8 prohřešků proti obchodní etiketě

09. Červenec 2014

Schůzky či konferenční jednání mohou končit úspěchem, ale i totálním propadákem. Jak se vyvarovat omylů a zvládnout společenské situace bez trapasu?

etiketa

1. Dress code je dnes uvolněnější

Většinou není nutné být jako ze škatulky, zejména při schůzkách s dlouhodobými klienty se hodí uvolněnější, sportovně elegantní styl doplněný o společenské boty a kabelku/kufřík.

Kabela by dle etikety měla být natolik objemná, aby pojala vše potřebné. Desky či tablet v ruce jsou údajně faux pas – podle nás nevadí. 🙂

 

2. Na přednost se už tolik nehraje

Podle etikety podává ruku první žena muži a starší mladšímu. Osobě s vyšším postavením jsou představováni lidé s nižší prioritou. Je dobré pravidla znát, v praxi je to však dnes o timingu, charakteru daného člověka a „chemii“ mezi oběma partnery.

 

Vyzkoušejte leady

3. Židli ženě nepřitahujte

Podržet ženě dveře je samozřejmostí, na usazování ke stolu se však vztahují jiná pravidla. Přestože jste gentleman, dejte ženě prostor usadit se sama – přitáhnutím židle by akorát vznikla nerovnováha moci a z její strany pocit podřazenosti.

 

4. Noha přes nohu se nenosí

Dámy by zase při usazování měly mít na paměti základy sezení z tanečních – kolena i chodidla u sebe. Noha přes nohu může působit rušivě či dokonce příliš sexy.

 

5. Konverzace nemá být škrobená

I při vykání lze vybudovat pevný, přátelský a neformální vztah, kterým posunete byznys na vyšší level. Zaveďte řeč na hobby, oblíbené země či kuchyně, ale buďte nenucení a nonšalantní. Osobní vztahy nevytvoříte naučenými frázemi.

 

6. S poděkováním opatrně

Během schůzky s kouzelným slovíčkem šetřete. „Děkuji“ by mělo zaznít jednou, maximálně 2× během konverzace. Při větší četnosti působíte bezradně a nejistě.

 

7. Mějte zdvořilou strategii úniku

Kontrolu nad situací má vždy ten, kdo hovoří. Chcete-li se z jakéhokoli důvodu vzdálit či jednání ukončit, mějte připravená témata, která odchod ulehčí. Fráze typu „rád jsem vás poznal“ nebo „určitě, probereme to příští týden na meetingu“ naznačí druhé straně, že se čas naplnil.

 

8. Účet vždy platí hostitel

Je nepsaným pravidlem, že zve vždy ten, kdo schůzku navrhl. A to i v případě, že by žena měla platit útratu za muže.

Z vlastní zkušenosti vím, že to někteří byznysmeni těžko snášejí, řešením je proto zaplacení během cesty na toaletu či ledabylé „To je na firmu.“ Pokud je druhá strana neústupná nebo máte dlouhodobý přátelský vztah, nechte ji zaplatit.

 

Zdroj fotografie: forajulproductions.com

© 2024 imper.cz