšení toho, co vás znepokojuje. Zamyslete se nad tím, co vám způsobuje největší problémy, a zkuste najít řešení, jak z tohoto problému ven.

Zdroje fotografií: Funny-pictures, Lovethispic.com

© 2024 imper.cz