Best of: 8 poselství milionářů aneb klíč k tomu, jak být úspěšný

23. Listopad 2018

Jak říká Brian Tracy, úspěch zanechává stopy, proto také tak rádi čteme knihy a články o tom slavných a úspěšných lidech ze sportu, byznysu i zábavního průmyslu. Jeden takový jsme si pro vás jako každé úterý připravili, tentokrát jsme se inspirovali článkem, který vznikl na základě série rozhovorů s 8 americkými milionáři. Jaké životní postoje zastávají, jak se dostali tam, kde dnes jsou, a co je motivuje jít dál?

klíč k tomu, jak být úspěšný

1. Jsme obrazem 5 lidí, se kterými trávíme nejvíce času

 

Domluvte si konzultaci

Stará pravda „Řekni mi, s kým se přátelíš, a já ti řeknu, kdo jsi“ získává ve světě podnikání nový rozměr. Všimněte si, že úspěšní se obklopují hlavně úspěšnými. A i vy, jak jdete v obchodě dopředu, najednou objevujete, jak se mění rozložení okruhu lidí, se kterými trávíte nejvíc času. Věděli jste, že většina z nás má plus mínus 20 % stejný plat jako naši nejlepší přátelé? Už proto byste si měli dávat pozor, s kým budete trávit čas. Pokud jsme opravdu odrazem lidí, kterými jsme obklopeni, pak je důležité stýkat se s těmi správnými. Kdo chce létat s orly, nemůže se batolit s kachnami.

2. Peníze nejsou všechno, přinášejí ale svobodu dělat to, co nás baví

 

Opravdové štěstí spočívá v dělání toho, co nás těší a naplňuje – to není nic nového, ale neškodí si tento fakt denně připomínat. Zvlášť ve dnech, kdy máte pocit, že se vám nic nedaří a nemáte sílu jít v cestě dál. Spokojenost je stav mysli tady a teď. Není to něco, co můžete odložit do budoucnosti a pachtit se za tím. Buďte tedy vděční za to, co máte, žijte přítomností a dovolte si být happy!

3. Není to o cíli. Je to o tom, kým se stanete v cestě za cílem

 

„Smyslem je stát se člověkem schopným cíle dosáhnout.“ To jsou slova velkého muže Tonyho Robbinse. Úspěšní lidé odstartovali tak, že prostě začali hledat cestu a ve svém hledání vytrvali. Úspěch není pouze o vydělávání peněz – přichází s prací na sobě a na budování firmy, která se za vytrvalost bohatě odmění. Cesta je mnohem víc než cíl. Ve chvíli, kdy do cíle dorazíme, stejně už máme dávno vytyčený další. Klíčové je mít potěšení z toho, co děláme, přijímat každý úspěch jako svátost a být vděčný za to, jak daleko jsme došli a čeho jsme dosáhli.

hledáme obchodníka

4. Učte se od těch správných lidí

 

Téměř každý úspěšný člověk říká, že v určitém bodě svého snažení potkal někoho, kdo mu byl oporou i rádcem. Mentorem může být šéf, klient, náhodný kontakt, ale klidně také kniha, známá osoba a její videa na Youtube… Bohatí lidé se vzdělávají pořád a vybírají si k tomu ty správné učitele. Najděte někoho, koho obdivujete, ke komu vzhlížíte, někoho, kým byste chtěli být, a nasajte od této osoby vše, co jde. Umožní vám to nahlédnout na profesní rozvoj z nového úhlu pohledu a posune vás zase o krok blíž na cestě.

5. Bohatí lidé se stále učí

 

Americký filozof Erik Hoffer tvrdí, že svět patří těm, kteří se neustále učí. Každý úspěšný byznysmen je odhodlaný se neustále vzdělávat, rozvíjet ducha a vsakovat vědomosti. Je to jako závislost! Ambiciózní lidé se neustále vzdělávají, znalosti čerpají z knih, online kurzů, seminářů. Jsou odhodláni nahradit své staré způsoby myšlení novými, rozvíjet svoji osobnost, a nikdy nestát na místě. Nikdy nepřestávají.

6. Dva (tři nebo čtyři) zdroje příjmů jsou lepší než jeden

 

Milionáři vědí, jak investovat peníze a zajistit, aby pro ně pracovaly. A téměř všichni mají nejméně dva zdroje příjmů – investují do cenných papírů, do nemovitostí či podporují mladé, perspektivní firmy. Zatímco tyto vedlejší zdroje příjmů tiše zvětšují jejich bohatství a zajišťují tak jejich finanční stabilitu, oni sami se mohou plně soustředit na to, co považují za důležité. Nutno však podotknout, že druhý, třetí a další příjmy si začali budovat až ve chvíli, kdy si vypracovali stabilní příjem č. 1.

7. Nenávidíte posilovnu? Naučte se ji nenávidět o trochu méně!

 

Téměř každý úspěšný člověk pracuje na svých svalech – vzpírá, běhá rozespalým městem nebo chodí na jógu. Milionáři jsou často elitou jak ve světě byznysu, tak ve světě sportu. Nedělají to pro dokonalou postavu, ale pro trénování disciplíny a mindsetu vítěze. Ti, kdo nesportují, chřadnou. Neběhají po schůzkách, nemají ten správný obchodní drive. Zpomalují. Ti, kdo sportují, nechtějí přestat. Nůžky mezi nesportovci a sportovci se tak stále více rozevírají. A to neplatí jen o sportu – ale i o penězích.

8. Pište a dokumentujte, jak se vám (ne)daří

 

Netřeba nutně prezentovat své úspěchy na Facebooku, Instagramu, psát články na LinkedInu nebo zakládat blog, pokud to není váš styl. I když věřte, že to vaší kariéře pomůže. Mnoho lidí postavilo svůj byznys na úspěšném blogu, nehledě na to, že k sobě zviditelněním přitáhnete ty správné lidi. Pokud jste ale hodně „privátní“ osoba, nemusíte dokumentovat svou cestu na internetu. Stačí obyčejný deník.

Sešit a tužka jsou účinným nástrojem autoterapie, který nám ukazuje, že odpovědi na své otázky už vlastně máme, že naše podvědomí je zná, i když na vědomé úrovni si to občas nechceme připustit. Připomíná, čím jsme prošli a čeho chceme dosáhnout. Zapisování cílů je fantastickou cestou, jak jich opravdu dosáhnout. Jim Rohn říká, že „je výzvou být pozorovatelem svého vlastního života, své budoucnosti a svého osudu.“

Text: Hana Rošková

Foto: easydaytrader.com

© 2024 imper.cz